A Colombus kukoricában - KITE tapasztalatok

Agro Napló
A Colombus* EC nevû kalászos gyomirtó szer 2010 februárjában megkapta a felhasználási engedélyt szemes kukorica gyomirtására. A készítménnyel kísérleti körülmények között 2006 óta foglalkozunk.  

Alapvetően az Alföldön található, nehezen írtható magról kelő és évelő kétszikû gyomnövények elleni hatékonyságát vizsgáltuk. Minden évben 10–12 helyen, átlagban 4–6 parcellán állítottuk kísérletbe a készítményt; 4 év alatt összesen közel 200 parcellán. Így módunk nyílt arra, hogy a Colombust különféle időjárási körülmények között, számos kombinációs partnerrel és dózisban megvizsgáljuk.



A kukoricában előforduló legfontosabb egyéves kétszikû gyomnövények a parlagfû, a szerbtövis fajok, a csattanó maszlag, a selyemmályva, a vadkender, a keserûfû fajok, az árvakelésû napraforgó (IMI és SU toleráns is). Az évelők közül a mezei acat, az apró szulák, a sövényszulák, a vidrakeserûfû, a fekete üröm, a hamvas szeder, a mogyorós lednek, a csorbóka fajok. Ezen gyomok ellen a rendelkezésre álló készítmények döntően a hormon hatóanyagot tartalmazó csoportba tartoznak. Hatékonyságuk általában 90–95% között mozog, de pl. a szulák fajok, a vidrakeserûfû, a szeder fajok ellen a hatás ennél jóval gyengébb. Ugyanakkor a hormon hatóanyagok hatásspektruma viszonylag szûk és a kései alkalmazásuk komoly fitotoxicitást okoz. Tapasztalatunk szerint a Colombus használatával ezek a hátrányok kiküszöbölhetőek.

 



Vizsgálatainkban a Colombus dózisa az 1,0 l/ha dózistól a 1,5 l/ha dózisig változott (1-2. ábra). A magról kelő gyomok ellen általában az 1,0 l/ha dózis elegendőnek bizonyult. A szer kiválóan írtja a gyomok 6–8 leveles stádiumáig (az optimális fejlettség a 2–4 levél) a parlagfüvet, a szerbtövis fajokat, az árvakelésû napraforgót. 4–6 levélig a selyemmályva, a csattanó maszlag, a vadkender és a keserûfû fajok sem jelentenek problémát. Az évelő gyomok közül 1,0 l/ha dózisban kiválóan írtja a sövényszulákot és a mogyorós ledneket.

 


 

 

Ha kevés egyedszámban van jelen a mezei acat, az apró szulák, a hamvas szeder és a vidrakeserûfû, akkor szintén elegendő az 1,0 l/ha. Ha ez utóbbi gyomokból több van vagy nagyobb fejlettségûek, akkor szükség lehet az 1,25–1,5 l/ha dózis alkalmazására. Így olyan gyomirtó hatást tapasztalhatunk, amel­lyel más gyomirtó szerek nem rendelkeznek. A készítmény hatóanyagai ráadásul felszívódnak a gyökerekbe, ezért azoknak a pusztulását is okozza. A Colombust ezenkívül rugalmasabban lehet felhasználni kukoricában, mivel 1 és 7 leveles kukoricaállapot között bármikor felhasználható.



Egyszikûirtó készítményekkel kombinációban alkalmazva a Colombus ajánlott dózisa szintén 1,0 l/ha. Bízunk abban, hogy aki idén kipróbálja a Colombust a kukorica gyomirtásában a nehezen írtható kétszikû gyomok ellen, az nem fog csalódni a készítményben.



Papp Zoltán • KITE Zrt

* A Dow AgroSciences LLC bejegyzett védjegye.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Változás a fellebbezés rendjében

Változás a fellebbezés rendjében

A Magyar Államkincstár közleményben jelentette meg a fellebbezés előterjesztését megkönnyítő nyomtatványát, amely a jogban kevésbé jártas gazdálkodókn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?