Fejlesztések, egyedi mûszaki megoldások a szárítástechnológiában

Agro Napló
Színesedõ termékpaletta, egyedi technikai megoldások jellemzik a hazai szemestermény-szárítókat gyártó, illetve forgalmazó cégeket. Termékeik bemutatására, a magyar gazdákkal való megismertetésre kiváló alkalmat adott a 28. alkalommal megrendezett Agro+MashExpo Nemzetközi mezõgazdasági és mezõgép kiállítás.  

A méltán híres magyar kiállításon az Agro Napló arra a kérdésre kereste a választ, hogy a gyártók és forgalmazók milyen technikai újdonságokkal készülnek az idei évben. Összeállításunkban ízelítőt adunk tizenegy, a szárítástechnológiából jól ismert piaci résztvevő ez évi újdonságairól.





DELUX: a csendes takarékos

 


 



A székesfehérvári székhelyû Áber Kft. által forgalmazott DELUX terményszárító berendezések esetében érdemes szót ejteni a szárító belsejében elhelyezett ventilátorról, mely a hûtőzónában lévő terményen keresztül szívja be a levegőt, és egyúttal elő is melegíti azt. A DELUX esetében, ennek az úgynevezett „vákuumos hûtőzónának” köszönhetően jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ez a megoldás korábban kizárólag a nagy teljesítményû gyûrûaknás szárítóknál volt elérhető a hazai piacon. Mostantól az Áber DELUX szárító a kis és közepes mezőgazdasági vállalkozások számára is biztosítja az energiatakarékos és csendes mûködés előnyeit. Hogy miért csendes?



Az alacsony zajszintet a kiváló hangszigetelési tulajdonsággal rendelkező termény biztosítja. A szárító belsejében elhelyezett ventilátort (vagy ventilátorokat) 30 cm vastag terményoszlop veszi körül, ezért a DELUX mûködési zaja elviselhető és akár a mûködés közben, közvetlenül terményszárító mellett is lehet beszélgetést folytatni.



Újdonságok a Cimbria szárítók kialakításában

 


 



A Cimbria szárítótorony öntisztuló kialakítású, karbantartást nem igényel, így az nem hátráltatja a betakarítást. A Cimbria a 12 t/h feletti szárító modelleknél automatikusan 3 egységnyi puffertartályt alkalmaz, amely biztosítja a torony automatizált feltöltését, visszafolyó cső nélkül is. A terményben elhelyezkedő levegő-bevezető légcsatornák a változó keresztmetszettel állandó nyomást biztosítanak a szárítótorony hossztengelye mentén.



Az aktív porleválasztás minden időben és extrém körülmények között is kitûnő eredményt hoz. Ez a centrifugális leválasztó rendszer a Cimbria Heid által szabadalmaztatott CIKLOFAN segítségével – páradús levegőnél is – hatásosan mûködik.



A visszaforgatott előmelegített levegőt a „labirint csatornába” korábban oldalról vezették be. Újdonság az alulról felfelé irányuló bevezetés, amely a meleg levegővel sokkal egyenletesebb keveredést eredményez.



A szárítókezelőt egy sematikus szárítótorony ábrával támogatott érintőképernyős vezérlő panel segíti az egyszerûsített folyamatirányításban. A nedvességszabályozó automatika gépkezelőtől függetlenül biztosítja az optimális szárítási folyamatot. A Cimbria által egyedülállóan alkalmazott billenővályús ürítési rendszer verhetetlen a kíméletes magkezelésben.





Modern mûszaki megoldások alkalmazása a Hetech Trend gépeinél

 


 



A Hetech Trend Kft. által forgalmazott és részben gyártott Mega H-Tec és J-Tec szárítók belső felépítése, a benne mozgó anyag (gabona) vezetése egyedülálló az európai piacon, ezáltal a gabonaszemek kíméletesen és nagyon egyenletesen száradnak.



Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a szárítón található elszívó ventilátorok teljesítményét ma már a vezérlő szoftver szabályozza (frekvenciaváltón keresztül), így mindig a legoptimálisabb levegőáram biztosítható a szárító minden pontján.



Legújabb fejlesztéseik közé tartoznak a szárítókhoz csatlakoztatható hőcserélők és kazánok. Ezzel lehetőség nyílik a fosz­szilis energiák mellett alternatív energiahordozók-, mint például a termálvíz, biogáz és a különféle biomasszák (pl. szalmabálák) felhasználására. A közelmúltban kifejlesztettek és sikeresen beüzemeltek a síktárolókhoz egy teljesen automata be- és kitároló rendszert. Az új rendszer használatával nincs szükség költséges rakodógépre, fölöslegesen elégetett üzemanyagra.





