2010 - újra jubileum a gabonaföldeken

Agro Napló
A Bayer CropScience két vezetõ kalászosvédelmi terméke elõször a 2007-es szezonban jubilált Magyarországon. A Falcon gombaölõ szerrel kezelt terület valamikor az év májusában elérte a 2 millió hektárt, a Sekatorral védett terület pedig már áprilisban az 1 milliót. Ennek méltó megünneplésére készült a Jubileum csomag, ami jelentõs kedvezményt tartalmaz a két szóló termék árához képest. A nagy sikerre való tekintettel a csomagot megtartottuk, majd 2009-ben új összetételûvé alakítottuk a Sekator OD bevezetésének kapcsán.  

A Jubileum csomagban lévő két készítmény évek óta vezető szerepet tölt be a magyar kalászos védelemben. Ennek is köszönhető, hogy a 2010-es szezonra a csomag újra „jubilál”, hiszen a két termékkel együttesen védett kalászos gabona terület mára elérte az 5 millió hektárt! A Jubileum csomag az idén is 20 ha-os kiszerelésben kapható, összetétele változatlan: 3 liter Sekator OD és 10 liter Falcon 460 EC. Ami viszont változott: az új jubileum örömére a csomagban lévő kedvezmény minden eddigi évet meghaladó szintû! Nézzük röviden, hogy mi jellemzi a Jubileum csomagban lévő készítményeket:





Sekator OD



A tavaly bevezetett új, ODesi formuláció három fontos paramétert, a tapadást, a szétterülést és a hatóanyag felvételt az eddigieknél magasabb minőségben nyújtja. A Sekator OD így új, kedvező tulajdonságokat nyert.



A jobb tapadás eredménye, hogy a hatóanyag nagyobb része hasznosul, hisz kevesebb a talajra hulló permetlé. A nagyobb fedettség és jobb felvétel biztonságosabb, eredményesebb gyomirtást garantál. Különösen igaz ez a „nehezített viszonyokra”, pl. viaszos levelû, vagy túlnőtt gyomok esetére. A kevésbé érzékeny gyomok ellen és a hatássebességben is mutatkozik az új formuláció előnye.



A folyékony Sekator kevésbé érzékeny a vízminőségre: a permetlékészítés könnyebb, akár hideg, kemény vízzel is. A cseppbeszáradás után az olaj véd a lemosódástól. Ez határozottan jobb, egy órás esőállóságot eredményez.



A Sekator és utódja a Sekator OD már 10. éve a magyar gazdák kedvelt kalászos gyomirtója. Hatóanyagai az engedélyezett gabonaféléket (őszi búza, őszi és tavaszi árpa és tritikále) kímélik, a káros gyomnövények növekedését viszont megállítják és elpusztítják azokat. De melyek ma nálunk a legfontosabb gabonagyomok?



A 2007–2008-ban végzett Ötödik Országos Gyomfelmérés eredményei szerint a legnagyobb területen károsító kétszikû gyomnövények Magyarországon az ebszékfû, a parlagfû, a ragadós galaj és a mezei acat. Igen jelentős az árvakelésû napraforgó is. A Sekator OD következetes és kiváló hatékonyságú a felsorolt, „vezető” kétszikûek ellen. Emellett a többi, „szokásos” kétszikû gabonagyom ellen és az újonnan terjedő SU és IMI toleráns napraforgó árvakelés ellen is hatékony.



Falcon 460 EC



Magyarország vezető kalászos fungicidje, a Falcon 2008-ban volt 10 éves. Folyamatos sikerét teljes körû védelmet biztosító széles hatásspektrumának, kiváló hatékonyságának, megbízhatóságának és kedvező hektárköltségének köszönheti.



Három hatóanyagot tartalmaz, amelyek külön is rendkívül hatékonyak. A három hatóanyag ereje nem egyszerûen összeadódik a Falconban. Pozitív kölcsönhatásuk gyors felszívódást, egyenletes eloszlást, s így valamennyi betegség ellen (beleértve a kalászfuzáriózist is) teljes védelmet eredményez a gabona minden fejlődési stádiumában. A Falconnal végzett kezelés már kialakult betegséget is képes megállítani. A készítmény levélbetegségekkel szembeni hatástartama legalább 4 hét, kalászfuzáriózis ellen 10 napos megelőző és 4 napos gyógyító hatással rendelkezik.



A Falcon bármely védekezési programban eredményesen alkalmazható. Már kis dózisban hatékony a bokrosodás idején korai lisztharmat vagy rozsda ellen. A zászlóslevél megjelenése idején végzett Falcon kezelés – eradikatív módon – a már jelenlévő fertőzéseket megszünteti, négyhetes hatástartama pedig biztosítja a virágzásig tartó védelmet. Ez lehetővé teszi a kalászfuzáriózis elleni virágzáskor végzett kezelés megfelelő időzítését.



A Falcon dózisa levélbetegségek ellen 0,4–0,6 l/ha (lisztharmat és rozsda ellen 0,4 l/ha, pirenofórás és szeptóriás betegségek ellen 0,6 l/ha a javasolt dózis). Kalászfuzáriózis ellen 0,7–0,8 l/ha a helyes dózis. Erős fertőzési veszély esetén (esős időjárás, kukorica elővetemény stb.) 0,8 l/ha dózist kell alkalmazni.





Biztonságos védelem



Az 5 millió hektáros új jubileum örömére a Jubileum csomag most az eddiginél is nagyobb árkedvezményt tartalmaz. De nem csupán ezért jó. Sokszor indokolt a gyomirtás idején a korai, alapozó gombaölő szeres védekezés. Ehhez a 0,5 l/ha Falcon biztosan az egyik legjobb, de ugyanakkor pénztárcát kímélő megoldás.

2010-ben használja Ön is a Jubileum csomagot! A biztos védelemnek köszönhető siker nem marad el.



Farády László

Bayer CropScience

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Termőföldek – Nyomás alatt…

Termőföldek – Nyomás alatt…

Augusztus első napjaiban jelent meg az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, FAO) legfrissebb jelentése a klímaváltozás és a földhasználat els...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?