Újabb kedvezmények az agrárvállalkozások finanszírozásában

Agro Napló
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. tovább bõvítette az agrárvállalkozások pénzintézeti finanszírozását. A változások részeként egyszerûsödött a pályázatok kiegészítõ finanszírozása, tovább bõvült az élelmiszeripari bankgarancia kedvezményezettjeinek köre, valamint meghosszabbították a Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét is.  

 

Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramban eddig több, mint négyszáz agrárvállalkozás jutott kedvezményes kamatozású hitelhez. A jóváhagyott hitelösszeg elérte a 19 milliárd forintot, amely felhasználásával az agrárágazat közel 40 milliárd forint értékû beruházást valósíthatott meg. A hitelt az ágazatban mûködő, beruházást megvalósító vállalkozások igényelhetik 5 millió forinttól 1 milliárd forintig, 15 éves futamidőre, kedvező, jelenleg 5 százalékos éves kamat mellett. A hitelprogramból még rendelkezésre álló több, mint 20 milliárd forint hatékony felhasználása érdekében az MFB – a szaktárcával együttmûködve – egyszerûsítette a pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozást. A hitelprogram további céljaként meghirdetett „Projekt kiegészítő hitel” július 10-től akkor is igényelhető, ha az agrárvállalkozás által kapott támogatás összege már elérte a 400, illetve az 500 ezer eurós felső határt.

 

 További kedvező változások, hogy a hitel, és a kezesség támogatástartalmának, valamint az EMVA támogatásnak az együttes kezelésével a vállalkozások a számukra legkedvezőbb forrásszerkezettel tudják megvalósítani a beruházásaikat. Ennek lényege, hogy a különbözetet az MVH a kifizetendő támogatás összegéből vonja le, ha a hitel és a kezességvállalás támogatástartalmát, valamint a vissza nem térítendő támogatást is figyelembe véve, a számított támogatásintenzitás meghaladja az uniós rendeletben előírt felső határt. Ugyancsak kedvező változás, hogy ezentúl a projekt kiegészítő hitelt a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő mezőgazdasági vállalkozások mellett a nagyvállalkozások is igényelhetik. A pénzügyi és gazdasági válság hatásának mérséklése érdekében az MFB 30 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az Élelmiszeripari Bankgarancia Programot. A bankgarancia célja, hogy megkönnyítse az élelmiszer-feldolgozó ágazatban mûködő vállalkozások számára a hitelhez jutás lehetőségét azáltal, hogy a forgóeszközhitel fedezetét az MFB államilag garantált bankgaranciájával erősítik meg.

 

A bankgarancia mértéke a garantálni kívánt forgóeszköz hitel tőke összegének 80 százaléka, de legalább 200 millió forint, és legfeljebb 2000 millió forint lehet. A bankgarancia lejárata a hitel/kölcsön futamidejéhez igazodóan legalább egy év plusz egy nap, de legfeljebb 5 év lehet. Az idén májusban meghirdetett programban résztvevő vállalkozások köre kibővült, július 10-től már a TEÁOR '08 szerinti 10.32 gyümölcs-, zöldséglé gyártás és a 10.41 olajgyártás szerinti főtevékenységi körû vállalkozások is részt vehetnek a programban. Kedvező változás az is, hogy a szerződéskötéskor megállapított, a vállalkozás hitelminősítési besorolásától és a biztosítékoktól függő, 0,5–6,3 százalékos éves díjat az évenkénti felülvizsgálat során kizárólag csökkenteni lehet. Így lehetővé vált, hogy a hitelintézetek az MFB bankgaranciáját teljes értékû biztosítékként vegyék figyelembe. Az ez évi gabonakészletek zavartalan finanszírozása érdekében az MFB ez év december 31-ig meghosszabbította a Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét. A programban résztvevő 9 hitelintézetnél még több, mint 7,6 milliárd forint szabad keret áll rendelkezésre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Azonnal beváltható árkedvezmény vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon és részt vesz a Bayer 2019. január...

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Arassa le ön is a hasznot a Bayerrel!

Azonnal beváltható árkedvezmény, vagy szakmai ajánlatok közül választhat, ha regisztrál a www.gazdahaszna.hu oldalon és részt vesz a Bayer 2019. januá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!