Jól prosperálnak a Bayer szerek Dalmandon

Agro Napló
A hagyományos és közkedvelt Bayer Légyott idén 5 régióban került megrendezésre. A dél-dunántúli helyszínnek a Dalmandi Mezõgazdasági Zrt. adott otthont. A jó hangulatban zajló rendezvényen Gyenei Ferenc termelési igazgatóval és Pávkovits András növényvédelmi mérnökkel beszélgettünk.  




 

 



A Dalmand Zrt. 10 000 ha-on gazdálkodó növénytermesztési ágazattal és 2300 szarvasmarhát, valamint 1800 kocát, 1500 szülőpárt és 6200 hízósertést felvonultató állattenyésztési ágazattal rendelkezik, említésre méltó a 220 ha-os halgazdaságunk és az 1500 ha-os erdőgazdaságunk – tájékoztatta lapunkat Gyenei Ferenc.

 


 





Pávkovits András kérésünkre a szerek hatásait kultúránként elemezte:



Kukorica



4300 ha-on termesztünk kukoricát. Alapkezelést a kukorica vetésterület negyedén végeztünk Merlin Flexx-el (szükség esetén acetoklóros kiegészítéssel). Ha időben megfelelő mennyiségû bemosó csapadék éri, szinte tökéletes a gyomirtó hatás. Napraforgó árvakeléssel és az évelő egy- és kétszikûekkel szemben a hatása nem tökéletes.



Kölessel erősen fertőzött területen osztott Monsoon-os kezelést végeztünk (évelő kétszikû gyomok ellen Dikamba hatóanyagú készítménnyel kombinációban). A dózisokat és a kijuttatás időpontját a gyomosodási szempontok befolyásolták. Évelő fenyércirok esetén szintén osztott megoldást választottunk, de magasabb dózissal. Általános gyomviszonyok mellett egyszeri, emelt dózisos Monsoon-os (szükség szerint dikambával kombinációban) gyomirtást alkalmaztunk.



Az utóbbi évek igen jó tapasztalatai alapján egyre nagyobb területen használjuk a Laudis-t sikertelen alapkezelések „felülkezelésére” és hibridkukorica előállításunk teljes területén. A kukorica fenológiájától és a szer dózisától függetlenül semmiféle fitotoxicitást nem tapasztaltunk. A gyomok „végleges” kelésekor (akár fejlettebb stádiumukban is) alkalmazzuk. Bár a Laudis a magról kelők elleni szer, az évelő gyomokat is jól kifehéríti, azok fejlődésükben visszamaradnak, vagy a föld feletti részeiket meg is semmisíti. Ha az évelő kétszikû fertőzés nagyon erős, az újrahajtás ellen kombináció lehet szükséges. Kukoricabogár imágó elleni védekezésünket Biscaya-val végeztük légi úton kijuttatva. Az időjárás és a bogarak betelepülésének függvényében 5–12 napos tartamhatást tapasztaltunk. Munkaegészségügyi várakozási ideje 0 nap, méhekre nem veszélyes szer, így hibridkukorica előállításunkban előszeretettel alkalmazzuk.





Kalászosok



Kalászos gabona vetésterületünk 2900 ha, melynek felén Sekator OD-t használtunk. Legfőbb szempontok az alkalmazásánál, hogy a gabona fenológiájának függvényében rugalmasan használhatjuk és a leggyakrabban előforduló kalászos gyomokat kiválóan irtja. Túlfejlett vagy évelő gyomok esetén tapadásfokozót vagy N mûtrágyát szoktunk mellé adni kombinációban.

A vetésterület harmadán a lombvédelmet Falcon-nal, a kalászvédelmet Prosaro-val oldottuk meg.





Őszi káposztarepce



A vetésterület 700 ha, mely terület teljes egészén kétszeri Folicur Solo-s kezelést végeztünk. Az elsőt ősszel alkalmaztuk, a korai szárbaindulás megakadályozására és az erőteljesebb gyökérnyak képződésének elősegítésére, ezáltal jobb lett a télállóság. A másodikat tavasszal szárszilárdítás és oldalhajtás képződés elősegítésének céljából. Mindkét esetben kiváló a gombaölő hatás is.



A tavasszal alkalmazott rovarölésekből minimum egyet a kukoricánál említett Biscaya-val végeztünk. Méhekre nem veszélyes a szer, így napközben is alkalmazható virágzás idején. Időjárás és a betelepedés függvényében 3–10 nap a tapasztalt tartamhatás.

Érésgyorsítás tekintetében az idei évben tapasztaltakra hagyatkozhatok, a Zopp-ot teljes területen alkalmaztuk, az engedélyezett alacsonyabb dózisban, nedvesítő szerrel kombinálva és légi úton juttattuk ki.



A rendezvényen készült fotókat megtekinthetik a www.agronaplo.hu/kepgaleria/57 oldalon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egyre nő az aszálykár

Egyre nő az aszálykár

Óriási károkat okoz a szárazság Magyarországon, hozzávetőleg 150 milliméter, tehát 3-4 hónap átlagának megfelelő csapadékra lenne szükség a helyzet me...

Fehérje terven dolgozik az EU is

Fehérje terven dolgozik az EU is

A tagállamok szakminiszterei hétfőn tárgyaltak a részletekről, többek között a KAP fehérjenövény termelést segítő támogtásairól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?