2024. május 6. hétfő Ivett, Frida

Mi lesz veled magyar föld?

Agro Napló
2009. december 4-én az MTA Székházában az MTA Környezettudományi Elnöki Bizottsága, a KvVM és a Magyar Természetvédõk Szövetsége az EU Feeding and Fuelling Europe projekt támogatásával Mi lesz veled magyar föld és A mezõgazdaság és a földhasználat jelene és jövõje hazánkban és a világban alcímmel konferenciát rendezett.  

A konferencia aktualitását az adta, hogy 2011-ig élvez csak a magyar termőföld védettséget (moratórium a 2004. évi EU csatlakozásunkhoz, továbbá az 1994. évi LV. törv. és módosításai) a tőkeerős külföldi vásárlókkal szemben, mert 2004-2009 között a honi gazdálkodók vásárlóerejét nem sikerült javítani. Továbbá késik az a jogalkotói munka, amelyik biztosítaná a termőföld magyarkézben maradását 2011. után, pl. moratórium hosszabbítással, vagy a külföldi vásárlást korlátozó előírásokkal.



Az elmúlt közel 60 évben a mezőgazdaságilag mûvelt terület több, mint 1 millió hektárral csökkent hazánkban. Meg kellene akadályozni a termőföld csökkenést, pl. nem mezőgazdasági célú beruházásnál legyen „termőföld kiesési járulék”.



Hazánk területének 9,5 %-a (878 483 ha) természetvédelmi oltalom alatt áll, a területen folyó tevékenység (termelés, idegen forgalom) önálló gazdasági ággá vált.



A paguay-i monokultúrás szójatermesztő latifundiumok erőszakos terjeszkedésével okozott természeti károk, életminőség romlás intő példa a hazai növényfaj szûk, nagybirtokok felé vezető út megtétele ellen. A délutáni pódiumbeszélgetés témafelvezetői Font Sándor az OGY Mezőgazdasági Bizottság elnöke, Csontos János az OGY Mg-i Biz. tagja, Tanka Endre Prof. Károli G. Ref., E., Tóth István MOSZ titkár és Varga Géza Szövetség az Élelmiszer Önrendelkezésért elnöke szintén a termőföld értékét hangsúlyozták.



Problémaként említették:

- a kárpótlással a termőterület atomizálódott (5,4 millió hektár és 2,6 millió tulajdonos),

- a koncentrált nagybirtok nem kedvez a vidéknek, a kistérségi értékesítésnek,

- új élelmiszer kódex kellene, ami az élelmiszer szabad áramlását korlátozná,

- az állam tulajdonában lévő termőföldet nem szabad áruba bocsátani, hanem még gyarapítani kellene,

- a mezőgazdasági termékek kereskedelmét három dimenzióban kell vizsgálni: hazai-EU-WTO,

- a vitákban lényeges az objektív (pártatlan) adatok felhasználása,

- a csökkenő termőterület védelmét nem csupán a népesség növekedés követeli, hanem az újonnan támasztott (vitathatóan megalapozott) energetikai, nyersanyag igények.



Fontos felvetés volt a vitafórumon a hazai termőföld védelméhez szükséges agrárfelsőoktatás és kutatás elhanyagolása és a vidékfejlesztési stratégia hiánya.

-

Dr. Késmárki István

A cikk szerzője: Dr. Késmárki István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!