TIOFANÁT-METIL: tegnap - ma - HOLNAP

Agro Napló
Az elmúlt években a növényvédôszer hatóanyagok egész sora került kivonásra, ami környezet és egészségvédelem terén esetenként elôrelépés, ugyanakkor tény hogy ezek a hatóanyag ill. termék kivonások, betiltások nagyon megnehezítik a növénytermesztést.  





Nem csak a rendelkezésre álló hatóanyagok száma csökken, hanem egyes hatóanyagcsoportok is kiesnek, ami a növényvédelem egyik alappillérjét, a szerrotációt is megingatják.

 

 


A fungicidek között korábban meghatározó helyet töltöttek be a benzimidazol származékok. E csoport legismertebb tagjai a benomil és a karbendazim. A benomilt már régen betiltották, a karbendazim visszavonása pedig folyamatban van. A csoport harmadik és ma már egyetlen meghatározó tagja a tiofanát-metil az Európai Uniós irányelvekneknek megfelelôen felülvizsgálatra került és köszönhetôen annak, hogy karbendazimnál kedvezôbb humán és környezettoxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik felkerült az engedélyezett hatóanyagok listájára.

 




A tiofanát-metil karbendazim prekurzor, vagyis lebomlása során fokozatosan karbendazimmá metabolizálódik, ami a tényleges gombaölô hatást kifejti.

A karbendazim mint igen hatékony és nehezen nélkülözhetô hatóanyag közvetett módon tehát mégiscsak megmaradt és tiofanát-metil formájában rendelkezésére áll a növényvédelemnek.



 


A tiofanát-metil transzlokálódó, szisztémikus hatású hatóanyag mely védô, protektív és gyógyító, kuratív hatással is bír. Hatékonyan alkalmazható számos kórokozó pl. a lisztharmat, monilia, szklerotinia, botritisz, glöosporium és fuzárium ellen. Felhasználási módjai: állománypermetezés és csávázás.

A tiofanát-metil a kultúrnövények igen széles körében engedélyezett Európában. Az ültetvények közül felhasználható almában, körtében, ôszi- és kajszibarackban, szilvában, cseresznyében, szôlôben és mogyoróban. A kertészeti kultúrák közül bevethetô paradicsomban, paprikában, padlizsánban, görög- és sárgadinnyében, földieperben, zöld- és szárazborsóban, illetve babban.

 

 

A szántóföldi növények közül a káposztarepcében, ôszi búzában és árpában használható. Dísznövények, virágok, gumók, ciprusfélék és platánok kórokozói ellen is hatékony védelmet biztosít.




A tiofanát-metil továbbra is perspektívikus hatóanyag ezért a Nippon Soda korszerû, új WG és SC formulációkat fejlesztett ki, melyeket fokozatosan vezet be Európában.

A tiofanát-metil régi formulációi a Topsin-M 70 WP és Topsin M-LV Magyarországon 2009 december 31-ig értékesíthetôk. Felhasználásuk 2010 június 30-ig engedélyezett. E régi formulációk eltûnésével párhuzamosan hazánkban is engedélyezésre kerülnek a tiofanát-metil mai igényeknek megfelelô modern formulációi.

 

 




A tiofanát-metil számos kórokozó elleni hatása ill. hatásmódja közül kiemelt fi gyelmet érdemel a kalászosok fuzáriumos betegsége elleni hatása. A tiofanát-metil. e gombák toxintermelését (DON, Zearalenon, Fumonizin) közvetlen és közvetett módon csökkenti. A sejtosztódás és a szterol bioszintézis gátláson túl gátolja a sejtlégzést. A sejtlégzés gátlás miatt a fuzárium gomba minden mozgósítható energiáját a túlélésre fordítja, így a toxintermelésre már nem marad energiája.

 

 



Ez az új felfedezés a már hagyományosnak nevezhetô tiofanát-metil felhasználási területeken kívül új teret nyit. Az élelmiszerbiztonság fokozott jelentôsége miatt a jövôben sokkal nagyobb hangsúlyt kap a kalászosokban való felhasználása, különös tekintettel a virágzáskori fuzáriumfertôzésekkel szemben.



Jáger Ferenc, Summit-Agro Hungaria Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!