Példamutató amerikai gazdaság

Agro Napló
A tavaly decemberre vonatkozó makroadatok tovább erősítették az év során kialakult képet: Amerikában a robusztus növekedés mellett az ingatlanszektorban is kitartott az élénkülés decemberben, miközben az inflációs adat is megnyugtató volt. Ezzel szemben az euró zónában továbbra is törékeny a növekedés és az alacsony infláció is kockázatot jelent.

Amerika gazdasága

Amerikában minden abba az irányba mutat, hogy tovább csökkenthetik a nyomást a pénzpumpában, és januári ülésén a Fed 65 milliárd dollárra (az egy hónappal korábbi 75 milliárdról) mérsékli az egy hónap alatt a gazdaságba fecskendezett pénz mennyiségét. Ha a havi 10 milliárd dolláros csökkentési ütem fennmarad, akkor idén év végére kifuthat a QE3.


A QE3 kivitelezésének várható menetrendje (havi keretösszeg az egyes üléseket követően, milliárd UDS)

A lazítás visszafogása felerősítette a kamatemelési várakozásokat is, 2015 végéről 2015 közepére tolódott előre az első kamatemelés piac által várt időpontja. Azonban a Fed egyelőre jól menedzseli ezeket a várakozásokat, a decemberben meglepetésre 6,7%-ra csökkenő munkanélküliségi ráta megjelenését követően már nem történt jelentős változás a várakozásokban – a Fed korábban a 6,5%-os munkanélküliségi rátához kötötte az első kamatemelés időpontját, azóta azonban annyiban változott a kommunikáció, hogy a 6,5%-os ráta elérését követően tartósan fenn kell maradnia a kedvező munkapiaci körülményeknek, mielőtt kamatemelésről lehetne beszélni.


Mikorra várja az első kamatemelést? (igennel válaszolók száma a FOMC tagjai között)

Nem mutattak azonban egyöntetűen kedvező képet a decemberi munkaerő-piaci statisztikák. Míg a megelőző hónapokban havonta átlagosan 200 ezer új munkahely jött létre, decemberben ez a szám 74 ezerre esett vissza.
Ez azonban szinte teljes egészében az Amerikában tomboló ítéletidő ideiglenes hatása volt csak, az alapfolyamatok nem változtak, így januárban ismét 200 ezer körüli érték várható.


Az adott év végére várt Fed alapkamat (piaci árazásból számítva)

Az ingatlanpiaci statisztikák a mostoha időjárás ellenére is kedvezőek maradtak, a decemberi (évesített) adat is a várakozásoknak megfelelően egymillió darab új lakásépítésről számolt be, miközben a kiadott építési engedélyek száma 990 ezer darabbal bővül (szintén évesített adat).


Munkanélküliségi ráta az USA-ban és a Fed explicit kamatemelési küszöbértéke (%igazított)

Az euró zóna gazdasága

Jóval kedvezőtlenebb képet fest az euró zóna gazdasága. Költségvetési oldalról továbbra is nyomás alatt van a periféria, a munkapiacon még decemberben sem volt látható élénkülés, a Fed monetáris szigorításával ismét finanszírozási problémák léphetnek fel, miközben a fejlődő piacok gazdasági növekedésének várt lassulása a mag országok (elsősorban Németország) lehetőségeit korlátozza.


Költségvetési egyenleg Nyugat-Európában (ESA95, négy negyedéves görgdülő átlag, a GDP %-ában)

Mindezek ellenére az Európai Központi Bank idei első ülésén sem döntött jelentős mértékű beavatkozásról, azonban a fentiekhez hozzátéve, hogy az USA-val ellentétben az euró zóna közel kerülhet a deflációhoz idén, szinte biztosan számíthatunk valamilyen gazdaságélénkítő intézkedésre az EKB-tól 2014-ben, ennek formája és időzítése azonban még kérdéses.


Munkanélküliek száma Nyugat-Európában (2008 első féléve=100, igazított)

A kínai gazdaság

Az export, az ipari termelés, a beruházási aktivitás és a kiskereskedelmi forgalom utolsó hónapban megjelent statisztikáinak alakulása is azt jelzi, hogy a kínai gazdaság lassuló pályán halad, és az egyre hangsúlyosabbá váló pénzügyi közvetítőrendszerbeli problémák árnyékában a folyamat 2014-ben is folytatódhat.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!