2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A július 1-tõl hatályos áfatörvény alkalmazása

Agro Napló
2009. július 1-tõl az általános adókulcs 20%-ról 25%-ra változott, kivéve a tej és tejtermékek, ízesített tej és a gabona, liszt, keményítõ vagy tej felhasználásával készült termékek, amelyek adókulcsa (késõbbi idõpontban a távhõszolgáltatás is) 18% lett az 5%-os adómérték változatlan meghagyása mellett. A bruttó ellenértékbõl visszafelé számított adókulcs 25%-nál 20%, 18%-nál 15,25%. Ezt a módosítást az áfa- és az EVA-törvény alanyainak kell alkalmazniuk.



Az adókulcsváltozást a számlázásnál az alábbi módon kell érvényesíteni: először azon értékesítésekre kell alkalmazni, amelyeknél a teljesítés időpontja július 1. vagy azt követő időpont. Mint tudják általános esetben a teljesítés kelte az a nap, amikor a termék a vevő birtokába kerül vagy a szolgáltatás nyújtása megvalósul.

Ez alól kivétel:



Az ellenérték megfizetése készpénzzel történik:



ekkor a teljesítés napja az a nap, amikor az ellenérték megfizetésre kerül, de ennek a napnak meg kell egyeznie a fizikai teljesítés napjával is. Amennyiben ez a nap június 30-a előtti úgy 20%, amennyiben viszont július 1. utáni úgy 25%-os adómértéket kell alkalmazni.



A felek határozott időnkénti elszámolásban állapodtak meg:



ekkor az adókulcs alkalmazásánál azt kell figyelembe venni, hogy mely időszak értékesítésével számolnak el. Amennyiben a ténylegesen elszámolt időszak június 30-a előtti úgy 20%, amennyiben viszont július 1. utáni úgy 25%-os adómértéket kell alkalmazni.



Folyamatos teljesítés esetén, amikor a számlán szereplő teljesítés kelte megegyezik a fizetési határidő keltével:



szintén azt kell figyelembe venni, hogy az ügylet fizikai teljesítése mely időszakra esik. Pl. július 10-i fizetési határidejû és teljesítési dátumú június havi bérleti díj számlázásakor még a 20%-os mértékû áfakulccsal számlázhat, hiszen a ténylegesen elszámolt időszak július 1-je előtti.

Ha akár a meghatározott időszakonkénti elszámolásnál, akár pedig a folyamatos teljesítésnél az elszámolás mindkét időszakot érinti, úgy azt két soron két különböző adókulccsal kell szerepeltetni a számlán.



A teljesítést megelőzően előleg fizetésére került sor:



előleg számlázásakor továbbra is az előlegre vonatkozó szabályok szerint kell eljárni. Azaz az előlegről szóló számlán szereplő teljesítés időpontja egyben az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontja, az előleg pénzügyi teljesítésének napja. Ha az előleg teljesítésére 2009. június hónapban került sor, a végszámla kiállítása pedig 2009. júliusban történik, a következők szerint kell eljárni:



• az előleg számlán felszámítandó áfa mértéke az előleg teljesítésének időpontjában érvényes adómérték, tehát 20%;

• a végszámlán szereplő teljesítési idő 2009. július 1 után lesz, tehát ezt már 25% áfamérték felszámításával kell kiállítani. A végszámlán azonban szerepeltetni kell a már teljesített előleg összegét is, amely esetében a felszámított adómérték 20% volt. Tehát a végszámlát úgy kell kiállítani, hogy a már teljesített előleg 20%-os áfakulccsal szerepeljen rajta.



Az ügylet teljesülésekor a végszámlában úgy kell elszámolni az ellenértéket, hogy a kulcsváltozással érintett összeget, és az előleg összegét is külön sorban, a saját adókulcsával kell feltüntetni és kiszámítani. Csak a hátralékos összeg tekintetében lehet és kell az új adókulcsot alkalmazni, az előleg adókulcsa nem változhat. Természetesen más az elszámolás menete akkor, ha a felek bruttó összegben, és más akkor, ha nettó összegben állapodtak meg.

 


 

Krenovszkyné Lovász Andrea

okl. adószakértő

A cikk szerzője: Krenovszkyné Lovász Andrea

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!