Mûvelet- és víztakarékos talajmûvelés eszközkínálatáról

Agro Napló
A szántóföldi növénytermesztés körülményei az elmúlt években mind idõjárás tekintetében, mind üzem- és termelési szerkezet tekintetében sokat változtak. A szeszélyes idõjárással, aszályokkal és csapadékos idõszakokkal küszködõ gazdálkodóknak át kellett gondolni a leegyszerûsödött, gyakran egy-két növény termesztésére korlátozódó talajmûvelési eljárások alkalmazhatóságát, és elõtérbe kellett helyezni, nagyobb gondot kellett fordítani a talaj vízháztartásának optimalizálására.  





Mindezen igényeket a gyártók és forgalmazók is érzékelték. Ennek jegyében az idei jubileumi „Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok”-on a hazai mezőgépgyár és gépforgalmazók többsége széles típusválasztékkal képviseltette magát. A gépkiállításra általában jellemző volt, hogy az egyes cégek teljes gépsorokat vonultattak fel, a gépek nagyságrendjét és a teljes technológiai folyamatnak való komplett megfelelőséget tekintve. Ez a teljes technológiai lefedettség jellemezte a talajmûvelő gépek bemutatását is.



Az egyes talajmûvelési technológiáknak a mezőgazdasági termelésben meghatározó szerepe van. A talajmûvelési technológiának, illetve az alkalmazott eszközöknek igazodni kell a termőhelyi adottságokhoz, a termesztett növények igényeihez. A talajmûvelés egyik legfontosabb feladata a talaj vízháztartásának optimalizálása, a talaj vízkészletének, a csapadéknak minél nagyobb mértékû megőrzése.

Az elmúlt évek szélsőséges, szeszélyes időjárási viszonyai mellett előtérbe kerültek azok a munkamûveletek, talajmûvelési eljárások, mûvelőeszközök, melyek az előzőekben ismertetett célt szolgálják.



Ezt a trendet, irányzatot a 25. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok gépkiállítása és a hozzá kapcsolódó szántóföldi bemutató is követte.



Az állógépes bemutatót – a kiállítók többségénél – a technológiai soroknak megfelelően bemutatott gépkínálat jellemezte. Különösen jól összeállított talajmûvelő gépsort láthattunk az IKR kiállítási területén, az egyéb gépek mellett. A talajmûvelő gépek széles választékában – a forgatásos technológiában alkalmazott gépek mellett – egyaránt megtalálhattuk a mûvelettakarékos és víztakarékos mulcs-technológiában alkalmazható gépeket is. A technológiai gépsor a különböző nagyságú termőterülettel rendelkező egyéni kis- és nagyvállalkozásoknak, és a különböző nagyságrendû traktorokat üzemeltető gazdálkodóknak egyaránt kínált megfelelő nagyságrendû gépeket.



Ennek a gépkínálatnak döntő súlyát a KUHN gyártmányú gépsorok adták, mely gépsorokat jól egészítették ki a DONDI nehéz mélylazító-család tagjai. A talaj nedvességtartalmának megóvását célozzák a szármaradványok felaprítása utáni bedolgozás, vagyis a mulcsos talajfelszín kialakítása, aminek alapfeltétele a hatékony szárzúzás és terítés. Ebben a munkamûveletben láthattuk a szántóföldi bemutatón a KUHN BK 320 szárzúzót 100 LE/73 kW motorteljesítményû NEW HOLLAND univerzális traktorral üzemelni. A szárzúzott anyag bedolgozására a KUHN DISCOVER XM 44 – a sorozat középső nagyságrendû tagja – került bemutatásra, a csipkézett tárcsalevelek aprító munkája meggyőzően hatott a nézőközönségre. A KUHN OPTIMER 6002 rövid tárcsa az alacsony költségszintû tarlóápolási, magágykészítési munkák hatékony eszköze. A rövid tárcsa kétsor 510 mm átmérőjû csipkés tárcsából és – éppen a talajnedvesség megőrzése céljából – 600 mm átmérőjû lezáró hengersorból áll. A KUHN CULTIMER 400 szántóföldi kultivátor szintén kiválóan alkalmas a tarlóápolási munkák elvégzésére (1. ábra).

