A legújabb növényvédelmi trendekrõl tájékoztatták a gazdákat

Agro Napló
Szezonnyitó rendezvénysorozatot tartott országszerte a Syngenta. A találkozókra meghívott gazdák megismerkedhettek a legújabb kalászos-, olajos növények valamint kukorica növényvédelmi technológiákkal és vetõmagkínálattal, emellett hasznos mezõgazdasági tanácsokat kaptak az idei évre vonatkozóan.  

A gazdasági válságnak köszönhetően különösen nehéz évet tudhat a háta mögött a mezőgazdasági ágazat, amely elsősorban az értékesítési ár csökkenésére, valamint a támogatások mérséklésére vezethető vissza. Ilyen feltételek mellett a 2010-es év óriási kihívást jelent a termelők számára, amelyben fontos szerepet tölt be a növényvédelem. A védekezési alternatívák legújabb trendjeivel a Syngenta immár hagyományosnak számító szezonnyitó rendezvénysorozatán ismerkedhettek meg a gazdák.



Az előadásokból például megtudhatták, hogy 2009 őszén sok esetben elmaradt a repce növekedés-szabályozása a csapadékszegény időjárás, a megcsúszott késői vetés, valamint a növények heterogén, fejletlen állománya miatt. Ilyenkor tavasszal mindenképpen pótolni kell a kezelést, mivel a téli viszontagságoktól megviselt növénynek mihamarabb regenerálódnia kell, aminek minősége alapvetően meghatározza a későbbi termés mennyiségét és minőségét.

Másik fontos téma az őszi búza esetében a kalászfuzárium visszaszorításának, illetve a gombák által termelt káros mikotoxintartalom alacsony szinten tartásának káros hatása volt, amelyek ellen integrált védekezésre van szükség. Ebben az esetben a növényvédelem gondos megtervezése óriási szerepet játszik, mivel a célzott permetezésre rendkívül rövid idő áll rendelkezésre.

Szintén kiemelt figyelemben részesültek a csávázószerek, amelyek alkalmazásával kukoricában és napraforgóban célzott, a vetés pillanatától aktív, a zöld növényi részeket károsító rovarkártevők igen széles csoportja elleni védelem érhető el. A csávázott vetőmag alkalmazásával a rovarölő hatás mellett a kultúrnövény gyorsabb és egyöntetûbb fejlődését, a növényekben rejlő biológiai potenciál jobb kihasználását eredményezi. Az előadássorozatot a vállalat vetőmagkínálatának bemutatása zárta.

 


 





„A Syngenta nagy hangsúlyt fektet arra, hogy partnereinek olyan komplett növényvédelmi megoldásokat kínáljon, amelyek egyszerûen és hatékonyan alkalmazhatóak. Vállalatunk évente több mint 2 millió dollárt fordít kutatásra és fejlesztésre, hogy évről-évre jobb minőségû növényvédelmi alternatívákat tudjunk kínálni a termelők számára. A szezonnyitó rendezvények legfőbb célja, hogy hasznos gyakorlati információkkal, személyes tanácsokkal lássuk el partnereinket, s egyben áttekintő összefoglalót adjunk a legfontosabb növényvédelmi trendekről, újításokról.” - fûzte hozzá a szakmai rendezvénysorozathoz Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója.




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?