HANNOVERI MUSTRA AZ AGRITECHNIKA KIÁLLÍTÁSON

Agro Napló
A világ legnagyobb mezõgazdasági gépészeti kiállításán, az agrárium szereplõinek seregszemléjén járt az Agro Napló. A németországi vásárközpont két évenként nyújt lehetõséget a világ vezetõ gépgyártóinak a mezõgazdaság szereplõivel – elméleti és kutató szakemberekkel illetve a gyakorlati alkalmazókkal – való találkozásra.

A népszerû rendezvény előadásainak központi témái igencsak aktuális kérdéseket jártak körbe: miként lehet a jövőben a világ növekvő számú lakosságának élelmiszerrel való ellátását biztosítani, és a bioenergia előállítását is megoldani. Az elemzések rámutatnak arra, milyen rohamosan növekszik az igény a mezőgazdasági területek mind jobban való kihasználására – amelyhez viszont csak összehangolt koncepcióval lehet stratégiát alkotni. S miközben a klímaváltozás és az emberiség számának folyamatos és gyors növekedése vészharangokat kongat, az agrártermelésbe bevonható területek száma jelentősen csökken (világszerte mind több terület sivatagosodik el, a vízkészletek pedig fogynak).

Ennek a kihívásnak csak a legmagasabb szintû technológiával lehet megfelelni. Az öntözéstechnika és a talajmegmunkálás lehetőségeinek maximális hatékonyságát célozzák például azok a fejlesztések, amelyek ma már az elektronikában, a precíziós megoldásokban valósulnak meg. Az erő- és munkagépek fejlesztésében főképp az elektronika, a mérés- illetve a vezetéstechnika még precízebb megoldásai jelennek meg. Valódi megatrend a csúcstechnikai lehetőségek kiaknázása – szenzorok és GPS alkalmazása, a vetőmag kijuttatás szabályozása, a trágyázás és a növényvédőszer precíziós adagolása illetve az öntözés gazdaságos és célirányos megoldásai.

 


 

Összeállításunkban ízelítőt adunk a kiállításon résztvett neves cégekről (a teljesség igénye nélkül), nagy érdeklődés övezte termékeikről.

 

Amazone – a leginnovatívabb vállalatok egyike

A világ legnagyobb mezőgazdaságtechnikai vásárának innováció-bizottsága az Amazone-t ismét három éremmel tüntette ki – tudtuk meg Kovács Tamástól, az Amazonen-Werke Kft. ügyvezetőjétől.



Aranyérmet kapott a CCI 200 terminál gyártókon átnyúló ISOBUS kezelőkoncepciója, és ezüsttel tüntették ki az EDX szemenkénti vetőgép részére készült smartControl automatikus maglesodró szabályozást, valamint a növényvédő permetezőgépen található LED-es egyenkénti fúvókamegvilágítást a fúvókák jobb láthatóságához sötétben.

A CCI 200 terminálért adott aranyéremmel az innováció-bizottság az Amazone, és további öt mezőgépgyártó közös teljesítményét tüntette ki – megfogalmazásuk szerint többek között „A kezelő-koncepció mérföldkövet jelent az egyedi megoldásoktól az ISOBUS szükséges, gyártótól független gyakorlati bevezetéséhez”.

 


 

Az Amazone EDX szemenkénti vetőgépe részére kifejlesztett smartControl maglesodró szabályozás ezüstérmet nyert, mivel ezzel az újítással a magadagoló dobokon található maglesodró szerkezet beállítását automatikusan lehet a vetőmag méretváltozásaihoz –ingadozásaihoz, valamint a különböző haladási sebességekhez hozzáilleszteni illetve beállítani. Az automatizáltság lehető teszi az egyenletes, optimális kijuttatási minőséget és egyértelmûen rövidebb előkészítési- és beállítási időt eredményez.

Az Amazone részére adott harmadik éremmel az innováció-bizottság az új, LED-es, egyenkénti fúvókamegvilágítás előnyeit ismerte el. A szórókeretre szerelt LED-világító egységek lehetővé teszik a permetező szórókeret hatékony és célzott ki/megvilágítását. Ennek köszönhetően a fúvókák és a növényállomány ellenőrzése éjszakai munkavégzés esetén is lehetségessé válik.

 


 

 

 

Löwi Vilmos, az Austro Diesel magyarországi értékesítési vezetőja az Agro Naplónak elmondta, hogy a kimagaslóan sikeres Massey Ferguson 7400-as széria két újabb modellel bővült, a 225 LE-s 7497-tel és a 240 LE-s 7499-cel..

