FitoHorm a jó minõségû búzáért!

Agro Napló
Az elmúlt 30 esztendõben a FitoHorm fogalommá vált a levéltrágyázásban. A termékek gyártása hazai felhasználók tapasztalatai nyomán, több kísérleti állomás és kutatóintézet közremûködésével 1980-ban indult útjára.

Az azóta eltelt három évtizedben évről-évre egyre több gazdálkodó alkalmazta a FitoHorm összetett- és egy hatóanyagú oldatait, s számolt be azok kedvező hatásáról. A FitoHorm készítmények méltán sikeresek napjainkban is.



Szántóföldi növénytermesztésünk legjelentősebb képviselője az őszi búza. Termesztésének fontos technológia elemeként tartjuk nyilván a levéltrágyázás lehetőségét. Talajaink vizsgálatakor a létfontosságú makro- és mezoelemek mellett mind nagyobb figyelmet érdemelnek a mikroelemek. Az esetenként kritikusan alacsony mikroelem-ellátottságból (Cu, Zn stb.) fakadóan ugyanis – kiegészülve az időjárási szélsőségekkel – komoly nehézségekkel találhatjuk szemben magunkat. Tavasszal vessünk hát számot azzal a kérdéssel: Hogy is állnak búzatábláink a nélkülözhetetlen mikroelemekkel? Vizsgáljuk meg:



1. Rendelkezünk-e talajvizsgálati eredményekkel, s ha igen mit mond az el számunkra?



2. Használtunk-e az elmúlt években mikroelemeket tartalmazó szerves trágyát vagy mûtrágyát?



3. Elégendő nedvesség van-e a talajban a mikroelemek felvételéhez?

… És azok a kérdések, amelyeket évről-évre fel kell tennünk az eredményes gazdálkodás reményében. Mikroelemek hiányában ugyanis törvényszerûen termés- és minőségveszteség lép fel.



A FitoHorm technológia alkalmazása főként a megelőzést szolgálja. A speciálisan gabonára kifejlesztett FITOHORM EURO-ÖKO BÚZA összetételének (jelentős réz-, cink-, magnézium- és kéntartalom) köszönhetően professzionális megoldást kínál a hiányállapotok megelőzésében, mérséklésében. Alkalmazása bokrosodáskor és kalászoláskor 4-5 l/ha dózisban ajánlott. Kijuttatása külön menetet nem igényel, növényvédelmi munkákkal együtt elvégezhető. Használatával a tovább fotoszintetizáló, több tápanyag beépítésére képes állomány egyöntetûbb, üdébb képet ad a határban. Az állomány észrevehetően jobban ellenáll a betegségeknek, kórokozóknak.





A FitoHorm palettáján helyet foglaló nagy sikerû oldat ­mûtrágya, a MAKROSOL komplett makroelemsort tartalmaz (N, P, K) és a legfontosabb mikroelemeket is megtaláljuk benne. Ezzel a makro- és mikroelemek együttes és gazdaságos kijuttatására nyílik lehetőség. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mikroelemekkel megfelelően ellátott növény gyökéren keresztüli tápanyagfelvétele is intenzívebb lesz, javul a vízfelhasználása (kisebb fajlagos vízigény), s ez a gazdaságos vízfelhasználás döntő jelentőségû lehet a csapadék nélküli hónapok alatt. Alkalmazását általános kondicionálásra javasoljuk 3–5 l/ha dózisban.



A megelőzés mellett azonban gyakran van szükség a már meglévő hiányállapotok kezelésére, orvoslására is. Ilyenkor az összetett készítményeken túl előtérbe kerülnek az ún. egyhatóanyagú készítmények, a FitoHorm monokelátok.



A búza kifejezetten rézigényes növény. A rézhiány mindig a fiatal leveleken jelentkezik, a növény növekedése lassúbb, a levelek szürkészöldek, klorotikusak lesznek, esetleg kifehérednek. Búza tipikus rézhiánytünete a „fehérkalászúság”. A szemek léhák, fejletlenek. A tünetsor elkerülésére, illetve a már fennálló rézhiány orvoslására ajánljuk a FitoHorm rézkelátját a FitoHorm 63 Cu rézoldatot (5 l/ha).



A réz mellett napjaink gazdálkodásában a mangán hiánya mind nagyobb problémákat okoz. Hiánya esetén a fiatal levélerek között hálószerûen klorózis lép fel, a növény többi része zöld marad. Súlyosabb esetben nekrotikus foltok is megjelennek, ezek az ún. „szárazfoltosság” tünetei. A FitoHorm monokelátjai közül ilyenkor a FitoHorm 54 Mn mangánoldatot ajánljuk alkamazni 5 l/ha dózisban.



A mikroelemek jelentőségének hangsúlyozása közben ejtsünk néhány szót arról a fontos tápelemről is, amelyet ugyan korábban a mezoelemhez soroltunk, napjainkban jelentőségéből fakadóan a „negyedik legfontosabb makroelemként” tartunk nyilván. A kén szerepét az olajos kultúrák termesztésén túl egyre gyakrabban emlegetjük immár az őszi búza kapcsán is. A kén hatással van a búza szárazságtûrésére, termésmennyiségére és a sütőipari paramétereket befolyásolva meghatározza a minőségét is. A FitoHorm új, rendkívül korszerû készítménye a Turbo Kén (60% S) a növényvédelmi munkálatokkal egy ­menetben bokrosodástól kalászolás végéig bármikor kijuttatható. Hektárdózisa 3 l/ha, melyet javallott akár többször is megismételni.

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Mit kér a búza ősszel?

Mit kér a búza ősszel?

Az őszi búza a kukorica mellett hazánk legfontosabb gabonanövénye. Termesztése különösen szélsőséges időjárási körülmények között komoly odafigyelést,...

Növénytermesztés a változó EU-ban

Növénytermesztés a változó EU-ban

Az EU mezőgazdaságát meghatározó módon befolyásoló Közös Agrár Politika (KAP) átalakítása jelenleg napirenden van a döntéshozók asztalán. A kiszivárgo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!