 


 



A szántóföldi kultivátorcsalád kisebb, 3-4-5 m munkaszélességû tagjai függesztett, míg a nagyobb változatú vontatott kivitelben készülnek. A kapatestek és a tárcsasor utáni lezáró hengersor szintén a talaj vízmegőrzését szolgálja. Ezek mellett a talajmûvelő gépek mellett került bemutatásra a szántóföldön a KÜHNE 6 m-es munkaszélességû és a KOMONDOR 520 mulcs kultivátor is.



A mûvelettakarékos talajmûvelési technológiába illeszkednek az előző munkafolyamatokhoz kapcsolódó, mulcsba vetésre is alkalmas KUHN Speedliner gabonavetőgép, melynek használata erózióra hajlamos, és nagy szártömegû területen jelent előnyt. A bemutatott választékot bővítette a KUHN PREMIA 3000 függesztett mechanikus vetőgép, a KUHN Moduliner ML 2800 Solo pneumatikus és a KUHN VENTA NC 300 forgóboronával kombinált gabonavetőgép. A mûvelet- és költségtakarékos technológiába jól illeszthető a KUHN MAXIMA szemenként vető gép 6-8 és 12-soros változata is. A talaj vízháztartás javításának hatékony eszközei a mélylazítók, melyeket az álló gépbemutatón a DONDI típusú gépek képviseltek.

A DONDI gépcsalád tagja 5-7-11-késes változatban készülnek, a lazítószerszámokon plusz lazítószárnyak vannak kialakítva, a talajt a lazítókések mögött elhelyezett 2 darab lazítókörmökkel ellátott henger zárja le, illetve egyengeti el (2. ábra).

 


 



Az INVEST Gépkereskedelmi Kft. kiállítási területén a LEMKEN ismert és a hagyományos váltvaforgató ekéi mellett a tarlóápolási, illetve a mûvelettakarékos technológiába a szármaradványok bedolgozására, mulcsréteg készítésére alkalmas rugóbiztosítású kapaszárakra szerelt lúdtalpkapákkal szerelt KARÁT 9 szántóföldi kultivátora került bemutatásra. (3. ábra)

 


 

 



A nagy munkaszélességû kultivátorhoz gyûrûs tömörítő henger csatlakozik, a korábban már hangsúlyozott vízmegőrzést elősegítve. A henger előtti talajegyengetést csipkés tárcsák végzik.

A víz- és mûvelettakarékos technológiába a hagyományos LEMKEN mechanikus vetőszerkezetû, forgóboronával szerelt, és a kombinált kompakt pneumatikus vetőgép egészítette ki a gépsort. Újdonság a vetőgép elején elhelyezett rugós felfüggesztésû simítólap-sor (4. ábra).

 


 

 



A GÜTTLER GmbH termékei GÜTTLER Kft. standján szemléltették a „GÜTTLER STANDARD” hengereket. A tárcsával egybekapcsolt csipkés öntvény rögtörő elemekkel felszerelt hengercsalád különböző munkaszélességû tagjai a tarlóhántással egymenetben végzi el a magágykészítést. A csipkés gyûrûs hengertagok – a tömörítő hatása még nagy tömegû kukoricaszár bedolgozása esetén is érvényesül – kedvezőbbek a feltételek a magágykészítéshez is. A hengerek egyenletes mély, tömör magágyalapot képeznek és a hengerezést követően a vetés eredményesebb lehet, nagymértékben segíti elő a bokrosodást (5. ábra).

 


 

 



A talaj vízmegőrzését szolgálja a GÜTTLER Super Maxx könnyû magágykészítő, mely egyaránt használható tavaszi és őszi munkákra. A gép rugós kapaszárra rögzített munkaeszközei 5 sorban helyezkednek el, így biztosítva az eltömődésmentes üzemelést. A talaj vízháztartásának megóvásában hasonló szerepe van a robusztusabb építésû, és nehezebben megmunkálható talajokon használható GÜTTLER LK 45 AS „Földmaster” magágykészítő gépnek. A kultivátor szerszámok után a megmunkált talajt itt is „Güttler” hengerek zárják le.



A METAWOLF Kft. az MW MK-3 mulcs kultivátorral, az MW SZK 4,7 szántóföldi kultivátorral, MW KL-800-4 RT hajlított késes középmélylazítóval és az MW KL-700-2-RT egyenes késes középmélylazítóval szerepelt a kiállításon. Az MW MK-3 vontatott mulcs kultivátor 3 m munkaszélességû, elöl két tárcsasorból, 7 db kultivátor lapátból, hátul egyengető tárcsalevelekből és lezáró gyûrûs hengersorból áll. Jellemzője a nagy, 870 mm keretmagasság, ami nagy szártömeg esetén sem dugul el. A függesztett szántóföldi kultivátor az MW SZK-4,7 11 db rugós szárra rögzített kapatesttel van felszerelve.



