Gép-Mix – a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával – 2014 március

Agro Napló
A CLAAS ÁTVETTE A KÍNAI JINYEE MEZŐGAZDASÁGI GÉPGYÁRTÓTBobcat akcióban: új teleszkópos rakodó a kínálatbanVOGEL-NOOT VibroCult magágykészítő kombinátorGyorsabb ürítésre Képesek a Krone rendfelszedő-pótkocsikÚj csillag a növényvédelemben: Lemken Vega

A CLAAS ÁTVETTE A KÍNAI JINYEE MEZŐGAZDASÁGI GÉPGYÁRTÓT

 A német mezőgazdasági gépgyártó, a CLAAS sikeresen zárta a kínai mezőgazdasági gépgyártó, a Shandong Jinyee Machinery Manufacture Co. Ltd. (Jinyee) többségi tulajdonjogának átvételét Gaomiban, Shangdong tartományban.

 

 A céget ezentúl CLAAS Jinyee Agricultural Machinery (Shandong) Co. Ltd. néven jegyzik.

A tavaly júliusban történt szerződés-aláírást követően megkapták a szükséges állami jóváhagyást is, illetve a részleteket is pontosították. Az átvételt dr. Theo Freye, a CLAAS konszern vezetőségének szóvivője és dr. Henry Puhl, a CLAAS ügyvezetője sikeresen zárta.

„Kína jelentősége a mezőgazdaságban az elkövetkezendő években számottevően nőni fog. Elsőbbséget élvez a korszerűsítés és a gépesítés a modern mezőgazdasági technológiában, ezért meggyőződésünk, hogy kínai stratégiánkat jól építettük fel a legnagyobb és a leggyorsabban fejlődő mezőgazdasági géppiacon Ázsiában. A Jinyee és a CLAAS kiválóan kiegészítik egymást“ – hangsúlyozta dr. Puhl a lépés jelentőségét.

A Jinyee két fő telephelyen a Kína középső részén elhelyezkedő Gaomiban és az észak-keleti részen található Daqingban gyárt különféle aratógépeket, főleg kukorica betakarítására és búza aratásához. Az 1958-ban alapított vállalat mintegy 1100 dolgozót foglalkoztat és átfogó kereskedelmi és szervizhálózattal rendelkezik Közép-és Észak-Kínában.

 Forrás: www.axial.hu

 

Bobcat akcióban: új teleszkópos rakodó a kínálatban

Az amerikai Bobcat TL360 3b típusnéven egy újonnan fejlesztett teleszkópos rakodót dobott piacra. A hazai felhasználó körnek is szánt gépet a januárban az AGROmashEXPO, Agrárgépshow termékversenyén Nemzetközi Prémium Oklevéllel ismerte el a zsűri. A rakodót alacsony fenntartási költségű, fogyasztású és károsanyag-kibocsátású Deutz motor hajtja, ami megfelel a Stage III B emissziós normáknak. A Bobcat rakódók ismérve a hosszanti irányban elhelyezett motor és a ferde hűtőrendszer, amit TL 360 esetében is követett a gyártó. Az elhelyezéssel csökken a karbantartási idő, jobban hozzáférhetővé válik a motor és a motortér, valamint csökken az állásidő a hűtő egyszerűbb takarítása végett.

A gép kabinja körpanormás, így biztosított a megfelelő kilátás munka közben. A hidrosztatikus hajtás kényelmes kezelést biztosít, nem kell munkavégzés közben a váltót kapcsolgatni vagy a kart váltogatni. A gémen lévő hidraulika kivezetések védettek, és könnyű csatlakoztatást tesznek lehetővé. A gép sebessége a műszerfalról vezérelhető, fix értékre rögzítve. A beállított érték fölé nem megy a gép sebessége akkor sem, ha gázpedált tövig nyomjuk.  Hatékony és kíméletes munkaeszköz kezeléshez a kimenő hidraulika kör áramlása a műszerfalon szabályozható, amivel az eszköz olajigénye pontosan beállítható. Az alváz lemezekkel borított, így a részegységek sérülései minimalizálhatók.

 


 


 

 

VOGEL-NOOT VibroCult magágykészítő kombinátor

Habár a gép VOGEL-NOOT színekben viszonylag újnak számít, valójában egy jól kipróbált technika átvétele és fokozatos frissítése a VibroCult, amelyből már több is dolgozik a hazai gazdáknál.

A VibroCult magágykészítő kombinátor függesztett (M típusjelű) és vontatott (S típusjelű) kivitelben áll az érdeklődők rendelkezésére. A kifejezetten könnyű konstrukció elsősorban a kora tavaszi magágykészítésre ajánlott, amikor a nehezebb munkagépek még beragadnának. A könnyű konstrukció különleges gyártási eljárást takar. A VOGEL-NOOT VibroCult keret alapanyaga hidegen húzott, amely speciális technológia más szemcseszerkezetet hoz létre az alapanyagban még a hőkezelés előtt. Így a viszonylag könnyű konstrukcióval is nagyfokú szilárdságot lehet elérni, amely így a könnyű vontathatósággal és ezáltal alacsonyabb üzemanyag felhasználással együtt már egy igen gazdaságosan alkalmazható géptípust eredményez.


