A Fendt legszebb igazgyöngye a külföldi országok sorában

Agro Napló
Ezekkel a szavakkal jellemezte a Fendt traktorok kizárólagos hazai forgalmazóját, az Axiál Kft.-t Konrad Schaber területi értékesítési igazgató az Agro Naplónak adott interjújában, aki személyes sikereként is könyveli el a magyarországi értékesítés folyamatos eredményességét.  

A közép-európai piac felelős értékesítési vezetője immáron harminc esztendeje dolgozik a traktorgyárban. Az eladást támogató részlegben kezdetben exporttal foglalkozott, majd az ausztriai piac után Közép-Európa országaiban épített ki értékesítési kapcsolatokat. Mára hazánkon kívül Bulgária, Csehország, Románia és Szlovákia is szerepel azon országok sorában, amelyekkel mûködő kereskedelmi kapcsolatot ápol. Munkája eredményeként elégedetten említi az Axiálhoz való kapcsolódást.

Az utóbbi esztendők természetesen újabb piacok építését igényelték, s immáron Albánia, Litvánia, Oroszország, Kazahsztán, Ukrajna és Belorusszia jelentették az aktív munkát: az importőrök megkeresését, az értékesítési lehetőségek felkutatását. Jövőbeni munkájának döntő részét tehát a volt Szovjetunió tagországainak állami projektjeiben való részvétel teszi majd ki.

 

 


 

Konrad Schaber szívesen és büszkén mesél arról, hogy a tavalyi esztendő csúcs-évnek minősíthető a Fendt gyár életében, sőt, az idei első félévben is rekordot értek el az értékesítésben – az előző év áthúzódó rendeléseinek köszönhetően. Az összes kontinenst sokkolóan érintő világválsággal kapcsolatban megjegyzi, hogy bár az elkövetkező hónapokban némileg nyugodtabb időszak következik (hiszen a német gazdaságra is hat a válság), darabszámra valószínûleg mégis ugyanannyit fognak tudnak értékesíteni gépeikből, mint az előző évben. A német piacon egyébként bő 24 százalékos értékesítési hányaddal állnak – s ez az arány minden idők legkiemelkedőbb piacvezetését jelenti.

S hogy mennyire bizakodóan tekintenek a jövőbe, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy pár hete rakták le az alapkövét egy olyan gyárfejlesztési projektnek, amely megvalósulása után kibocsátási kapacitásuk 20 ezerre nő majd.

A novemberi hannoveri Agritechnika kiállításon természetesen ismét újdonságokkal is megjelennek majd: a tavaly bemutatott 200-as szőlészeti traktor Vario váltóval szerelt típusán kívül szolgálnak majd egyéb meglepetésekkel is. Annak ellenére, hogy a fejlesztést most némileg visszavonták, bár az nem marad el, csak kissé késik. Józan mérlegelés szerint ugyanis a Kazahsztánban, Ukrajnában és Oroszországban várható eladási darabszám nem ígérkezik olyan magasnak, hogy most megérné az ilyen jellegû invesztíció.

Magyarországra a rendszerváltás után kerültek az első új Fendt traktorok, de a hazai értékesítés jelentős lendületet csak az Axiál Kft. 2002-es kizárólagos hazai forgalmazóvá válása után vett. A magyarországi képviselet elnyerését megelőzően, az 1990–2002 közötti időszakban mintegy 100 db Fendt traktor került a magyar piacra.

Az elmúlt hét évben az Axiál Kft. sikerességéhez köthetően pedig több, mint 750 traktor került a hazai mezőgazdaságba.

Piacvezető mûszaki megoldásainak, megbízhatóságának, kezelői kényelmének és az – elsősorban alacsony fogyasztási adatairól ismert – ún. Vario fokozatmentes hajtómûnek köszönhetően Magyarországon is egyre jelentősebb piaci jelenléttel rendelkeznek a Fendt erőgépek.

Az elmúlt közel egy év közgazdasági körülményeinek változása országonként és iparágakként is eltérő mértékben, de hatással volt, illetve van többek között a hazai mezőgazdaságra, és annak jövedelmezőségére is. Az ismert gazdasági környezetben pozitív és egyértelmûen jövőbe mutató példának tekintjük azokat a vállalkozókat, gazdasági szervezeteket, amelyek hosszú távon tervezve és gondolkodva továbbra is beruháznak, fejlesztenek.

Ilyen vállalkozás a cibakházi CISZÖV 49 Kft. is, amelynek ügyvezető igazgatója, Túróczi János a cég nevében július 17-én 9 darab Fendt 310 Vario traktort vett át az Axiál Kft-től. Egyéb fejlesztések is megvalósulnak a cégnél, hiszen további két 300 LE és egy 360 LE teljesítményû nagy traktort rendeltek meg szeptemberi szállítással. Összességében tehát a cibakházi vállalkozás erőgépflottájának szinte teljes egészét megújítva az idén 12 Fendt traktort állít be gazdaságába.

 

 

Harsány Zsolt, Axiál Kft. tulajdonos - ügyvezető

Túróczi János, Ciszöv 49 Kft. ügyvezető igaztató

Pintér Zsolt, Axiál Kft. ügyvezető

 

A beruházás volumenét értékelendő, – ismerve az európai tendenciákat –, nyugat-európai szemmel nézve is mind értékét, mind darabszámát tekintve jelentős mezőgazdasági gépberuházásról beszélhetünk.

A hazai mezőgazdasághoz kapcsolódó vállalkozásként az Axiál Kft. szempontjából – az egyértelmûen sikerként megfogalmazható gépértékesítésen túl – általánosabb érvényû jelentőséggel bír, hogy a világ mezőgazdasági gépgyártásának az élvonalát képviselő, korszerû mûszaki megoldásokat tartalmazó traktorok kerültek Magyarországra. Ezekhez a gépekhez a mûszaki háttérszolgáltatásokat pedig az ország egyik legnagyobb ilyen jellegû, a mezőgazdasághoz kapcsolódó szolgáltatásokra specializálódott vállalkozása, az Axiál Kft. végzi.

Keresztes Júlia

Fend gépátadás képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/63

Fendt gépátadás hanganyag: www.agronaplo.hu/hanganyagok/117

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Íme a 2021-es év traktorai!

Íme a 2021-es év traktorai!

Idén először teljesen az online térbe költözött az Év Traktora díjak átadása. A december 18-i eseményen a Massey Ferguson, a Valtra, a Fendt, és a CLA...

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Megjött az égi jel, mehet a munka!

Állunk október első dekádjában az ozorai telephelyen, körülöttünk traktorok, kombájn, munkagépek és egy síktároló. Dobos János szemmel láthatóan itt é...

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogó...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!