Az ékalakú kapatestek lazító szárnyakkal hatékony mûvelést biztosítanak.

A kultivátor szárzúzókat egyengető tárcsák követik, majd a talajt az osztott kivitelû pálcás hengerek zárják le. A METAWOLF középmélylazítókra a családépítési elv jellemző, az MW KL-800 középmélylazító család 2-4-6 késes változatban készül, jellemzői a hajlított kések. Az MW KL-800 4 RT és 6 RT típusokhoz lazító fülekkel ellátott lezáró henger is tartozik (6. ábra).

 


 

 



Az MW KL-700 mélylazító család 1-2-3-4-5-6 késes változatúak, ezek között is a 2-6 késes változatok lezáró hengerrel vannak felszerelve. Tehát a METAWOLF ismertetett talajmûvelő gépei is lezárják a mûvelt talajfelszínt, ami a víztakarékosság szempontjából fontos.



Az OMIKRON Kft. a gyártmányaiból 8 db talajmûvelő gépet sorakoztatott fel.

Az elmunkálóval szerelt OVE-SE-3-fejes váltva forgató eke az OMVT-KNE „V” középnehéz és az OMVT-NVEM „V” nehéz tárcsa mellett bemutatott valamennyi talajmûvelőgép használata valamilyen szinten javítja, optimalizálja a talaj vízháztartását. Az OMKS-8,4 magágykészítő kultivátor mellső kereszttartójára egyenletes talajfelszínt biztosító, hidraulikusan állítható „crossboard” simítósor került felszerelésre, melyet a 4 sorban elhelyezett egyenes szárú rugós kapák követnek, a fellazított talajt kettő soros, léces törőhenger zárja le.



Az OKRM-6/3G rugós kapával felszerelt sorközmûvelő kultivátor a gyomirtás, a víz megőrzése szempontjából fontos a hajszálcsövesség megszüntetése mellett tápanyag- és mikrogranulátum kijuttatására is alkalmas. Az OML-5E középmélylazító munkamélysége 45 cm, 5 késes változatban tüskés lezáró hengerrel került kialakításra (7. ábra).

 


 

 

Az OMR-3E rugóztatott mélylazító 3-késes változatban került bemutatásra.

Az OTH-s simítólapokkal szerelt Cambridge henger a szántási felületek lezárására, magágykészítésre alkalmas.





A REGENT termékek közül a TUKAN MS 6 szántóföldi kultivátor a mûvelet- és víztakarékos talajmûvelésben alkalmazható gépként a VALKON Kft. kiállítási területén került bemutatásra. A három sorban elhelyezett kapaszárakra – a munkamûveletnek megfelelő – félig csavart, vagy lúdtalpalakú, illetve szárnyas szerszám szerelhető. A félig csavart szerszám használata a kukoricaszár, illetve szármaradvány bekeverése esetén biztosítja a megfelelő mulcs réteg kialakulását. A 80 cm-es gerendely magasság következtében még nagy szártömeg esetén is biztosítja a dugulás melletti üzemeltetést. 2,6–3,0 m munkaszélességû merev vázzal készülnek, míg a nagyobb, 4,0–5,5 m munkaszélességû változatok –szállítási helyzetben – összecsukhatók (8. ábra).

 


 

 



Az AMAZONEN-WERKE Kft. a kiállításon a mûvelet- és víztakarékos talajmûvelés szempontjából 3 gép egy-egy tagjával vett részt. Ezek a következők voltak: Centaur 5001 szántóföldi kultivátor, Cirrus 4001 mulcs vetőgép, és a Catros 6001 rövid tárcsa. A három gépcsalád tagjai technológiai sorrendben követik egymást.



