2024. április 28. vasárnap Valéria

Hogy válasszunk robotpilóta rendszert és korrekciós jel szolgáltatót?

Agro Napló
Egyik leggyakoribb kérdés, hogy milyen típusú automata kormányzást, ehhez milyen RTK-korrekciós szolgáltatást célszerű választani pár gép esetén, illetve nagyobb géppark automatizálása esetén.

Mikre kell figyelni a robotpilóta rendszer kiválasztásánál, hogy azt évek múlva is boldogan használhassa?

Fontos tisztázni, hogy pontosan mire is van szükség, hol és milyen műveleteknél, milyen gépekben szeretnénk használni a GPS robotpilótát. Mivel szinte bármilyen típusú gép felszerelése megoldható automata kormányzással, így ez nem jelenthet problémát!

  • Az átszerelhető robotpilóta rendszer


Ez a megoldás egy a kormánykerékre szerelt fogaskerekes megoldásból áll. Legfőbb előnye a megfizethető ár mellett a mobilitás, ugyanis egyik gépről a másik gépre kb. 10 perc alatt átszerelhető. További előnye, hogy megfelelő RTK-szolgáltatással már ezzel a robotpilóta rendszerrel is elérhető a 2-3 cm-es sorcsatlakozási pontosság. Hátránya, hogy dombos vidékeken vagy egyes műveleteknél ezt a pontosságot nehezen tudja tartani, mivel a kormánykeréken történik a beavatkozás, ami késést okoz.

  

  • Hidraulikusan előkészített gépek felszerelése


Ha gépei már meglévő egységekkel rendelkeznek, építkezzen a meglévő elemekre! A gyárilag automata kormányzásra előkészített gépekbe a hidraulika tömb és egyéb elemek már telepítve vannak, ezek biztosítják a legpontosabb és legközvetlenebb kormányzást. A gyors reagálásnak köszönhetően a dombos területeken és olyan munkaműveleteknél is használható, mely közben az erőgép elcsúszhat.

  • Hidraulika egység beszerelése


Amennyiben erőgépei nem rendelkeznek automata kormányzáshoz szükséges elemekkel, ezt a legtöbb géptípusba utólag is be lehet szerelni. Így ha szeretné a közvetlen és azonnali kormányzást, feltétlenül ezt a megoldást válassza! Amennyiben a gépei nem szerepelnek a kompatibilitási listán, léteznek úgynevezett univerzális hidraulika kit-ek. Ezek beszerelése előtt mindenképpen szükséges egy helyszíni felmérés. Bár sokkal több idővel jár egy ilyen gép felszerelése, mégis, ha a legpontosabb megoldást szeretné, válassza ezt az utat!

Hogyan válasszunk RTK-szolgáltatót, megéri-e saját bázisállomást használni?

Ahhoz, hogy a GPS robotpilóta rendszert használni is tudjuk, szükséges az ingyenesen elérhető műholdakon kívül egy korrekciós szolgáltatás megvétele is, mivel csak így érhető el a 2-3 cm-es sorcsatlakozási és visszatérési pontosság!

Közvetlenül műholdról érkező korrekciós jelek



Erre kínál megoldást az Omnistar HP, XP, melyek visszatérési pontossága 5–10, illetve 10–15 cm. Tökéletes megoldás, ha 1-2 gépet szeretnénk kiszolgálni vele és nincs szükségünk a más szolgáltatások esetén elérhető 2-3 cm-es visszatérési pontosságra. Körülbelüli éves díja gépenként 300 000 Ft. Használatához két fázisos (L1/L2) GPS-vevő szükséges!

Fömi GNSS-korrekciós szolgáltatás

Szintén tökéletes megoldás, 1-2 gép korrekciós jellel történő kiszolgálásához. A jel 2-3 cm-es visszatérési és sorcsatlakozási pontosságot tesz lehetővé! Használatához szükséges az L1/L2-es kétfázisos GPS-vevő, továbbá minden traktorban egy GSM-modem SIM-kártyával tetszőleges mobiltelefon szolgáltatótól, mivel a korrekciós jelek a GSM-hálózaton jönnek. Éves díja gépenként szintén 300 000 Ft körül mozog.

Saját bázisállomás használata


Három robotpilóta rendszer beüzemelésétől csak ezt ajánljuk. A bázisállomás lehet mobil, tábla szélén elhelyezett, vagy a gazdasági épület tetejére telepített fix kiszerelésű. A jel visszatérési és sorcsatlakozási pontossága is 2-3 cm. Lehet rádiófrekvenciás működésű, melyet 4–8 km-en belül lehet fogni vagy Network RTK-működésű GSM-hálózaton keresztül, ahol 25–30 km-en belül garantálható a 2-3 cm-es pontosság. Használatához L1/L2-es GPS-vevő és felhasználástól függően rádióvevő vagy GSM-modem és SIM-kártya szükséges. A Leica GeoAce bázisállomás már nettó 2 400 000 Ft-tól elérhető!

Szeretné gépeit átszerelhető automata kormánnyal felszerelni?

A piacon az egyik leggazdaságosabb megoldás a Leica automatikus kormányzási rendszere, mely most tavasszal akciósan vásárolható meg! Leica Mojo3D sorvezető integrált GSM-modemmel nettó 695 000 Ft, Leica SteerDirect ES átszerelhető fogaskerekes automata kormányzás már nettó 1 095 000 Ft-tól elérhető! Még gazdaságosabb megoldást szeretne? Válassza csomagban, dőlésszög-kompenzációval és az orosz műholdak vételére alkalmas GeoPro GPS-vevővel, még jobb áron!

Érdeklődjön! Tavaszi akciónk keretében valamennyi Leica robotpilóta, bázisállomás, GPS-vevő és egyéb kiegészítők hihetetlenül kedvező áron érhetőek el a Landasin-Agrogazda Kft. kínálatában!

Varga Gábor, Landasin-Agrogazda Kft.

www.agrogazda.hu | GPS Infovonal: +36-70/342-3887

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!