2024. április 29. hétfő Péter

A nyereséges napraforgó-termesztésért

Agro Napló
Igényes innováció, klasszikus készítmények, kiváló kombinációk

A tavaszi növények közül a napraforgó tud – az utóbbi években mind gyakrabban előforduló száraz/aszályos időben is – megfelelő terméseredményt produkálni. Ezért egyre többen egyre nagyobb területen foglalkoznak termesztésével. Az elmúlt évben több mint 600 ezer hektárról rekordmennyiségű – 1,5 millió tonna – kaszat került a raktárakba. A napraforgó iránti bizalom továbbra is töretlen, de ez jelentős veszélyeket is rejt magában. Az elmúlt év alacsony felvásárlási árai mellett csak magas hozamot kedvező költséggel elérő gazdák tudtak jelentős nyereséget realizálni. Nagy termés, magas minőség, csak célzott, az igényekhez igazított növénytáplálással, a gyomok korai kikapcsolásával, a veszélyes gombabetegségek megelőzésével érhető el.


Tompa, 2013.05.11.

Sikeres start – Pannon Starter®

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalta meg a vetéssel egy menetben kiadagolt mikrogranulátum formájú foszfor és cink áldásos hatását. A mikrogranulátum-szóróval precízen adagolható tápanyag eredményezte az egyébként rosszul mozgó, és hamar lekötődő foszfor gyors elérését és könnyű felvehetőségét. Ez elősegítette az erőteljes gyökérrendszer mielőbbi kialakulását. A tökéletes eredményt a szabályos gömb alakú, precízen adagolható, nagy keménységű, folyamatos táp-
anyagellátást biztosító, nem porló, az adagoló berendezést nem károsító, apró szemcséjű, a hajszálgyökerek számára azonnal elérhető, magas hatóanyag-tartalmú granulátumok biztosítják. Mindennek maradéktalanul megfelelni csak a Pannon Starter® képes!

Hatásos hozamfokozás – Trifender®

A legnagyobb veszélyt a folyamatosan növekvő napraforgó terület, és ennek következtében betarthatatlanná váló vetésváltás jelenti. A termés drasztikus csökkenését, akár az állomány összedőlését okozó gombák – különösen a szklerotínia miatt – maximum 4-5 évente lehetne visszavetni a napraforgót. A Trifender® a talajból támadó gombák számára különösen kedvezőtlen körülményeket teremtve, elősegíti az egészséges gyökérzet kialakítását. Csapadékos években ez döntő a járványok megelőzésében. Száraz időben cellulózbontással, a mikroelemek feltárásával és a gyökérnövekedés indukálásával további jelentős hozamfokozás érhető el.

PS Perfect

Az egészséges és erős gyökérzet alapozza meg a stabilitást, a víz- és tápanyagfelvételt, a szárazságtűrést, végeredményképpen a nagy termést. A mikrogranulátum formájú tápanyag felületére felvitt Trichoderma gomba egyesíti, sőt fokozza az előzőekben leírt Pannon Starter és Trifender® előnyeit! A két anyagot ugyanis egyszerre lehet a vetéssel egy menetben kiszórni, ráadásul így a Trifender egyből a mag mellé kerülve fejtheti ki hatását. Egyszerre erőteljes és egészséges gyökérzet a PS Perfect® eredménye.


Tompa, 2013.06.04.

Gyomirtásban győztes: CAMEL® BOX Plusz

A 10 ha-ra összeállított termékpár: 10 l Global® valamint 10 l Inspector® a hagyományos fajtáknál, és a herbicid-rezisztens hibrideknél egyaránt, egymást erősítve eredményesen és gazdaságosan akadályozza meg a gyomok térhódítását. Vetés után a talajra permetezve, már minimális csapadék is elegendő a kellő hatás eléréséhez. A konkurens gyomnövények korai kitakarításával több vízhez és tápanyaghoz jut és gyorsabban fejlődik a napraforgó.

A Global® a már kint levő kétszikű gyomokat azonnal leperzseli, a később kelők károsítását, pedig a talajon létrehozott filmréteggel akadályozza meg. Az Inspector® az egyszikűek csírázásgátlásával, növekedésük leállításával, valamint számos kétszikű magról kelő gyom ellen kifejtett hatásával biztosítja a napraforgó akadálytalan kezdeti fejlődését.

Biztosabb hatás még biztonságosabban – Grounded®

A talajherbicidek megalapozzák a hatékony gyomirtást, ám alkalmazásuk során több-kevesebb fitotoxikus tünet fordulhat elő. A talajban egyenetlenül eloszló gyomirtó szer csírázási problémákat okozhat, a felverődés perzseléssel járhat. A Grounded® gátolja a túl apró cseppek kialakulását, elősegíti megkötődésüket a talajszemcséken és egyenletes eloszlást biztosít a gyomok csírázási zónájában. Biztonságos gyomirtás, biztos hatás, tehát: Camel Box Plusz + Grounded®.


Tompa, 2013.06.20.

Kedvezőtlen körülmények kivédése: Wuxal® termékek

A család tagjaira a magas hatóanyag-tartalom, felvehető formában levő tápelemek és a szuperkelatizációnak köszönhető vízlágyító és kémhatást kiegyenlítő hatás jellemzi. Kedvezőtlen időjárási körülmények között is hatásosak!

Optimális olajtartalom
– WUXAL® Boron Max

Talajaink bórtartalma alacsony, felvétele nehéz. Feltétlen szükséges tehát a lombon keresztüli pótlás. A Wuxal® Boron Max magas foszfortartalma a virágzáskori extra energiát biztosítja, bórtartalma a szénhidrát és zsíranyagcserében játszott központi szerepe miatt meghatározó a magas olajtartalom elérésében.

Erős ellenálló képesség – WUXAL® Ascofol

A növényi kivonat és mikroelem-összetétele erősíti a napraforgó természetes ellenálló képességét, javítja stressztűrését. Természetes növényi hormontartalma serkenti a sejtosztódást és a sejtmegnyúlást, tovább fiatalon tartja a növényt. Használata nagyobb tányérátmérőt, több termést, magasabb olajtartalmat indukál.

Mathiász Tivadar, Kwizda Agro

A cikk szerzője: Mathiász Tivadar

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A szklerotínia a termés vámszedője!

A szklerotínia a termés vámszedője!

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia slerotiorum) jelentős károkat idézhet elő a napraforgó-, repce-, szójaállományokban. Ha a betegség tünetei megje...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!