 

A függesztett gép és a vontatott kivitel alapfelépítése azonos és 3 fő részre tagolt. Az első sorban több fokozatban állítható simító helyezkedik el, amely fő feladata a durva hantok elegyengetése. A simító rugós előfeszítésű és a talajjal bezárt dőlésszöge állítható a kívánt intenzitásnak megfelelően, így nem csak egyenget, de megfelelő beállítással töri is a durvább rögöket. A simítót követi a 4 sorban elhelyezett rugós kapák szekciója. A 32x10 mm-es kapák 10cm-es osztással vannak a kereten szerelve, amely osztás kitűnő munkavégzést biztosít megfelelő átömlési keresztmetszet mellett. Így enyhén szármaradványos vagy gyomos területeken sem torlódnak fel a növényi szárak a kapákon. A kapák intenzíven átdolgozzák a talajfelszínt a maximális 13-15 cm-es munkamélységig. A kívánt munkamélységet orsóval lehet beállítani a 4 db Ø500x132mm-es mélységtartó kerék segítségével, amelyek mind a középső tagon, mind a szárnyrészeken garantálják a pontos mélységtartást. A félig függesztett gépeken 4db Ø685x185 mm-es kerék gondoskodik a mélységtartásról és a közúton történő szállításról.



A kapaszekciót kettő sorba elhelyezett rögtörő henger zárja. A viszonylag kis átmérőjű hengerek gyors forgásukkal igen jól porhanyítják a felszínt a megfelelő mélységű enyhe tömörítés mellett. A hengerek helyzete is több fokozatban állítható, akár egymáshoz képest is és a lezárás intenzitását itt is rugós előfeszítéssel lehet szabályozni.



A függesztett VibroCult M 3,7/4,1/4,5/4,9/5,3/5,7/6,1/7,0/8,0 méteres munkaszélességben elérhető, és a 60 – 200 LE erőgépek mögé ajánlottak.

A félig függesztett VibroCult S 7,0/8,0/9,6 méteres munkaszélességben áll az érdeklődők rendelkezésére, a 160 – 280 LE-s erőgépek kategóriájában.

 

Gyorsabb ürítésre Képesek a Krone rendfelszedő-pótkocsik

Minden traktoros számára ismerős helyzet mikor az ürítést gyorsan meg kell oldani, mert a pótkocsik már sorban állnak, hogy a munka minél előbb befejezésre kerüljön. Ez az a helyzet mikor a ZX kettős felhasználású pótkocsikra és az MX rendfelszedő-pótkocsikra szerelt automata ürítőrendszer áldás lehet.

A technológia egységesen Krone tervezés: a láncos lehordók maximális nyomatékon és teljesítményen működtethetők. Ürítés közben egy szenzor méri a hidraulika vezetékek nyomását. Mikor a nyomás egy meghatározott szint alá esik, a padlózat sebessége a kétszeresére nő, így a termény dupla sebességgel jut el a hátsó falhoz.

Nagy megkönnyebbülést jelent az új, automatikus Krone rendszer a gépkezelőknek, mivel csökkenti az ürítési és folyamat időt.


 

Új csillag a növényvédelemben: Lemken Vega

A Vega az első teljesen a Lemken által fejlesztett vontatott szántóföldi permetezőgép, amelynek első koncepciója eredetileg a 2011-ben megrendezett Agritechnica kiállításon jelent meg. A Lemken egyesítette a modern kialakítást az innovatív technikai megoldásokkal, hogy megalkosson egy hatékony szántóföldi permetezőt, ami kezelési szempontból nem hagy kívánnivalót maga után.  A Vega 3000, 4000 és 5000 literes tartálykapacitással és 15-30 m szórókeret-szélességel lesz elérhető.

Míg a Vega bizonyára a lenyűgöző megjelenése az ami elsőként feltűnik, mégis a benne rejlő technológia az, ami valóban meggyőző. A tartály osztott, hogy a felötlött folyadék ne lötyögjön szabadon. Ezzel a permetező stabilitást nyer, még akkor is ha egyenetlen területen halad.

A tengely az alvázzal került egybeépítésre. A gép hasmagassága rendkívül nagy, így biztosított a növények védelme. A gép jól kormányozható, könnyen fordítható.

A csukható szórókeret alumínium, ami maximális stabilitással bír a könnyű súly ellenére. Ez a fajta kialakítás már ismerhető a Sirius 10 permetezőkről. A permetlé azonnal eljut a fúvókákhoz, amint a gép bekapcsolásra kerül.

Ezen fejlesztésekkel és további számos előnnyel az új permetező most már elérhetővé vált a mezőgazdasági felhasználói körnek.


 

Olvasta már? 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!