Fejlesztések a MECMAR és HEVESX szárítóknál

 


 

 



Gabonaszárítók vonatkozásában az olasz Mecmar cég szakaszos és folyamatos üzemû szárítóit, valamint a HEVESX szárítókat kínálja vásárlóiknak a Hevesgép Kft. A MECMAR szemestermény-szárítók tekintetében újdonság a most kifejlesztett és bevezetett túlhevülés elleni védelmi berendezés. A HEVESX terményszárítók esetében, mûszaki újdonságtartalom a berendezés szárítási folyamatának optimális vezérlése, amit egy teljesen automatikus számítógépes programvezérlés biztosít. Ennek köszönhetően a beállított és elvárt nedvességtartalommal kerül a gabona betárolásra, túlszárítás és annak többletköltségei nélkül.



Három fejlesztési irány a KCM-IM.AG.IN szárítóknál

 






A KCM-IM.AG.IN. szárítók az olasz gyártmányú Bonfanti típusok továbbfejlesztett változatai. A fejlesztés során három területre koncentráltak: a zaj- és porkibocsátás, valamint az energiafelhasználás, kiemelten a fûtőanyag csökkentésére.



Különböző mûszaki megoldásokkal elérték, hogy a porkibocsátás 20 mg/Nm³ alatt van, míg a zajszint 10 m távolságról mérve éjjel, nappal nem haladja meg az 55 dB-t. Új megoldást dolgoztak ki a tüzelőanyag csökkentése érdekében: a szárító szigetelésével, két égő alkalmazásával az alsó szekció hulladékhőjének megfogásával 1 kg víz elvonásának gázköltsége 11 Ft alá csökkent. A kíméletes szárítás eredménye, hogy a hősérült szemek aránya elhanyagolható.



A megbízható és kezelőbarát Petkus szárító

 


 



A hazai piacon évek óta töretlenül bizonyítja megbízhatóságát a Petkus szárító technológia. A Mepet Kft. a gyártó céggel együtt kialakította azt a magyar piac igényeit mesz­­szemenően kielégítő környezetkímélő és energiatakarékos rendszert, melynek tökéletesítése és a kezelői igények kiszolgálásának fokozása volt a fejlesztések fókuszában.



Az elmúlt évek során került beépítésre a kazán felöli oldalra a hővisszaforgató ventilátor, valamint egy speciálisan kialakított légterelő diffúzor is. Utóbbi segítségével a visszaforgatott- és az égő felöl érkező levegő keveredése kiváló. Így a szárítás egyenletessége tökéletes marad.



Az égő Siemens vezérlést kapott, mely segíti az üzembiztos és pontos égő-beállítási funkciókat a kezelő hibázási lehetőségeinek kizárásával. A szárítógép vezérlő szekrénye új, nagyképernyős Siemens érintőpanellel mûködtethető.



A kijelző teljes átnézeti képet ad a szárító üzemelési körülményeiről, illetve minden egyes terményre előre beállíthatók a szárítási paraméterek, melyek bármikor előhívhatók a memóriából.



A kiírt hibakódok nagyban megkönnyítik az üzemeltetés során felmerülő hibák kezelők általi meghatározását és elhárítását.



Újdonságok a KWA Hungariától

 


 



A szakkiállításon a KWA Hungaria Kft. bemutatta a folyamatrendszerû, hővisszaforgatásos terményszárítóját (DTH). Kisebb változtatások történtek a szárítóban található gázszőnyeg-égő szabályzásán, újabb terelőlemezek kerültek beépítésre, a meleg levegő jobb eloszlásához. A kitároló rendszer pneumatikája is tökéletesítésre került. A finomítást követően kevesebb a tört szem a kihordás során.



A tranzittartályok esetében a lábszerkezetét úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen mérőcellák felszerelésére is. Ennek érdekében – szilárdságtani számítások alapján – megerősítették, csavarodás ellen biztosították. Az elzáró retesz – kézikerék mellett – újabban pneumatikus munkahengerrel, illetve elektromos hajtással is mûködtethető.