Az MF újonnan átdolgozott MF 7400 sorozata mostantól minden korábbinál nagyobb teljesítményt nyújt. A nagy teljesítményû SISU motorok újonnan átdolgozott sorozata tovább növeli a mindenkori gazdaság jövedelmezőségét és eredményességét. Az új traktorok biztosítják a modern gazdák és bérmunkával foglalkozó vállalkozók által igényelt erőt és rugalmasságot.

Az eladási statisztikák alapján Magyarországon az MF 5400-ből adták el a legtöbbet. Itthon ez a legnépszerûbb modell, hiszen a magyarországi viszonyoknak ez felel meg legjobban. Egy megbízható traktor, ár-érték aránya a legjobb.

Az MF 5400 széria 9 modellt kínál 86 LE - 155 LE közötti teljesítménytartományban. Átlagosan minden modellnél a maximális teljesítményt 20 %-kal megnövelték, azaz például az új MF 5435 teljesítménye 6 LE-vel több, mint az eddig sikeresen értékesített MF 5445 Tier 2 motoré volt. A Massey Ferguson ezzel a továbbfejlesztéssel folytatja az MF 5400 széria sikertörténetét, amit az alacsony fogyasztás, megbízhatóság és kezelési kényelem jellemez.

 


 

JOHANN-GRAM, az Austro Diesel ügyvezetője bemutatta az új MF 9280 Delta hybrid kombájnunkat itt az Agritechnikán, amit a 2010- es év gépévé választottak. Az első betakarítási tesztek 2010-ben lesznek, és 2011-től lehet megvásárolni. Ez egy professzionális gép, magas termelékenységgel, azon fogyasztók számára, azon területeken ajánlják, ahol magas hozamra számítanak.

A Delta kombájn úgy lett megtervezve, hogy kielégítse a nagy földterülettel rendelkező, illetve nagy mennyiségû bérmunkával foglalkozó gazdák igényeit, akiknek a most használt hagyományos gépeiknél nagyobb teljesítményûre van szükségük.

 

 

Volker Friederichs (képen), a CLAAS regionális értékesítési menedzsere adott interjút az Agro Naplónak:


 

 

„Különleges ötlettel rukkoltunk elő az Agritechnikára, a Lexion 600 Európai körútjának megszervezésével. Egy teljes mértékben felszerelt kombájnról van szó, amely most itt látható a standon. A túra június elején kezdődött Romániában, árpa, repce és búza learatásával, utána következett Dél-Lengyelország, majd augusztusban Észak-Németország, és Svédország, végül 1800 ha-ral az órában megérkezett Magyarországra, ahol 500 ha napraforgót és 1700 ha kukoricát arattak vele. A körút október végén fejeződött be. A kombájnt visszavitték Németországba, és most kiállítottuk a standunkon, hogy a látogatók is lássák, milyen kevéssé használódott el a gép 4000 ha után. A körút során csupán kisebb problémák adódtak, nagy részben vezetői figyelmetlenségek miatt. A Telemetric rendszer segítségével számítógépen keresztül az egész utat Harsewinkelből nyomon tudtuk követni.

Újdonságainkról megjegyzem, hogy 2009 júliusában Budapesten, a Nemzetközi Claas Sajtótájékoztató keretében bemutattuk az új gépeink nagy részét, kivéve az Arion 400 traktort, mely 95–125 LE között kapható, illetve a 483 LE-s Xerion 4500-at és az 524 LE-s Xerion 5000-et (megtekinthető: http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/69 ). Az új Xerionok a nagyobb modellek közé tartoznak, és ezzel a két fejlesztéssel a 8 tagú Xerion család teljesnek mondható. Ezt a három gépet Magyarországon 2010-ben fogjuk bemutatni.

A 2009-es gazdasági év költségvetése 2008-hoz képest kis csökkenéssel zárult. Sokkal jobb évünk volt a 2007-esnél, de nem annyira kimagasló, mint 2008. 2010 nehéz lesz, mivel Közép-Európában bizonytalan a helyzet, az orosz és ukrán piacok még mindig gyengék, a bankok pedig nem könnyen finanszíroznak. A jövő évi stratégiánk, hogy a lehető legközelebb helyezkedjünk el a fogyasztóhoz, kövessük nyomon a szükségleteit és kívánságait, a lehető legrövidebb időn belül tudjunk számára ideális gépet, hitelkonstrukciót ajánlani, 100%-ban ki tudjuk elégíteni az igényeit, és természetesen csökkentsük költségeit.

