Sertések fõszerepben - õszi Topigs workshop

Agro Napló
A magyar sertéstartókkal kívánta tapasztalatait megosztani ez év októberében Kölesden, a Topigs Danubia Kft. ahol workshopot tartott. A szakmai programot Simon Gyula, a cég ügyvezetõ igazgatója nyitotta meg, ismertetve a TOPIGS sertéstenyésztõ szervezet eredményeit, a társaság által kínált lehetõségeket.  






 



A TOPIGS nemzetközi tenyésztőszervezete a világ egyik piacvezető sertéstenyésztő szervezete. Céljainak megvalósítását 500 alkalmazott szolgája több, mint, 40 országban. A szervezet teljes éves forgalma, meghaladja az 1,1 millió kocasüldő eladását, beállítását, és a 6 millió adag eladott spermát. A TOPIGS a múlt évben előállított 1,1 millió kocasüldővel Európában piacvezető 13 százalékos piaci részesedéssel. A világon pedig a második 9 százalékos piaci részesedéssel. TOPIGS piacvezető többek között Hollandiában, Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Magyarországon is.



A TOPIGS egyik legfontosabb céljának és egyben missziónak is tekinti partnereinek a sertések szaporításához szükséges genetikai anyagokkal, valamint a mesterséges termékenyítés technológiájával és az ezekhez kapcsolódó szaktanácsokkal és szolgáltatásokkal való megbízható ellátását. Így a szervezet termékeinek és szolgáltatásainak a célcsoportja a professzionális sertéstermelők és az integrátorok. Ezért a TOPIGS nem más, mint a „sertéstermelők szövetsége a sertéstermelőkért”. A legfontosabb TOPIGS árutermelő kocavonalak: TOPIGS 20, TOPIGS 40, TOPIGS 90.



Tavaly a világon 75 millió koca volt, ebből 30 millió kocát professzionális módon – iparszerû telepi körülmények között – tartottak. Ami azt jelenti, hogy 45 millió koca volt még „háztáji” körülmények között. Tény viszont, hogy a háztáji jelentősége térségünkben egyre inkább csökken, egyes nyugat-európai országokban pedig már szinte meg is szûnt. Magyarországon az elmúlt években a korábban 280 ezer körüli háztáji kocaállomány mostanra leapadt 50 ezerre vagy inkább az alá. Ugyanez a folyamat játszódik le az unióhoz frissen csatlakozott országokban és a csatlakozni kívánó országokban is. Az ázsiai országokban, például Kínában az iparszerû sertéstartás egyelőre elenyésző.

Videó:  www.agronaplo.hu/videok/140


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!