Egyszerû, gazdaságos és környezetbarát

 


 



A fenti érvek jól jellemzik a Pannonagri Kft. új fejlesztési irányát a tüzeléstechnikai rendszerek tekintetében. Lényege, hogy viszonylag alacsony hőmérsékleten (550-600°C) egész szalma-körbálák gázosíthatók el egy kamrában, ahol egyben a hamuleválasztás is megtörténik. A keletkezett gázok közül a gyorsan égők az első-, a lassan égők a második kamrában égnek el. Mintegy 1100°C hőmérsékletû forró gáz keletkezik, amelynek vegyi összetétele közelít a földgáz elégetése során keletkező forró gázösszetételéhez. A gázt két lépcsőben 120°C-ra (kukoricaszárításhoz) vagy 60 °C-ra (napraforgó szárításhoz) hûthető, környezeti levegő hozzáadásával. Az így kapott egy rész gáz, kilenc rész környezeti levegő eleg­gyel közvetlenül, hőcserélő nélkül száríthatjuk a gabonát. Az energiaköltség-megtakarítás 10 000 tonna kukorica esetén, 8% vízelvonásnál 8–12 millió forint lehet a körülmények függvényében.





Jelentős energia-megtakarítás a RIELA szárítócsaláddal

 


 



A RIELA GDT300-as megjelenésekor a szárító mûködésében végzett alapvető módosítást a gyártó. Az addigi hagyományos szívott üzem mellett az új szárítóknál a Tegavill lehetővé tette a visszakeringtetett rendszerû mûködtetést is, melynek segítségével jelentős energiát lehet megtakarítani. További energia-megtakarítás érdekében a szárító 8 cm vastag hőszigetelő burkolatot kapott. A folyamatos anyagáramlásnak és az automatikus nedvességszabályozásnak köszönhető a termény egyenletes végnedvessége. Az optimális és kíméletes szárítási folyamat eléréséhez pihentető zónák kerültek beépítésre. A RIELA szárítók fejlesztésénél fontos szempont a biztonság, ezért a szárítókban többlépcsős biztonsági rendszert alkalmaznak.



Mikor az ötletből termék születik

 


 



A több, mint 60 éves múlttal rendelkező Zanin szárítók folyamatos fejlesztés alatt állnak, ami köszönhető annak, hogy a termelői vélemények, javaslatok a gyártó mérnöki gárdájának segítségével valósággá válnak. A piacra szánt újítások a sorozatgyártás előtt egy tesztidőszakon esnek át a cég saját kísérleti telepén. Ilyenek például a szárító kúpok megfelelő méretezése, a legnagyobb felület elérésére és a megfelelő légszállításra. Axiális ventilátorok alkalmazása a kis energia és a nagy levegőszállítás eléréséért. Az egyszer már felmelegített levegő visszaforgatása, újra felhasználása a fûtőanyag megtakarítása miatt. Minden ZANIN szárító szigetelt, nem csak a szárító oszlop, hanem a hideg- és meleg levegőoldal is. A kettős hasznosítás miatt kisebb a kondenzvíz kicsapódás mértéke az oldalfalakon, és jelentősen csökken a fûtőanyag felhasználás is.



Meg kell említeni a piacon egyedi ERCL terményszárítókat. Különlegessége abban rejlik, hogy a megszokott terményszárító alá beépítettek egy lassú visszahûtőt, ahová a szárítási folyamat után kerül be a még meleg termény. Nem érintkezik közvetlenül a külső, hideg levegővel, hanem szépen lassan órák alatt ürül csak a terménytárolókba. Ennek eredményeként a magok nem sérülnek, nem repednek meg, nagyobb lesz a fajsúly, az energiatartalom és nem támadják meg a bogarak sem. Ezen kívül az ERCL típusú géppel akár 30%-os fûtőanyag megtakarítás érhető el!





Többfunkciós GSI Down Wind FCDL terményszárító



Vastag rétegû, hatékony terményszárító a 4 Hungar Agri-Tech forgalmazásában lévő GSI Down Wind FCDL típusú szárító.

Újdonság a szárító berendezés kialakítása. A termény szárítása alacsony hőmérsékleten, akár természetes levegővel is történhet.



A szárító rugalmasan alkalmazkodik a termelők igényéhez, egész évben használható, mivel a termény tárolását is megoldja. Kialakítása lehetővé teszi a természetes eredetû anyagok tüzelőként való felhasználását.

Hazai viszonylatban újdonság a többfunkciós felhasználás, a természetes, akár 18% nedvességtartalmú termény tárolásától egészen a felhasználásig. Különös ismérve az 50–55°C-on történő szárítás.



–an–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg at Agritechnica 2019

Trelleborg Joins Massey Ferguson in the Extraordinary “MF NEXT Concept Tractor” / Trelleborg proudly Announces a Long-term Partnership with Agricolus...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?