Az idei kiállítás sokkal jobb, mint amit vártunk, sok az érdeklődés, főleg a német piacról és a német anyanyelvû országokból.”

 

 

Aki kedvező évre számít – Fliegl

A tavalyi évünk jól sikerült, mert egyike vagyunk a régió azon cégeinek, akik aránylag nagy növekedést tudtak elérni az előző évhez képest – mondta Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. értékesítési vezetője (képen) az Agró Napló kérdésére válaszolva.

 


 

A 2010-s eszendőre a terv azonban a tavalyi teljesítés elérése. S noha sokan pesszimistán nézik a jövőt a géptámogatások elmaradása miatt, az értékesítési vezető optimista.

Magyarországon a legnépszerûbb termékeik a nagy volumenû szállítás gépei, a letoló kocsi, (többcélúsága mellett a nagy térfogat is előnye), illetve a hagyományos kéttengelyes pótkocsi a kisebb területen gazdálkodóknál, és itthon még mindig a hagyományos billenős pótkocsikból gyártják legtöbbet. Hazánkban a 18 tonnás és kéttengelyes gép, míg Németországban a kisebb és tandemes a legkeresettebb termékük.

Jövőbeni fejlesztéseik a szállítástechnika is az elektronika felé irányulnak. Fejlesztési céljaik részben gyári titkok, ám céljuk, hogy optimálisan kihasználható legyen egy eszköz – ezért a horgos pótkocsikat mindenféleképpen fejleszteni fogják, hogy a gördülő konténereket lehessen vele használni.

 


 

A Fliegl számára a kiállítás sikerét a világ minden tájáról érkező nagyszámú érdeklődő jelentette, és azok a hazánkból érkező kereskedők, akik a legújabb termékeket és innovációkat keresik. Ami a piac romlása miatt szintén érezhető, az a kereskedők pesszimizmusa és a kereskedői előrendeléseknek a csökkenése, a két évvel ezelőtti kiállításhoz képest.

A biogáz vonaluk nagyon erős most, főleg Németországban, ahol lassan elmondhatják, hogy piacvezetők biogáz adagolókban. Azt tudni kell az adagolás technikánál, hogy a biogáz rettenetesen rozsda veszélyes, tehát rozsdamentes anyagokat kell használni, mert a normál acél élettartalma maximum 5 év.

Az a céluk, hogy Magyarországon biogáz üzemek épüljenek, és az biztos, hogy az a kliens, aki biogáz üzemet épített, az előbb utóbb a partnerük lesz, egyrészt a transzport technika miatt, másrést az adagolók oldaláról. Erre bizonyíték a német piac. A kiállított Fliegl termékekről a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207  oldalon olvashat.

 

 

Güttler – aki nem érzi a bőrén a válságot

A mezőgazdasági munkagépek forgalmazásával és gyártásával foglalkozó Güttler Kft. életében az Agritechnika komoly múlttal rendelkezik, hiszen a GÜTTLER GmbH németországi cég az elmúlt 20 évben minden alaklommal kiállított a nagyszabású rendezvényen. A GÜTTLER Kft. képviselői pedig fontosnak tartják, hogy ők is rendre jelen legyenek Hannoverben – mondta bevezetőül lapunknak Páska Norbert, értékesítési vezető. A vásárról megállapította, hogy talán kissé visszafogottabb volt az érdeklődés a két évvel korábbi találkozóhoz képest, s ennek okát a gazdasági világválságban látja.

 


 

A GÜTTLER Kft. életében azonban Magyarországon szerencsésen alakult az elmúlt időszak. A 2009-es esztendő egy kimagaslóan jó év volt számukra, s míg sokaknak okozott gondot a tavalyi év, ők még a korábbi sikereiket is túlszárnyalták.

Jól előkészített stratégiával igyekeztek kiküszöbölni a krízis negatív hatásait, amihez alapvetően a marketinget kellett nagyon jól megválasztaniuk. Kiváló partnereik közül külön kiemeli az Agro Naplót, hiszen a nagyszabású stratégiához jó csapattársak kellenek! Sikereikhez nagyban hozzájárult a nyáron elindult pályázati lehetőség is, amelynek szintén nagyon sokat köszönhetnek.

 


 

Idei terveikben természetesen elsődlegesen a folyamatos fejlesztések szerepelnek A fejlesztéseink folyamatosak, már itt az Agritechnikán is bemutatkozott az egyik új gépünk, egy könnyû tavaszi magágykészítő.

