Együttmûködés a jövõ szakembereiért - csúcstechnikával

Agro Napló
A Szent István Egyetem Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kara és az IKR Zrt. közötti kiváló együttmûködés legújabb példája a közelmúltban üzembe helyezett Irrifrance csévélõdobos öntözõberendezés. A gödöllõ-szárítópusztai Növénytermesztési és Biomassza-hasznosítási Bemutató Központban mûködõ francia, élvonalbeli gyár terméke segíti a hallgatók mûszaki ismeretei színvonalának emelkedését.  





 

 

 



Dr. Gyuricza Csaba egyetemi docens, a bemutatóközpont vezetője köszöntőjében elmondta, hogy mintegy egy évvel korábban kezdtek együtt gondolkodni Szaxon J. Attilával, az IKR Zrt. vezérigazgatójával arról, miként lehetne egy csévélődobos öntözőberendezést a tangazdaságban elhelyezni úgy, hogy a közös érdekeltséget megtalálják.



A megszületett megállapodás szerint az IKR tartós próbára helyezi a gépet, az egyetem pedig lehetőséget biztosít a részvénytársaság számára a intézmény rendezvényein való megjelenésre valamint a géppel végzett öntözési kísérletek publikálásában való megemlítésére. Dr. Gyuricza Csaba szólt arról, hogy az öntözéses növénytermesztésre az elkövetkező időszakban nagyobb hangsúlyt helyeznek a karon mind az oktatásban, mind pedig a tangazdaságban. Kiemelte a technológiai elemek fontos szerepét a növénytermesztésben – hangsúlyozva, hogy a szántóföldi vízgazdálkodásban élni kell azokat a lehetőségeket, amelyek ma sok szempontból kihasználatlanok. A tangazdaságban lehetőségeik szerint összekapcsolják az oktatást és a kutatást – amint az egyetemi és a vállalkozói szférát is –, hogy intenzívebben kihasználják az IKR Zrt-vel való együttmûködésben rejlő lehetőségeket.



Szaxon J. Attila elmondta, hogy cégük sok gépész végzettségû munkatársat alkalmaz, és a jövőben is elméletileg jól felkészült, nyelvtudással rendelkező és gyakorlati tudással bíró kollégákat várnak. Ezért örömmel vesznek részt minden olyan lehetőség kiaknázásában, amellyel a gyakorlati oktatást tudják segíteni.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy hazánk ugyan nagyon jó agráradottságokkal rendelkező ország, de amint ez az év is bebizonyította, az öntözés rendkívül fontos. Ezt pedig hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni azokban az esztendőkben, amikor a csapadékeloszlás elegendő és kiegyenlített. Márpedig az öntözésre óriási szükség van mert kockázat csökkentő tényező.



Dr. Csányi Sándor dékán szólt arról, hogy a gödöllői képzésnek hagyományosan a hazai oktatás élvonalában kell lennie. Ám azok a technikai és gyakorlati lehetőségek, amelyek elméleti és gyakorlati szempontból is képzett szakemberek kibocsátását teszik lehetővé, saját forrásokból nem oldhatók meg. Ezért nagy lehetőség a számukra minden területen a termelőüzemekkel, szolgáltató vállalatokkal élő-mûködő kapcsolat. Amit ma oktatnak, az meghatározza a most végző szakemberek számára a pályájukon két-három évtizedes gondolkodásmódjukat.

A klímaváltozás/változékonyságnak köszönhetően hazánk idővel mediterrán éghajlatú ország lehet. A most végző hallgatóknak azt kell tehát megtanulniuk, hogy az eddig tapasztalokhoz képes szárazabb országban, speciális éghajlati körülmények között hogyan kell gazdálkodni. Ehhez az öntözéses gazdálkodás a vízhasznosítás területén, a ma legjobb technológiájának ismerete elengedhetetlenül fontos. Nagy öröm a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar számára, hogy ilyen együttmûködéseket támogathatnak és a jövő generációját ilyen módon készíthetik fel.

Megköszönve az IKR felkínálta lehetőséget a dékán Szaxon J. Attilával közösen átvágta a nemzeti színû szalagot.



Az ünnepélyes perceket követően Schober Gyula, az IKR termékmenedzsere mûködés közben mutatta be az Irrifrance Optima 1020-as csévélődobos öntözőberendezést.

Ez a berendezés kétoldali vízbetáplálási lehetőséget biztosít a gazdálkodók számára. Maga a rendszer két szelep vezérelte turbina hajtású és mindenféle pótlólagos energia igénybevétele nélkül üzemeltethető. Amint a nyomás megérkezik az előre beállított behúzási sebességnek megfelelően, a turbina elkezdi mûködését. A két szelep a behúzási sebességet úgy szabályozza, hogy: az egyik a turbinába áramló , a másik pedig közvetlenül a polietilén csőbe jutó vízmennyiséget szabályozza, (amely végül a vízágyúnáltávozik). A szelep nyitottságát egy teljesen egyszerûen kezelhető (magyar nyelvû) elektronika vezérli. Mindössze a kijuttatandó víz mennyiségét kell megadnunk, ennek megfelelően a gép saját maga kalibrálja a behúzási sebesség mértékét. Ahogy a mûszer érzékeli a bejövő nyomást, máris megindul a behúzás – az előre beállított érték szerint, azonnal megkezdődik a mûködés.



Mindamellett, hogy az elektronika leegyszerûsíti az üzemeltetést, az automatikus szórókocsi emelés is nagy előny. A behúzás végeztével szállítási állapotba került szórókocsi a merevítő keret közvetítésével emelkedik meg, – amivel megkönnyíti a munkavégzést, hiszen csak át kell fordítani a másik irányba (a dob 360 fokban forgatható). Így egy hidránsból két irányba is lehet öntözni.

A középkategóriás berendezés átlagos teljesítménye 3,2 hektár. A víz precíz kijuttatását a csapadékelosztást biztosító Irricontrol teszi lehetővé, beállítástól függően 7–65 mm mennyiségben szabályozhatóan.



– Keresztes –

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?