Kevesebb gabona lesz az idén, mint tavaly

Agro Napló
Az idei kalászosgabona-termés várhatóan mintegy 30 százalékkal lesz kisebb, mint a múlt évben. Ez elsõsorban a kedvezõtlen idõjárás miatt következett be a szakmai szervezet, a Gabonatermesztõk Országos Szövetsége (GOSZ) szerint.  

 

A GOSZ-nál úgy számoltak, hogy az 1,38 millió hektárról hektáronként átlagosan 3,5 tonna őszi búzát takarítanak majd be a gazdálkodók. Így összességében mintegy 4 millió tonna termésre lehet országosan számítani a kenyérgabonából.



Az összes gabonatermés várhatóan ugyancsak 30 százalékkal lesz kevesebb a múlt évinél. Mindez azt jelenti, hogy 5-6 millió tonna között lehet országosan. Magyarországon a kenyérnekvaló idén is megterem, ugyanis hazánkban évente mintegy 1,2 millió tonna búzát használnak fel étkezési célra. További mintegy 2 millió tonna az állatok takarmányozását szolgálja. A fennmaradó hányad pedig kivitelre kerül. Vancsura József, a GOSZ elnöke szerint az volna az ideális, ha hazánkból évente 1,5-2 millió tonna búzát lehetne exportálni. Ennek érdekében kidolgozták az úgynevezett Pannon gabona rendszert, amely a rendszer megalkotói szerint kiváló minőségû búza előállítását teszi lehetővé. A cél az, hogy a magyar raktárakban mindig legyen értékesíthető pannon búza. Ezt a jó minőség miatt ugyanis a szakértők szerint az átlagosnál jobb áron lehet majd a piacon eladni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!