 

Horsch – újdonságok és realitások

Szász Zoltán termékmenedzser (képen) kalauzolta az Agro Naplót a kiállításon, és új termékeik bemutatását követően röviden beszélt a cég tavalyi eredményeiről és idei terveiről is.

 


 

A Horsch átépítette a TERRANO családot 3–5 méterig, és bekerült a TERRANO-kba választhatóan a TIGER rugóbiztosítása, s az egész gép robosztusabb lett.

Építettek egy 3 pont függesztett 3 méteres vetőgépet, neve XPRESS . Rövidtárcsa henger és a PRONTO vető csoroszlyái jellemzik. Szintén új termék a TITAN kiközelítő kocsi. A 34 m3-es kocsi egy tengelyen szalad, s teleszkóposan széttolható tengelye nem a traktor nyomában megy és stabilabb is. Az ûrtartalma 25–26 tonnának felel meg, az átürítési idő pedig mindössze 1,5 perc. A PRONTÓ 6KR forgóboronás vetőgép 6 méteres munkaszélességgel bír, s már egy 250 lóerős traktor is tudja vontatni, és meghajtani a forgóboronát.

Ugyancsak jelentős átépítésen esett át a TERRANÓ 5 FX amellyel 200–300 lóerős kategóriában dolgoznak. Ez a gép is megkapta a TIGER rugóbiztosítását, miáltal sokkal stabilabb lett a gép. A CRUISER elnevezésû gép pedig olyan 4 gerendelyes kultivátor (laprugós kapabiztosítással, hátul hengerrel) amely sekély, 10–15 cm-es talajmûvelésre, tarlóápolásra, tarlóhántásra, és szántás elmunkálásra ajánlott, s jelenleg 6, 8 és 13 méteres munkaszélességben kapható.

 


 

Az elmúlt esztendőben Magyarországon a forgalom ugyan kicsit visszaesett, de az eladások számát tekintve megegyezett a 2008-as évivel. Az előző évhez viszonyítva az összesített adatok alapján a 25 százalékos gyári visszaesés még mindig jelentős növekedést takar, hiszen 2007-ről 2008-ra mintegy 70 százalékos volt a növekedés.

A gyárnak jelenleg nincs raktárkészleten álló gépe. Ezt azzal a stratégiával valósították meg, hogy 2008 őszétől leálltak a raktárra való gyártással. A HORSCH jó érzékkel vette észre a tendenciát, köszönhetően Michael Horschnak is, aki nyitott szemmel járó világutazóként, a termelőkkel beszélgetve gyûjti az információkat a termelőktől, illetve a potenciális vásárlóktól.

A HORSCH bízik abban, hogy egy-két éven belül elindul a növekedés, de figyelembe veszi azt is, hogy a terményárak alacsonyak, illetve számításba veszi a bankok hitel kihelyezési konstrukcióit is. A 2010-es év érdekesnek ígérkezik, mert a konkurenciának van még beragadt gépe, amelyet piacra kell dobnia. S bár lehet, hogy a konkurencia áron alul fogja a gépeket árulni, remélik, hogy a bajor HORSCH cég koncepciója, az általa biztosított szaktanácsadás és a hozzáértés révén kifizetődik a jövőben.

 

 

Rolf Schneider, a Kuhn nemzetközi kereskedelmi vezetője (képen) a következő gondolatait osztotta meg az Agro Naplóval:

 


 

Bár a piac világszerte mintegy negyedével esett vissza, nálunk (2009 első kilenc hónapját összehasonlítva a 2008-as ugyan ezen időszakával) a csökkenés csupán 1,4%. Tehát jó évet tudhatunk magunk mögött, amihez viszont az is hozzátartozik, hogy 2009 elején kibővítettük a termékskálánkat, főleg bálázókkal, de permetezőkkel is. A szakemberek úgy látják, hogy 2010-ben a piac további 10–15%-kal csökken, de mi már most látunk a javulásra utaló jeleket. Stratégiánk, hogy bővítjük termékpalettánkat, és ezzel egyidejûleg javítjuk a termékeink minőségét. Az elmúlt 5 évben jelentős tőkét fektettünk be gyártógépeink modernizálásába.

 


 

 

Úgy gondolom, hogy 2009 végére a 2007-es eladási szintünket el fogjuk érni. Az idei év eleje nehéznek ígérkezik – talán az emelkedő tej- és gabonaárak megteremtik egy jobb piac lehetőségét 2010 második felére. Hosszú távon elmondható, (2020-ra 8 milliárd ember fog élni a Földön!), hogy a következő 10 évben 40%-kal kell növelni a mezőgazdasági termékek előállítását. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jövőben nagyon sok ember éhen halhat. Ennek megakadályozásához magasabb intenzitású termelés szükséges. Jobb vetés, növényvédelem és trágyázás, amely csak olyan high-tech termékekkel valósulhat meg, amelyeket mi is kínálunk.

