Az õszi gyomirtás diadala

Agro Napló
A Bábolnai Gazdanapokon a nagyszámú érdeklõdõre való tekintettel a Syngenta standján rögtönzött növényvédelmi elõadásokat tartottak a cég szakemberei.  




 

 

Kurtz Györgytől, a kalászos növények termékmenedzserétől hallhattuk, hogy az utóbbi években a kalászos növények gyomirtásában jelentős változások történtek, ennek következtében az őszi gyomirtásnak számos előnye van a tavaszival szemben. Az V. Gyomfelvételezési eredmények bizonyítják az egyes gyomnövények jelentős előretörését (lásd: Agro Napló 2009./ 9. szám). A nagy széltippan jelentősége megnőtt, hiszen a 7. helyről a 3. helyre kúszott fel.



A klasszikus kalászos gyomnövények közül is bizonyos fajok előre törtek, például a veronikafélék, pásztortáska, szarkalábfélék stb. A nagy széltippan egyszikû gyomnövény, melynek irtása speciális egyszikû gyomirtó szerekkel történik tavasszal.

A LOGRAN nevezetû gyomirtó készítmény preemergensen vagy korai posztemergensen ősszel kijuttatva hatékonyan írt, s költséghatékonyabb megoldás, mintha tavasszal kerülne sor a gyomirtásra. Hogy miért előnyösebb az őszi gyomirtás?



A gyomfelvételezésnél előjöttek a veronikafélék, pásztortáskafélék, árvacsalánfajok, melyek kora tavasszal, február-március környékén virágoznak, míg a gyomirtás egyre inkább kitolódik március végére-április elejére, vagyis, amikor ezek a gyomnövények már elvirágoztak, magot érleltek, tehát fertőzték a talajt.

Ebben az időszakban a hagyományos felszívódó készítmények nem hatásosak, hiszen virágzás körül már nem tudnak behatolni.



Az őszi gyomirtás mellett szól, hogy tavasszal a gyomirtás mellett rengeteg munka van, így kevesebb idő jut a gyomirtásra. Így, ha a gazda megoldja LOGRAN-nal az őszi gyomirtást, időt takarít meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?