Radikálisan csökkenõ a magyar sertés alapanyag

Agro Napló
Az elmúlt 10 év alatt folyamatosan csökkent a sertéstartással foglalkozó háztáji gazdaságokban megtermelt sertéslétszám, amely jelentõsen rontotta a falvak megtartó erejét. Míg a 90-es években minden udvarban tartottak sertést, addig mára ez lényegében megszûnt. Az évezred elején megindult minimális emelkedést követõen az uniós csatlakozással megkezdõdött az állomány leépülése, aminek egyik kísérõ jelensége volt egy lassú ütemû koncentrálódás.







A hazai sertéstermelés hozzávetőlegesen már 5 éve nem fedezi a piaci igényeket. Ezért Magyarország nettó importőr országgá vált. Hazánkban a sertésvágással, -feldolgozással, -kereskedelemmel foglalkozó cégek igényeiknek csupán 75–80 százalékát képesek fedezni magyar alapanyagból. A fennmaradó hányadot a sertés behozatalával tudják biztosítani. Az ez év június 1-jei állatszámlálás szerint mindössze 3,2 millió darab volt az állomány nagysága, míg 2007-ben ez a mennyiség 4,1 milliót tett ki. Két év alatt a csökkenés 900 000 darabot jelent, így közel 100 ezer család kiegészítő bevétele szûnt meg.



Jelentősen megváltozott a mezőgazdaságban az állattenyésztés és növénytermelés aránya is. A korábbi egyensúlyi helyzettel szemben az állattenyésztés részaránya – becslések szerint – 30 százalékra süllyedt. A Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT) tagnyilvántartása alapján készült táblázat jól példázza a fenti megállapításokat:

 


 

 



A sertés termékpályán képződő eredményből a termelők és feldolgozók kismértékben részesülnek, a legnagyobb profitot a multinacionális és a hazai tulajdonú élelmiszer-kereskedelmi láncok realizálják. Ez a kör a teljes piaci részarány 60 százalékát tudhatja magáénak. Ismerve az unió tagországainak piaci viszonyait, ez a jelenség általánosnak mondható, arányaiban van csak különbség a tagállamok között. A kisebb boltok többsége képtelen versenyben maradni, tekintettel arra, hogy a láncoknál alkalmazott eszközökkel nem képesek élni.

 


 

 



Két éve, 2007-ben a lengyelországi túlkínálat miatt a magyar piacot elárasztották dömpingáron sertéssel, emiatt csökkent a hazai alapanyag felvásárlási ár. Ez a saját földtulajdonnal nem rendelkező vállalkozások gazdálkodási mutatóiknak további romlását eredményezte. Az idén az import behozatal árcentruma emelkedett, a forint árfolyam változásának megfelelően, valamint jelentős keresletnövekedés történt a magyar élősertés iránt, elsősorban a román partnerek részéről. Így csökkent az árkülönbség a dunántúli és alföldi régiók között.



A hazai felvásárlási árak a csatlakozástól kezdődően követik az EU átlagárak alakulását. Eközben a földtulajdonnal nem rendelkező magyar gazdálkodók nem tudnak kalkulálni azokkal a lehetőségekkel, amelyek a kedvezőbb feltételekkel rendelkező versenytársaknál adódtak. A magyar sertéstermelői kör csökkenését, valamint az alacsony sertésállományt előidéző okok közül a rangsor elején a sertéstelepek technológiai elmaradottsága szerepel, és az állatjóléti, környezetvédelmi beruházások magas költségvonzata. E beruházások kötelező jellegûek, és olyan költségtöbbletet eredményeznek, amely a hatékonyság növelésével nem ellentételezhető.



A negatívumok között nem elhanyagolható az sem, hogy a hazai sertéstartók nagy része termőföld hiányában kiszolgáltatott. Egyrészről nem képes megtermelni a szükséges takarmányt, másrészről nem tud gondoskodni a keletkezett hígtrágya megfelelő elhelyezéséről sem.

A piaci környezet bizonytalansága, kiszámíthatatlan változásai miatt sok termelő még hitelt, vagy vissza nem térítendő támogatást sem akar/tud igényelni, inkább megszünteti tevékenységét. Az EU-s támogatások igénybevételéhez garantálni kell, hogy 5 éven belül nem hagy fel pl. a sertéstartással, amit szintén sokan nem vállalnak.



A hazai sertéstermelés hatékonysága nem versenyképes. A teljesség igénye nélkül sorolható tényezők: a szaporulat kevesebb, mint a nemzetközi átlag, gyengébb a takarmányhasznosítás, lassúbb a tömeggyarapodás, jelentős az élőmunka ráfordítás. Hazánkban az egy kocára jutó fialási átlag 20 darab alatt van, míg más jelentős számban sertést tartó országokban ez a mutató elhagyta az átlag 20 darabot. A felsoroltak biztonságos megoldásához a felvásárlási árakban elérhető nyereség nem nyújt megfelelő fedezetet.



Összefoglalásként  elmondhatjuk, hogy a magyar sertésállomány annak ellenére, hogy az abból készült termékek még mindig keresettek a világpiacon soha nem tapasztalt mélypontra süllyedt. A növénytermelés magas részaránya csökkenő állatállomány mellett nem lesz tartható, ezért az egész agrárium megingásával lehet számolni. A költségvetés ebben az évben mintegy 10 milliárd forintnak megfelelő nemzeti támogatást juttat a sertéságazat számára. Ennek 60 százaléka az állatjóléti támogatás, 30 százalék körüli nagyságrendet képvisel az állatbetegségek megelőzése érdekében nyújtott támogatás. Végezetül sajnálatos módon a feketegazdaság elleni összehangolt kormányzati és társadalmi küzdelem hiánya, egyre növekvő részaránya, nehezíti a sertéstartók, a teljes termékpálya gazdálkodását is, gátolja a fejlődést, növeli a versenyhátrányt.



Kádár László

A cikk szerzője: Kádár László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?