 

 

Stabil piaci helyzetet céloz a Lemken

Dirk Hollinderbäumer, Exportmanager (képen jobbról) vázolta fel a vállalat terveit.

 


Bal oldalon: Cseke Attila, Lemken Magyarország

 

Minden termékcsoportunkban kínálunk újdonságot – büszkélkedett joggal a cég exportmenedzsere.

A QuickConnect az újfajta, harmadikpont csatlakoztató rendszer. A QuickConnect elegendő szabad teret biztosít a traktor és a munkagép között ahhoz, hogy valamennyi olyan csatlakoztató elemet, mint kardántengely, tömlők, kábelek, és harmadik függesztőkar kényelmesen és biztonságosan lehessen csatlakoztatni. Másrészt a QuickConnect a munkagépet automatikusan olyan közel helyezi el a traktorhoz, hogy a nagymérető függesztett munkagépek frontoldali pótsúlyozás nélkül, vagy kevesebb pótsúlyozással használhatók. Ezt a DLG az Agritechnica 2009-en egy az újdonságnak járó ezüstéremmel jutalmazta. A Sirius sorozat valamennyi permetezőgépe mostantól alapkivitelben a LEMKEN QuickConnect rendszerével van felszerelve.

A VariExtend, fokozatmentesen állítható kerettel gyakorlatilag minden kívánt munkaszélességre, a három tag párhuzamos eltolásával szimmetrikusan, vagy akár aszimmetrikusan is beállítható 15–24 méter között. Az eltolás folyamata közben az érintett szórófejek automatikusan ki- vagy bekapcsolásra kerülnek az átfedések kiküszöbölése érdekében, így a keret kiválóan alkalmas a különböző sortávolságú, termesztett kultúrákban való használatra, amit a DLG ezüstéremmel tûntetett ki.

 


 

A további újdonságokról:

• Kristall új grubber generáció

• Karat szántóföldi nehézkultivátor

• Juwel a függesztett ekék

• „DuraMaxx“ ekefej

• Zirkon 8 moduláris forgóborona

• Compact-Solitair univerzálisan használható, forgóboronás talajmûvelő vetőgép kombináció. Albatros vontatott permetezőgép

• Sirius szántőföldi permetezők

részletesen a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207  oldalon olvashatnak

A Lemken folyamatosan 65 embert alkalmaz a mûszaki fejlesztés és dizájn részlegén. Mondhatni a fejlesztésekből élnek, amely terén úttörő vállalatnak számítanak. Szintén érzik a válság hatásait, főleg Oroszországban és a keleti területeken, mint Kazahsztán és Ukrajna. A 2010-es évben látnak lehetőséget növekedés elérésére. A nyugat-európai piacokon, mint Franciaország és Nagy-Britannia, jó a helyzetük. Dirk Hollinderbäumer itt is lát lehetőséget arra, hogy megerősítsék piaci helyzetünket. Szerinte a 2008-as év egy kivételes év volt. Úgy gondolja, hogy ez a helyzet nem mostanában fog újra kialakulni. Számára a mostaninál magasabb és stabil piaci helyzet elérése a cél.

 

A Linamar jóhírû adapterei

A Linamar Hungary Nyrt. Oros divíziója 2009-ben is részt vett a világ legnagyobb mezőgazdasági gépészeti kiállításán, amely megjelenéséről Schvarz Enikő termékmenedzser tájékoztatta lapunkat.

Divíziójuk több, mint 35 éves gyártási tapasztalattal büszkélkedhet, mely során világszerte ismertté és elismertté váltak kukorica és napraforgó adaptereik. A kiállított 8 soros, csukható vázas OROS CORNADO kukorica betakarító adapter, valamint a szintén 8 soros, fix vázas OROS SUN adapter számos látogatót vonzott a magyaros motívumokkal épített standra.

Külön állványra felszerelt kukorica törőegységgel, napraforgó szedőegységgel és videofilmekkel igyekeztek látogatóik számára még szemléletesebbé tenni gépeik mûködését.

Az orosháziak ezúttal is tudtak újdonsággal szolgálni az innováció területéről, ugyanis napraforgó betakarító adaptert egy hidrosztatikus mûködtetésû szárzúzóval látták el, mely kitûnő megoldást jelent a már rég fennálló problémákra, a napraforgó szárzúzására.