A Catros rövidtárcsa elsősorban a tarlóhántás alapeszköze, de emellett elmunkálásra, rögtörésre is alkalmas, de ezentúl pálcás elmunkálóval tavaszi és őszi magágykészítésre is használható. A kalászosok utáni tarlóhántás gyors elvégzése nagyon fontos a nyári meleg napok okozta vízveszteség csökkentése szempontjából. A rövid tárcsa csipkézett, 460 mm átmérőjû tárcsalevelei sekélyen mûvelik a talajt, aminek következtében a párolgást megakadályozó, illetve a kapilláris hatást csökkentő záró réteg keletkezik. Ezen túlmenően a tárcsa mögött elhelyezett gumigyûrûs henger sávosan tömörít, ami azt jelenti, hogy az időközbeni csapadékvíz viszont bevezetésre kerül a talajba.



A Centaur nehéz kultivátor a tarlóhántást követő forgatás nélküli alapmûvelés fontos gépe. A gép négy tengelyen elhelyezett kapasora megfelelő, cserélhető munkaszerszámmal 5–35 cm mélységben dolgozik. A kapák után elhelyezett tárcsasorok pedig intenzíven beforgatják – kukorica esetén is – a nagy tömegû szármaradványokat (9. ábra).

 


 

 



A víztakarékos talajmûvelés jegyében a SZEGÁNA Kft. az általa forgalmazott JYMPA altalajlazító család tagját és a DAL-BO hengereket mutatta be. A vízbevezetés és nedvességmegőrzés szempontjából a JYMPA mélylazítók használata feltétlen előnyt jelent. A függesztett altalajlazító család tagjai 3-5-7 és 9 egyenes szárú késsel készülnek. A mélylazító által felnyitott és átlazított talajkeresztmetszetet a lazító mögött elhelyezett lezáró henger zárja le.



A mûvelt talaj lezárására készült a DAL-BO hengercsalád. A DAL-BO hengercsalád Cambridge és Crosskill gyûrûkkel került kialakításra. (10. ábra)

 


 

 



A Cambridge gyûrûs hengersor tagjai 500-550-600 mm gyûrûátmérővel és 5,3-6,3-7,6-8,3-10,3-12,3 m munkaszélességgel készülnek. A magágy előkészítésére a Cambridge gyûrûkkel szerelt hengerek használhatók, opcióban simító is kapható a géphez. A Cambridge gyûrûs hengerek 530, illetve 600 mm átmérővel, és az előzőeknek megfelelő munkaszélességgel készülnek.





A VADERSTAD Kft. a mûvelet- és víztakarékos talajmûvelési technológiába egymásra épülő teljes gépsort mutatott be. A Cultus 300-620 szántóföldi kultivátor rugós biztosítású kapaszárai három sorban kerültek elhelyezésre, a munkamélységnek és mûvelési módnak megfelelően lazítóvas alakú, illetve lúdtalpkapákkal szerelhető fel. A lazított talaj egyengetését csipkés-, illetve forgókések végzik, a tömörítés pedig a hátul elhelyezett hengerekkel történik, melyek csipkés gyûrûs, simagyûrûs és pálcás kivitelben készülnek. A tarlóápolásra a cég NZ-Agressive 800 típusú gépét mutatták be. A több sorban elhelyezett rugós kapaszárakra véső alakú munkaszerszámokat szereltek. Az egyenletes talajfelszínt a mûvelőeszközök előtt elhelyezett rugós simítólapok végzik. A forgatás nélküli alapmûvelés gépcsalád tagjai a Carrier 300-1225 rövidtárcsa-sorból állnak, melyet kultivátor szerszámok, majd záró hengersor követ (11. ábra).

 


 

 



A lezáró hengersor – ezen gépcsalád tagjainál is – készülhet csipkés gyûrûs henger, illetve gumihenger tagokkal. A talajegyengetést itt is a gép alján elhelyezett simítólapok végzik. A vízmegőrző és mûvelettakarékos talajmûvelés fontos gépei a TopDown család 3,0-4,0-5,0-6,0-7,0-9,0 m munkaszélességû változatai. Az elöl kettő sorban elhelyezett csipkés tárcsasor a nagy tömegû szármaradványt is bedolgozza a talaj felső rétegébe és mulcsréteget képez, a véső alakú kapák és szárnyas mûvelőeszközök a lazítást végzik el, a fellazított talajt fogó eszközök egyengetik, majd a korábban ismertetett gyûrûs henger-variációk tömörítik.

A VÄDERSTAD kínálatában – a különböző víz- és mûvelettakarékos talajmûvelési eljárásokhoz megfelelően – széles választék áll rendelkezésre mechanikus és pneumatikus sorvetőgépekből, ugyanezen vetőgépek talajmûvelővel kombinált változatai is jelen vannak a piacon.





