2024. április 29. hétfő Péter

Miért válasszunk jó minőségű technológiát?

Agro Napló
Az állattenyésztésben akkor lehet elérni jó eredményeket, ha egészséges állatok, egészséges környezetben, egészségesen fejlődnek. A körültekintően, reális elvárásoknak megfelelően kialakított környezetet lehet és kell aztán egészségesen működtetni. Korábban leírtuk, mára gyakorlattá vált, hogy a biztonságos élelmiszer előállítása már a farmokon elkezdődik. Vagyis a biztonságos élelmiszer előállításának az egyik kulcsa a környezet kialakításában rejlik.

Nagyon fontos, hogy a biológiai biztonságot ne az anyagi helyzettől függő, választható vagy elhanyagolható lehetőségnek tekintsük! Sőt. Állítsuk a tartástechnológiát a higiénia szolgálatába! Az állattenyésztés ugyan nem a számítástechnika, űrtechnológia és még csak nem is az autóipar tempójában fejlődik, de kijelenthetjük, aki nem tartja a lépést, az bizony lemarad.

A komoly gyártók, prémium márkák forgalmazói nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos kísérletezésre, fejlesztésre. Törekszenek arra, hogy a ma kiváló termék, például az etető, amiből alig szóródik mellé a takarmány, vagy nem tud beleállni az állat miközben eszik, holnapra még jobb, még tökéletesebb legyen, tovább javítva a termelési eredményeket. Fejlesztik az itatórendszert, cirkuláltatják folyamatosan benne a vizet, hogy ne tudjon lerakódni benne a gondokat, esetleg károkat okozó biofilm. Törekszenek az istállószellőzés, a klíma mind tökéletesebbé tételére. Mindeközben vannak, akik mégis inkább a régi, olcsóbb márkát választják. Igaz nem túl jók a tapasztalataik (törik, pocsékol, csöpög, folyamatosan pótolni, javítani kell), de olcsó. Olcsóbb? Ma igen, holnap már nem biztos, holnapután biztos, hogy nem. Aki kimarad, az lemarad!


Az etetőrendszerek a legnehezebben tisztíthatók és fertőtleníthetők

A technológiai elemeknek bírnia kell a hosszú igénybevételt, a magasnyomás, a hő hatását. Ellen kell állni kémiai reakcióknak, savaknak, lúgoknak, nedvességnek, gőznek. Minél bonyolultabb egy rendszer, annál több drót, kötél, függesztés, csavar, szeg kell a rögzítéséhez, működtetéséhez. A komplett etetőrendszer a takarmánytárolóval, behordó rendszerrel, behordó motorokkal, garatokkal, surrantó csövekkel, etető berendezésekkel, etető tányérokkal nagy felületet képeznek.
A sok illesztés, toldás, sarok, rögzítés, rés nagy mennyiségű szennyeződés lerakódását eredményezi, kórokozók rejtekhelyéül szolgálhat. Ugyanúgy a porózus, érdes felületek, melyek gyengébb, silányabb anyagok elfáradása következtében alakulnak ki a technológiai elemeken.
A letört fülű, bálamadzaggal visszakötözött etetőtányér vagy a szigetelőszalaggal visszarögzített surrantó cső nem csak esztétikailag nyújt siralmas látványt. A csöpögő itatószelepek nem csak a vízórát pörgetik feleslegesen, a kiszóródott takarmány nem csak közvetlen anyagi kárt okoz. Ez a néhány példa mind a biológiai biztonságot veszélyezteti. 

A biológiai biztonság egy teljes megelőzési program, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kórokozókat távol tartjuk a gazdasági állatoktól és az állatállományt távol tarjuk a kórokozóktól. Egyik fő pillére a szervizperiódusban történő tisztítás-fertőtlenítés. Ez a fázis komoly próbatétele az állattartás megkönnyítését szolgáló tartástechnológiának. Rövid időn belül nagy töménységben lúgok, savak, nagymértékű hőingadozás, magasnyomású tisztítóberendezés borotvaéles vízsugara teszteli az anyagok minőségét. Az igazán jó technológia húsz–harminc vagy még több évre szól. A könnyen takarítható felületek következtében ennyi idő alatt rengeteg időt, munkaerőt, energiát, vizet, tisztító-  és fertőtlenítőszert lehet megspórolni. Maga a szennyvíz is komoly gondot jelent, hiszen a ma üzemelő, jó néhány évvel ezelőtt épült telepek viszonylag kis szennyvíztároló kapacitással bírnak. Ezért fordulhat elő gyakran, hogy az istállókban lévő szennyeződést kifelé mossák, jelentősen terhelve a közvetlen környezetet, veszélyeztetve a biológiai biztonságot. Ezért is terjedt el a magasnyomású tisztítóberendezések alkalmazása a tisztítás-fertőtlenítés folyamatában. Így van lehetőség viszonylag kevesebb víz felhasználásával, ezáltal kevesebb szennyvíz keletkezésével, hatékonyan tisztítani. Alacsony nyomás esetén a kívánatos higiéniai állapot eléréséhez rengeteg vizet kell elhasználni. A mai modern tisztítószerek szintén kiválóan javítják a takarítás hatékonyságát.


"Tiszta, terített asztal" várja a következő állományt

A szervizperiódus végén áttekintve a telepet, megnyugvással töltheti el a gazdát, ha a kimosott, kifertőtlenített, kiszárított ól a sokadik takarítás után is úgy néz ki, mintha vadonatúj lenne. A technológia jellemző színei – legyen az narancssárga, sárga, piros stb. – élesen, fényesen köszönnek vissza. Az alkatrészeken vízkőnek, rozsdának nyoma sincs. Megnyugvással töltheti el, hogy „tiszta terített asztallal” várhatja ismét a következő állományt. A nyugalom pedig, mint tudjuk, a hosszú élet titka. Ezt a gondolatot kicsit továbbfűzve: a jó minőségű technológia a hosszú élettartam titka.

Fábián Imre

A cikk szerzője: Fábián Imre

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!