Ahol az innováció születik...

Agro Napló
Látogatóban a BASF központban  

A BASF a világ egyik legnagyobb vegyipari gyártócége, termékeinek köre a vegyszerektől, mûanyagoktól a speciális adalékanyagokon és mezőgazdasági termékeken át a nyersolajig és a földgázig terjed. Világ-szerte 97 ezer alkalmazottat foglalkoztat, 2008-es forgalma 62 milliárd euró volt.

 


 



Magyarországon 3 leányvállalata mûkö-dik 137 alkalmazottal. A BASF Hungária Kft. Agrodivíziója rendszeresen bemutatja partnereinek az anyavállalat tevékenységét, az idén áprilisban egy csoport növényvédő szakemberek utazott Ludwigshafenbe, a cég központjába és a limburghafi kísérleti telepre.– Az út tapasztalatairól Kondorosi Tamás Békés megyei szakembert kérdeztük.

– Nagyon körültekintő, minden apróságra figyelő házigazda volt a BASF, és az Agrodivízió velünk utazó vezetője, Rácz Róbert. Idegenvezetőnk a buszút során elénk tárta a német gazdaság újjáépülésének menetét, valamint az útunk során érintett környék természeti és történelmi nevezetességeit. Felkészültségével lenyûgözött bennünket. Rácz Róbert pedig minden szakmai kérdésünkre válaszolt, és ismertette a világpiaci változásokat és a fejlődő országok mezőgazdaságának helyzetét. Elmondta azt is, hogy a magyar mezőgazdasági termékek biztonsága messze meghaladja a világátlagot. Nálunk az élelmiszerbiztonság valóban azt jelenti, hogy a növényvédő szereket körültekintően használják a gazdálkodók, nincs határérték fölötti szermaradék a terményekben.

 


 



– Mit láttak a BASF ludwigshafeni központjában? – Ez a világ legnagyobb összefüggő vegyi üzeme, hatalmas területet behálózó vezetékekkel, saját kikötővel és energiaforrással. Szigorú biztonságtechnikai intézkedések szolgálják a környezet védelmét magában az üzemben is, de az előállított termékek is egyre környezetkímélőbbek. Lenyûgöző volt az az informatikai háttér, ami a fejlesztések hátteréül szolgál. Ha jól emlékszem, 160 ezer molekulából egyet tudnak felhasználni, és zömmel teljesen automatikusan folyik a fejlesztés. Számítógéppel tervezik meg a molekulákat, és automatikus kísérleti laboratóriumban tesztelik. Ember csak a fennmaradó néhány ígéretes vegyülettel foglalkozik.

 


 



– Milyen kísérleteket láttak a biológiai laboratóriumban?

– Limburgerhofban is teljesen automatizált a kísérleti tér, ahol növényekkel foglalkoznak. Elsősorban genetikai kutatásokról kaptunk képet.

Gyakorlatilag az összes fontosabb kertészeti és szántóföldi kultúrákkal foglalkoznak, a fejlesztési irány pedig a jobb beltartalom, ami lehet magasabb vitamin-, olaj- vagy fehérjetartalom, illetve valamilyen ipari feldolgozásra való jobb alkalmasság. Próbálnak a környezeti hatásoknak ellenállóbb növényeket is létrehozni.

 


 



– Mióta áll kapcsolatban a céggel, és mi a véleménye a BASF technológiákról? – Szakmai munkába állásom óta alapozok a BASF technológiára, mert megbízható és jó az ár-érték aránya. Manapság nem lehet tévedni a növényvédelemben, egyetlen technológiai hiba az egész kultúra gazdaságosságát veszélyeztetheti. Én egy 1200 hektáros gazdaság növényvédelméért felelek, és további 800 hektáron adok szaktanácsot.



A klasszikus szántóföldi növények mellett csemegekukoricát és zöldborsót is termesztünk. Fontosnak tartom a biztonság mellett a szerek lebomlási tulajdonságait, az utóhatásait az emberre és a környezetre. Nagyüzemben a pontos kiadagolás is lényeges szempont, hogy jól ki lehessen mosni a készítményeket a csomagolóanyagból, illetve sajnos az is fontos, hogy ne lehessen könnyen elemelni a növényvédő szert. A vivőanyagok pedig sokkal tudják javítani a hatékonyságot, továbbá a keverhetőségre is figyelni kell. Ezeknek a szempontoknak jól megfelelnek a BASF készítményei.

 

Basf Hungária Kft. Agrodivízió

www.agro.basf.hu

06-1/250-97-10


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?