Aktuális támogatások

Agro Napló
A 326/2009. (XII.29.) kr. értelmében 2010.január 1-tõl a mezõgazdasági õstermelõi igazolvány érvényesítéséért, értékesítési betétlap kiadásáért 1000 forint eljárási díjat kell fizetni.  

A díjat az igazolvány kiállítását megelőzően, kell kifizetni. A szakképző szervezeteknél már javában folynak az egyes támogatásokhoz kötött kötelező tanfolyamok..



Az AKG területazonosítási kérelmekről



Az agrár-környezetgazdálkodási támogatást nyert gazdáknak, a támogatási határozat jogerőre emelkedésétől számított 90 napon belül, területazonosítási kérelmet kell benyújtaniuk.

A területazonosítási kérelemnek tartalmaznia kell a támogatási határozattal előzetesen jóváhagyott, kötelezettségvállalással érintett (továbbiakban KET) egybefüggő területek EOV koordinátáit. E koordinátáknak legalább 3 méteres pontosságúnak kell lenniük. Az EOV koordináták megadása abban az esetben is kötelező, ha a támogatott terület egybeesik a fizikai blokk támogatható területével. A területazonosítási kérelmen adott célprogram vonatkozásában bejelentett területméret nem haladhatja meg az előzetesen jóváhagyott területeket tartalmazó támogatási kérelemben szereplő jóváhagyott területméretet.



A KET felmérése során a terület töréspontjainak X és Y (EOV) koordinátáit meg kell adni, azon változtatni a program folyamán nem lehet. Nem lehet része a fizikai blokkon belül a kimért KET-nek azon terület, amely: 

- mezőgazdasági mûvelés alatt nem áll (nádasok, tanyák, állattartó épületek, telepek, bozótos területek, és azon facsoportok, amelyek alatt mûvelést nem folytatnak), és területük a KET-tel körülvetten eléri, vagy meghaladja a 0,01 hektárt; 

- a nem mûvelő útnak használt út; 

- a 2003. június 30-án kultúrállapotban nem lévő, de időközben bemûvelt területek.



A kérelmek beadására elektronikus úton nyílik lehetőség, az MVH e-kérelem oldalán. (http://e-kerelem.mvh.gov.hu ). A webes felületen a jogerős támogatási határozatra történő hivatkozással való bejelentkezés követően a támogatási határozat adatai betöltődnek. A koordináták megadhatók a mérés során keletkező shape fájl betöltésével, vagy a koordináta párok kézzel, történő beírásával. A betöltött shape fájl, illetve a megadott koordináta párok alapján megjelennek a lemért területek, amelyeket hozzá kell rendelni a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területekhez. Emellett az ökológiai célprogramok esetében a területazonosítási kérelemmel azonos időben be kell küldeni az ökológiai ellenőrzőszervezetek igazolását is, papíralapon a lakhely/székhely szerint illetékes MVH kirendeltséghez.

A földterület kimérés költségeihez a gazdálkodó támogatást kap. A pénzt – mely egyszeri 20 eurónak megfelelő forintösszeg, továbbá a területazonosítási kérelmet jóváhagyó határozatban szereplő területek után hektáronként 2 eurónak megfelelő forintösszeg – az első kifizetéssel egyidejûleg kapják kézhez a pályázók.



A magyar állam által támogatott földvásárlásról



A következő években nagyjából 5 ezer gazdálkodó számolhat azzal, hogy a magyar állam támogatja földvásárlását. Erre összesen 4 milliárd forint áll rendelkezésre. Az Európai Unió mindezt külön határozatában hagyta jóvá 2010 első napjától egészen 2013. december 31-ig A termőföldterületek vásárlásához nyújtható közvetlen támogatás, amelynek összege az adásvételi szerződésben megállapított vételár legfeljebb 20 %-a, de kérelmenként maximum 3 millió forint. A támogatás csak olyan magánszemélynek nyújtható, aki a vétel időpontjában tulajdonosként a megvásárolni kívánt földterülettel közvetlenül határos legalább 5 hektárnyi ültetvényen vagy 1 hektárnyi egyéb mezőgazdasági földterületen legalább egy éve mezőgazdasági tevékenységet folytat. A támogatás csak abban az esetben ítélhető oda, ha a meglévő és a megvásárolt földterület teljes mérete meghaladja a 210 aranykoronát, illetve szőlőültetvényként vagy gyümölcsösként használt mezőgazdasági földterület esetében a 2 hektárt – és azt nem erdészeti hasznosítású földterületként tartják nyilván. Az unió által jóváhagyott másik 2 milliárdos állami támogatási keretből jelzáloghitelhez biztosítható kamattámogatás. Vagyis az a gazdálkodó élhet ezzel az állami támogatással, aki hitelből akar termőföldet vásárolni. Egy termőföld vásárló a magyar földjogi szabályok szerint maximum 300 hektárig egészítheti ki birtokát. Brüsszel előírása, hogy legfeljebb 75 millió forint összegû, s legfeljebb 20 éves futamidejû lehet a földvásárláshoz igénybe vett hitel, melyhez két év türelmi idő kötődik. A kölcsön kamatának mértéke az 5 vagy 10 éves futamidejû államkötvények hozamának 50 százaléka, plusz 1,75 százalék lehet.

www.mvh.gov.hu * www.fvm.hu * www.agrarkamara.hu

 


 

Berta Dávid MVH-FÖPEKI

Hegedûs Szilvia NyME-MÉK PhD hallgató

Matus László NyMe-MÉK PhD hallgató

A cikk szerzője: Hegedûs Szilvia

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Búzatanácskozás Debrecenben

Búzatanácskozás Debrecenben

A tápanyagellátás állt a középpontban a Debreceni Egyetem MÉK Növénytudományi Intézet idei Búzatanácskozásán. A szakmai fórumon részt vevő több mint 2...

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

Keletre még nagyon hiányzik a csapadék

A hétvégén hullott eső valamelyest enyhített a szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozók gondjain. A búzán és a repcén ez a csapadék ez már kevésbé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!