A gazdasági válság a kanadai tulajdonú, orosházi gyáregységet is sújtotta, de válságkezelő lépéseik eredményesnek bizonyultak. A meglévő partnereik mellett számos új üzleti lehetőségük alakult, amely segítséget nyújthat a cégnek új piacokon való részvételre.

 

 

Az Agritechnika Európa egyik legrangosabb kiállítása, nagy az érdeklődés szerte a világról, ezért jött el a McHale, hogy megmutathassa magát. Újdonság a változó kamrás bálázójuk, eddig még ezen a piacon nem voltak jelen. Ha a körbálázók piacát nézzük, akkor 60%-a változókamrás 40%-a fix kamrás. Eddig ebben a 60%-ban a McHale nem vett részt. A megjelenés is erre volt időzítve, hogy ezen a kiállításon debütáljon az új gép a nagyközönség előtt. Érdeklődés számából nézve, van rá érdeklődő és tetszik az embereknek. Szabó Tibor, a McHale kereskedelmi menedzsere (képen) bízik benne, hogy a fixkamrás sikerei után ez is hasonló sikereket fog hozni a jövőben. A gépek a McHale magyarországi gyárában készülnek, ahol a McHale fixkamrás bálázói.

 


 

McHale V660 változókamrás körbálázó

Mint minden MCHALE gépet, a V6 változókamrás bálázó sorozatot is a mezőgazdasági bérvállalkozók és gazdálkodók mai igényeit szem előtt tartva alkották meg.

A MCHALE V660-AS bálázók 2 méter munkaszélességû rendfelszedője még a rövid szárú termények felszedésére is alkalmas. Ahogy a termény a spirál rotorhoz ér, a dupla forgó fülek továbbítják a terményt a 15 késes szeletelő egységhez. A MCHALE 660 bálázó szeletelő egységének kései a traktorkabinból kapcsolhatók ki és be. Amikor a kések be vannak kapcsolva, akkor azok benyúlnak a rotorlapok közé állandó vágásminőséget garantálva ezzel. A kések hidraulikus védelemmel ellátottak azért, hogy ha idegen tárgy kerül a szeletelő egységbe, a kések kitérhessenek az útjából. Eltömődés esetén a kezelő hidraulikusan le tudja engedni a késtartót a traktor kabinjából. A leengedett késtartó megnöveli az áteresztés keresztmetszetét és a TLT újraindításakor a beékelődött termény keresztül tud áramlani a szeletelő egységen. Ezután a késtartó visszazárható és folytatódhat a bálázás. A V660 bálázó kamrájában 3 db nagy teherbírású végtelenített heveder található. A hevederek rendkívül kopásállóak. A bálázó által készített bálák átmérője 0,7 m és 1,68 m között állítható.

A karbantartási idő minimalizálása érdekében a V660 bálázó legtöbb csapágyát központosított zsírzó blokkokon keresztül lehetséges zsírozni, míg a meghajtóláncokat egy központi olajzó rendszer keni, ami folyamatos hajtást kap a főhajtómûről. A bálák kötözésére a bálázó hálókötözővel van ellátva, melynek indítása automatikusan vagy igény szerint manuálisan történik a traktorkabinba helyezett kezelődobozról. Erről a kezelőegységről történik a McHale V660 bálázók vezérlése, melynek nagy grafikus kijelzője pontos képet ad a bálázás folyamatáról. A kezelőpultról tudja a gépkezelő beállítani a kívánt bálaméretet, bálatömörséget, hálóréteget és szintén ez tárolja az elkészített bálák számát.


 

 

Florin Marincas, a Manitou közép-európai értékesítési vezetője (képen) mutatta be kiállított termékeiket, 23 gépből álló választékuk a legszélesebb. Természetesen mindig gondosan kiválasztják az adott piacnak leginkább megfelelő gépet. A fő piacukat a 6–7 méteres, klasszikus gépek teszik ki.

 


 

Újdonság a Manitou MLT 735 T LSU, amely az Agritechnikán debütált és az eddigi MLT 731 T LSU típust váltja fel. A gép 100 LE PERKINS motorral, illetve LSU szivattyúval van szerelve, viszont az emelési kapacitása 400 kg-ra növekedett. Tengelytávja 25 cm-rel hosszabb lett, ami lényegesen stabilabbá teszi a gépet mindenfajta telepi munkához. Az LSU szivattyúval a gép 110 l/min hidraulika teljesítményre képes, ami képessé teszi több mûvelet egyidejû végzésére.