A VOGEL & NOOT Kft. szántóföldi kultivátorai (TerraMix, TerraFlex, TerraCult) szintén jól szolgálják a víz- és mûvelettakarékos talajmûvelést (12. ábra).


 



A kultivátorcsalád tagjai – a megfelelő munkaeszközzel felszerelve – 3–8 cm munkamélységig tarlóápolást, illetve gyomirtást és mulcsképzést, 15–25 cm-ben pedig hatékony lazítást végeznek. A család tagjai természetesen különböző lazító munkaeszközökkel, úgymint két végén nyílhegybe végződő, két végén lándzsa alakú, egyik végén nyílvégû, másik végén egyenes élû, mindkét végén lándzsa alakú bordás lazítóvasakkal, illetve ezeket kiegészítő lazító szárnyakkal szerelhetők fel. Ezentúl létezik olyan állítható kombinált munkaeszköz, mely az előzőek többségét helyettesítheti.



A VOGEL & NOOT kultivátorcsalád tagjaira TerraLift szállítókocsi szerelhető, valamint a talajegyengetést a kultivátor kapákat követő vízszintes tengelyû forgó munkaeszköz végzi. A talaj lezárására, mely a nedvesség megőrzését szolgálja, különböző pálcás, tüskés, spirális és gumigyûrûs hengereket alkalmaznak. A TerraDisk rövid tárcsa kettő sorban elhelyezett ellipszis tárcsasorból, és azt követő spirál hengerből vagy gumigyûrûs hengerből áll. Használható még itt is a bütykös henger és a gumiabroncsos henger. Természetesen a VOGEL & NOOT kínálatából sem hiányozhat a TerraDig RIP középmélylazító, melynek ék-alakú munkaeszközeit lazító szárnyak egészítik ki.



Az állógép kiállításon láthattuk a SOKORO Kft. által kiállított a víz- és mûvelettakarékos talajmûvelésben alkalmazható Crosskill hengercsalád tagját, mely felszínegyengető, rugós felfüggesztésû simítólap munkaszerszámokkal van felszerelve. Ezt követően a nagy munkaszélességû csipkés tárcsa lapokkal és lúdtalp alakú kultivátor szerszámokkal szerelt mulcs kultivátort, valamint a nagy munkaszélességû és rugózott munkaeszközökkel szerelt kombinátorát (13. ábra).

 



 

A KVERNELAND csoport gépei az AGROSPIC Kft. kiállítási területen kerültek bemutatásra.

A talajmûvelő gépek vonatkozásában tovább erősítette a cég a talajkímélő technológia gépválasztékát. A CLC-MSC tarlóhántó kultivátorcsalád tagjai nehéz hengerrel 3,0–6,0 m munkaszélességgel, laprugós biztosítással készülnek, a szántáselmunkáló RTG és RTH hengercsalád Croskill és Cambridge kivitelben 4-5 típusváltozatban 5,0–12,50 m munkaszélességgel készülnek. Újdonságnak számítanak a cég talajállapot-kímélő munkagépei. A CTS mulcs kultivátorcsalád, melynek tagjai központi főtartóval készülnek (14. ábra).

 


 

 

A mulcs technológiába jól beilleszthetők talajmûvelő eszközzel kombinált 4,0-4,5-5,0 m munkaszélességû pneumatikus vetőgépek. Nagy érdeklődést váltott ki a cég eddig is jól ismert pneumatikus gabonavető gépei mellett az OPTIMA és MONOPIL szemenkénti vetőgépcsaládja.



Az elmondottakat összefoglalva megállapítható, hogy az időjárás szélsőséges hatásainak, a túlzottan meleg napoknak, az aszályos és csapadékos időszakok szeszélyes váltakozásainak a hatását kivédeni igyekvő víz- és mûvelettakarékos talajmûvelés eljárásainak gépkínálatában egyre nagyobb választékkal találkozhatunk.

A gyártók és fejlesztők ebből a célból újabb és újabb munkaeszköz-választékot, kiegészítőket, pl. lezáró hengereket, szárnyas lazítókés kiegészítőket, simítólapokat alkalmaznak a már meglévő konstrukciókon.

A bő típusválasztékból és konstrukciós megoldásokból történő választásnál azonban az eddigieknél is szigorúbban és körültekintőbben kell figyelembe venni az ökológiai adottságokat.



dr. Kelemen Zsolt

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?