Nehéz helyzetben a meggypiaci szereplõk

Agro Napló
A nehéz helyzetben lévõ meggypiaci szereplõk uniós pozíciójának megõrzésérõl egyeztettek az FVM valamint a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) szakértõi június közepén Budapesten.  



A megbeszélésén többek között szó volt arról, hogy az ültetvények szerkezetét át kell alakítani, mert a közvetlenül az ezredforduló utánra tervezett és időszerûvé vált kivágások a korábbi kedvező árak miatt elmaradtak. Ezért a magyar termelés a piacon versenyhátrányba került, mivel alacsonyak a termésátlagok és magas az önköltség. Szükség van ugyanakkor a piacon jobban eladható, új, korábbi érésû, nagy gyümölcsméretû fajtákra és gyümölcsöskertekre is. Emellett a magyar piaci pozíciók megszilárdításának legfontosabb feltétele a kifogástalan, ellenőrzött és garantált minőség,.

Mert jó árut csak jó alapanyagból lehet gyártani. Ezért a feldolgozók segítséget kértek a gyártás és a készletezés finanszírozásához, valamint ahhoz is, hogy könnyebben igénybe vehessék a pénzintézeti forrásokat. A FruitVeB vezetői kérték azt is, hogy az alkalmi munkavállalás feltételeit könnyítsék meg, hogy az ne akadályozza, hanem segítse a gyors gyümölcsszüretet és -feldolgozást. A minisztérium segítséget ígért a felvetett problémák orvoslásához. A tanácskozás résztvevői szerint reális annak az esélye, hogy a meggyből származó árbevétel – amely a múlt évben mintegy 5 milliárd forint volt – jelentősen növekedjen. Az idei meggytermés a szakértők szerint megközelítheti a múlt évi rekordszintet, azaz elérheti a 70 ezer tonnát. Az árak mintegy 15–20 százalékkal alacsonyabbak a múlt évinél. Egy üveg kompótért a tavalyi 55 eurocenttel szemben kevesebb mint 50 centet kínálnak. A jó termés továbbá a jelentős magyarországi készletek híre a termelőknek kínált árat is lenyomta, amely alacsonyabb a tavaly fizetett 60–70 forint körüli átlagárnál.

 

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A hatékonyabb termelésért

A hatékonyabb termelésért

A precíziós mezőgazdasággal kapcsolatban hat kar részvételével végeznek kutatásokat a Debreceni Egyetemen a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Progra...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 21. 16:03