Az új kabin kialakításánál a külső és belső kényelem került előtérbe, vagyis nagy szögben biztosítanak kilátást a szélesebb ablakok, a belső kialakítás pedig tágas és kényelmes. Természetesen ennek az a célja, hogy a munkával teli napokon garantálja a biztonságot és a hatékonyságot használójának. A JSM-joystick Manitou szabadalom, ezen a kezelőegységen keresztül elektromosan vezérelhető a gém mozgása, így egy időben több mûvelet is lehetséges, valamint a gém ki- és behúzása a JSM egységen található görgőkkel arányosan szabályozható. A JSM egyben vezérli a Maniscopic valamennyi teleszkópos- és összes menetfunkcióját is. A JSM mindezek alapján tehát nem más, mint egy multifunkcionális emelő. A gépek alapfelszereltsége az állítható kormányoszlop, a vezető súlyához állítható Grammer vezetőülés, a közúti világítás és plusz négy munkalámpa a még biztonságosabb pakoláshoz. A Manitou a felhasználók tapasztalatainak alapján átdolgozta a motor hûtőrendszerét is. A közös nyomócsöves motorokhoz szükséges gázolaj szûrő és -hûtő áthelyezésével a levegő beáramlása már teljesen akadálymentesen történik, amivel még nagyobb hûtési hatásfok érhető el.

 


 

Az Év traktora díj birtokosa a New Holland

Rico Helmrich marketing menedzser válaszolt kérdéseinkre.

Az Agritechnika számunkra az egyik legfontosabb kiállítás, nemcsak Németországban, hanem egész Európában. Ennek oka, hogy ez a kiállítás a kapuja a kelet-európai piacoknak, így Magyarországnak is. Itt lehetőségünk van üdvözölni a környező országokból nagy számban érkezett látogatókat. A New Holland számára tehát fontos, hogy az Agritechnikán bemutassa teljes termékskáláját.

Az Év Traktora a New Holland T 7070 Auto Command traktora lett. (A díjról érdemes megjegyezni, hogy annak odaítéléséről 20 független, európai újságíróból álló szakmai zsûri dönt. Az általuk első körben megszavazott traktorok képezik a következő szavazás alapját (nominees), ahova már csak maximum 7 traktor kerülhet be minden kategóriában (open field, specialized). Ezekből kerül ki aztán a győztes, a zsûritagok újbóli voksolása szerint. A szavazás során minden zsûritagnak biztosítani kell a lehetőséget a traktorok munka közben való megtekintésére is.

 


 

Kiosztották a Golden Tractor for the Design díjat is, amelyet modernül agresszív megjelenésével szintén a New Holland T 7070 Auto Command gép nyert el. A dolog érdekessége, hogy a 2008-as év traktora díjat a T 7060 Power Command nyerte el a 2007-es Agritechnikán. Így a T 7000 széria a legtöbbet díjazott traktor a díj 13 éves történelme során.

Ezen felül a New Holland több díjat is kapott: aranyérem az utomatikus ürítő csiga vezérlésért, és 2 ezüstérem – egyik az automatikus szelelő ventilátor fordulatszám állításért, másik pedig az intelligens kormányzási és fékezési rendszerekért ítéltetett nekik. A díjazott termékekről bővebben a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207 oldalon olvashatnak.


 

Leonie Buhl, a traktorpool Európai kereskedelmi tanácsadója szerint az Agritechnika a világ legnagyobb mezőgazdasági gépesítés kiállítása, ezért fontos számukra, hogy itt bemutassák a honlapukat, a traktorpool-t, és találkozzanak a vásárlóikkal, hogy megismertessék velük az oldal új funkcióit, bemutatkozzanak a nemzetközi piacon és bemutassák partnereiket: Anglia, Lengyelország, Franciaország, Hollandia, Ausztria, Oroszország, Ukrajna és Magyarország. Partnereiken kívül nagyon sok magánszemély is érdeklődik, megnézi az oldalukat, gépet keres vagy megpróbálja megkeresni eladó gépei számára a releváns célcsoportot. Az elmúlt hónapban kereső-optimalizálási eszközöket alkalmaztak, így a google és más keresőprogramokon is előkelőbb helyen szerepelnek. Ez segít a partnereiknek, hogy jobban fókuszálhassanak a potenciális vásárlókra. Ez a látógatószám növekedésében érzékelhető, ami majdnem duplájára emelkedett. Remélhetőleg nem csak a látogatók, hanem a megkeresések száma is növekedni fog.

