2024. május 14. kedd Bonifác

Repceszemle - õszi bemutatók országszerte

Agro Napló
Az õszi káposztarepce egyre nagyobb szerephez jut a magyarországi vetésforgóban. A növény fontosságának növekedésével együtt nõ a termesztésével kapcsolatos információ mennyisége is. Ugyanakkor a betakarított termés mennyiségének ingadozása továbbra is a legfájóbb pontja maradt a hazai repcetermesztésnek.  








 

Az elmúlt pár év tapasztalatai is megerősítik, hogy megfelelő termésszint csak az ősszel elkezdett tudatos növényápolási, növényvédelmi technológiák alkalmazásával érhető el. Az idei őszi rendkívüli időjárási körülmények hatásának bemutatására rendkívüli szántóföldi szemlét szerveztek október közepén a Repce termesztés-technológiai kézikönyv 3. kiadásában együttmûködő cégek.



A Saaten-Union Hungária Kft. képviseletében Dr. Forgács Mihály termékfejlesztési vezető elmondta, hogy a cég az idén 10 helyen állított be repce fajtasort. Ezek közül csak három helyszínen volt október elejére bemutatható állapotban az állomány, abból is egy helyszínen intenzíven öntözni kellett a repcét. A három helyszín Szarvas, Hegyfalu és Lengyeltóti volt. Mindhárom helyszínen a vetésre augusztus legvégén, illetve szeptember első hetében került sor, ennek megfelelően a repce fejlettsége is 7–9 valódi leveles állapotban (BBCH 17-19) volt. Fejlettségi erélyt tekintve különösen a hegyfalui kísérletben volt szembetûnő a hibridek és a szabad elvirágzású fajták közötti különbség. A nyolc hibrid és két szabad elvirágzású fajta 1-1 hektáros parcelláin a vetési irányra merőlegesen lettek beállítva a Dow Agrosciences Hungary Kft. által képviselt különböző gyomirtási technológiák. Hoffmann Péter a cég fejlesztési munkatársa a lengyeltóti helyszínen kiemelte a különböző pre-, korai poszt-, és posztemergens megoldások előnyeit, illetve hátrányait, amelyek közül az idei évben inkább a kelés utáni kezelések látszottak sikeresebbnek a területeken kialakult gyomflóra ellen.

 


 


 

 

A gabona árvakeléseket mindhárom helyen már a bemutató előtt le kellett kezelni szelektív egyszikû-írtó szerrel (Paladin). A három helyszín közül kettő esetében ítélték meg úgy a helyi szakemberek, hogy a csávázás ellenére állománypermetezéssel (Nurelle D) is védekeznek a repcebolha és a repcedarázs álhernyó ellen. Ennek köszönhetően a bemutató időpontjában nem volt jelentősebb lombfelület vesztesége a növényeknek. Szintén két helyszínen még nem hajtották végre az őszi regulátoros kezelést (Folicur Solo), ennek helyes időpontját a Bayer Hungária Kft. képviselője a növény 6-8 leveles időpontjában határozta meg. Az alkalmazandó dózis tekintetében Légrádi Miklós (a lengyeltóti helyszín házigazdája) kifejtette, hogy ha esetleg túl alacsonyan sikerült azt meghatározni, akkor még mindig érdemes „rádolgozni” akár egy második őszi kezeléssel, ugyanis a gombaölő hatóanyag mennyisége összeadódik a növényben.

 


 

 

Szintén szembetûnő különbség volt tapasztalható az intenzívebb fejlődésû hibridek és a visszafogottabb fajtarepcék között a regulátor-hatás látványosságát tekintve. Egy helyszínen – Szarvason – a kis káposztalégy kártételét is meg lehetett állapítani, ugyanis a tábla széléről találomra kihúzott növények egyikén-másikán látható volt a lárva okozta kártétel.



– an –

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?