Ellenõrzött tejelõ szarvasmarha állományunk változása

Agro Napló
Olvasóink számára is köztudott, nehéz helyzetben van ma a magyar tejtermelõ ágazat. Az utakon, határátkelõhelyeken gyakran találkozni üszõkkel, tehenekkel megrakott kamionokkal, amint éppen elhagyják az országot.  






 

 

Ezek az állatok kapnak még egy esélyt a folytatásra, a vágóhidak felé tartó társaik már azt sem. Ismerve azonban a fogadó országokban túlélési esélyüket, nem biztos, hogy ez az esély „nagy örömmel” tölti el őket.



Az „utazás” magyarázata mindig ugyanaz: nem éri meg, veszteséges a termelés. Való igaz, hogy visszaesett a tej és tejtermékek fogyasztása a világban. Ne feledjük azonban 2007. év végéig komoly tejhiány volt a nemzetközi piacon. Az ár a mostaninak, majd duplája volt.



Túlleszünk a gazdasági válságon – talán nem is hosszú idő ez – az emberek újra elkezdik fogyasztani a valódi tejtermékeket (a vegyészeti termékek helyett). Milyen forrásból fogjuk kielégíteni ezeket az igényeket? Olyan állatfajról beszélünk, aminek a generációs intervalluma – ha már megszületett – legjobb esetben is két év. Biztosan az állatok kivágása, eladása a helyes út?



Az Agronapló szeretné feltárni egy cikksorozat keretében, hol tart ma ellenőrzött szarvasmarha állományunk? Milyen változásokon ment át az elmúlt években? Mit mutatnak a közgazdasági és biológiai viszonyokkal összefüggő számok?

A táblázatokat és ábrákat Dr. Mészáros Gyula állította össze, és Ő vállalkozott az adatsorok mögött feltárható okok magyarázatára, értelmezésére is. Következő lapszámainkban találhatják meg az írásokat.



Hangulatkeltésnek, bevezetésnek szánjuk az alábbi táblázatot.

 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?