 


 

 

Vogel - Noot – aki mindig újít

A cég magyarországi értékesítési vezetője, Gazsi Zsolt büszkén beszélt arról, hogy a Vogel – Noot-nál mindig, minden gépen van valami kis újításuk. Kettő nagy újdonság van, a VibroCult magágykészítő kombinátor, ami 3,7-9,6 m–es munkaszélességben elérhető, függesztett és vontatott kivitelben. Ez egy könnyû tavaszi magágykészítő, simítóval, rugóskapákkal és lezáró hengerrel.

A másik újdonság a TerraRoll szántás elmunkáló henger, ami 4,30-8,30- m-es munkaszélességig kapható. A Cambrige és Crosskill gyûrûvel is felszerelhető, és hidraulikusan állítható simítóval ellátott gépek szántás elmunkálásra, hengerezésre, tavaszi felfagyások kezelésére alkalmasak – és egyaránt használhatók kisebb illetve nagyobb gazdaságokban is.

Fontos fejlesztésük az a TerraDig lazító, amely most már Törökszentmiklóson, kettő különböző vázmagassággal készül, 5-11 késes változatban. A TerraDig XXS a 110 cm-es gerendely magasságával a legnagyobb és legerősebb a piacon, ezzel akár 70 cm mélyen is lehet lazítani. A kés kialakításnál nagyon fontos, hogy nem csak lazít, hanem a szárnyas kések felhelyezésével egy kicsit forgatja is a talajt, és a hidraulikusan állítható hátsó hengerekkel át is darálja a talajfelszínt. Egyedülálló a Vogel-Noot-nál, hogy különböző lezáró hengerek is felszerelhetőek erre a típusú lazítóra.

Céljuk, hogy a talajmunkagépekben, vetésben, permetező gépekben a legkisebb gazdaságtól a legnagyobb gazdaságig teljes sort tudjanak kínálni.

Ezért az elmúlt években folyamatosan fejlesztették a meglévő mosonmagyaróvári gyárukat és több gyártóüzemmel is bővültek: Németország – permetezőgépek, Szlovákia – vetőgépek és ami a legfontosabb a törökszentmiklósi üzem, amely az EU-n belül is az egyik legújabb gyárnak számít.

 


 

A Weidemann „kicsi bors”-a

Páratlan a piacon a Weidemann ügyes kis gépe – mondta Trägner Wilfried, a Mauch/Weidemann kelet-európai értékesítési vezetője, aki választ is adott arra, miért P 4512 néven jelent meg a gazdák számára oly hasznos és régen várt termékük. Nos, ez a kompakt kis gép, amely befér az istállókba, szûk helyekre, és két méter alatti belmagasságú épületekbe: képes 4,5 méter magasra 1,2 tonnát megemelni.

Kifejlesztésénél elsődleges szempont az az igény volt, amelyet a gazdák már 3–4 éve megfogalmaztak, de a korábbi kiállításokon hiába keresték a remek kis masinát.

Az ár-érték arányban jól pozícionált gép a magyar piacon is sikeres lehet. S bár természetesen pályázati támogatással egyszerûbb a megvásárlása, megengedheti magának a gazda, hogy akár támogatás nélkül is megvegye. Az új gép kiválóan alkalmas kisebb és közepes méretû vállalkozásoknál, illetve tökéletes első gépként. Nagyobb cégeknél pedig második, valamint többedik és kiegészítő gépként tökéletesen megállja a helyét.

 


 

Beatrice Friedli, a ZANIN F.lli s.r.l. ügyvezetője így nyilatkozott:

„Egy új magtisztítót hoztunk a kiállításra. Ez egy kombi gép, mert tisztít, rostával és levegővel, szétválogat 5-féle nagyságú szemméretet, és mivel kerekes alvázra lesz szerelve még vontatható is. A tervezéskor figyelembe vettük azt is, hogy minden kritériumnak megfeleljen úgy teljesítményben (legkisebb 5t/h, a legnagyobb több mint 100t/h.), mint árban.

Itt a kiállításon ezt a gépet nagy érdeklődés övezte. Sokan meglátogattak minket Oroszországból, Magyarországról és Csehországból is. Ennek a kedvező ár mellett az az oka, hogy a ZANIN név már ismert a piacon és tudják, hogy kizárólag minőségi termékeket állítunk elő. Ez esetben a jó minőség és a kedvező ár együtt van jelen. A 2009-es év nagyon sikeres volt és 2010-re további terveink vannak.

 

Az Agritechnika kiállításról az Agro Napló által készített interjúkat, hanganyagokat, képeket és videókat az alábbi linken http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/207 találja meg.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!