Megbízható és költséghatékony megoldás a nagy széltippan ellen: Logran

Agro Napló
A nagy széltippan a legnagyobb területen fertõzõ egyszikû gyomnövény napjainkban a kalászosokban. Az ellene való védekezés egyik módja az õsszel elvégzett gyomirtószeres kezelés. Az õszi gyomirtás mind a nagyszéltippan, mind a magról kelõ kétszikû gyomnövények elleni harcban és mind a kultúrnövény szempontjából több haszonnal jár. A Logran 20 WG, elsõsorban kettõs, levélen és talajon keresztüli hatásának köszönhetõen kiválóan alkalmas a gyomirtás õszi elvégzésére és használata során az elõbb felsorolt elõnyökkel lehet számolni.  

Nagy széltippan ellen a Logran őszi felhasználása megbízható hatású és a speciális egyszikûirtó szerekhez képest olcsóbb megoldást jelent. A széltippan csírázását és kelését gátolja valamint 2-3 leveles koráig - azaz gyökérváltásig - hatékonyan irtja. A széltippannal erősen fertőzött területeken elsősorban a preemergens felhasználás ajánlott, mivel a széltippan már fiatal korban és viszonylag rövid időn belûl erős depressziót és terméskiesést okoz a gabonának. Éppen ezért fontos a gyomkonkurencia minél korábbi kiiktatása. Ezt támasztják alá a Kókán beállított kísérletünk eredményei is. A kiválasztott tábla nagy széltippannal erősen fertőzött volt, valamint kisebb mértékben perzsa veronikával. A preemergens Logran kezelést a búza vetése után, a gyomok kelése előtt, október 25-én végeztük el. A korai posztemergens permetezést Logran-al november 19-én, az egyenetlenül kelő széltippan növények 2-3 leveles korára próbáltuk időzíteni, azonban néhány egyed már a gyökérváltáson átesett. A standard készítménnyel a tavaszi gyomirtás a széltippan 3-4 leveles állapotában, a kultúrnövény bokrosodásakor, április 10-én történt meg. A kísérlet eredményei alapján az őszi kezelések adták a legjobb gyomirtást és egyben a legmagasabb termést is. A Logran preemergens használata során a kultúrnövény szinte teljesen gyommentes maradt, az általa elért termésmennyiség a legmagasabb volt.

 


 


 


 

A Logran vízoldékonyságának köszönhetően viszonylag kevés bemosó csapadék hatására is kifejti gyomirtó hatását, ami biztonságot nyújt a felhasználónak. Kíméletes az őszi gabonával, nagyobb eső hatására sem okoz fitotoxicitást, az őszi búza kelése előtt is felhasználható. A talajrészecskékhez való kötődése optimális, az ősszel és a tavasszal kelő egyéves kétszikû gyomnövények elleni hatása az egész tenyészidőszakra kiterjed. Megfelelő alkalmazása esetén nincs szükség egy újabb, tavasszal elvégzett gyomirtásra. Ez szabadságot ad a felhasználónak, megkíméli attól, hogy az őszi kalászos tavaszi gyomirtásával foglalkozzon, a munkacsúcsok csökkennek, a gépkapacitás egy része felszabadul más tavaszi munkálatok számára. A Logran alkalmazása esetén a betakarítást követően a tarló kevésbé gyomosodik fel. Hatékonyságát az alacsony hőmérséklet nem befolyásolja, fagymentes napokon bármikor kipermetezhető.

 


 

Több éves vizsgálataink eredményeként és a hatósági engedély alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a fentiekben megadott felhasználási javaslat alapján, a betakarítás után kalászos növények, és a következő évben szántást követően kukorica, napraforgó kockázat nélkül termeszthető. 6,5 pH értékû vagy ennél savasabb talajok esetén az engedélyezett dózisban kijuttatott Logran után őszi káposztarepce a fitotoxicitás veszélye nélkül vethető.



Kurtz György

Syngenta Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?