Kétszer kell, de egyszer mindenképp muszáj!

Agro Napló
A jövedelmezõ kalászos termesztés kulcsfontosságú tényezõje a kórokozó gombák elleni védelem. Mivel ezek a gombák eltérõ idõben is eltérõ idõjárási körülmények között fertõznek, az egyszeri gombaölõ szeres védekezés a legritkább esetben ad kielégítõ eredményt.  

A védekezések számának csökkentése, ill. helytelen időben való végrehajtása tetemes termésveszteséget (akár 50-60%-ost is!), és minőségromlást (emberi és állati táplálásra alkalmatlanná válik a termény) okozhat. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen későn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy.

 


 

 



Tudjuk, sokan vannak, akik pénz szûke miatt a szakmai meggyőződésük ellenére is csak egy védekezésben gondolkoznak. Ehhez a technológiához azonban szerencse, megfelelő időjárási körülmény és a kijuttatás idejének helyes megválasztása kell, és még ekkor sem garantált semmilyen siker. A Kwizda Agro ajánlata elsősorban azoknak szól, akik két védekezésben gondolkodnak, de hasznos tanáccsal igyekszünk szolgálni azoknak is, akik az egyiket szeretnék megspórolni.








 

 



Ezt a védekezést gyakorlatilag nem szabad elhagyni! Ha valaki egy védekezést tervez, akkor ez legyen az! Ezek után lehetséges olyan időjárás, hogy a kalász és zászlóslevél védelme esetleg elhagyható. Azonban azt a hibát nem szabad elkövetni, hogy csak a kalászolás idején védekezünk, ugyanis szinte biztos, hogy akkorra a levélbetegségek már olyan mértéket öltenek, hogy a zöld növényi felület drasztikus leszáradása miatt a jelentős termésveszteség előre prognosztizálható. Védekezés nélkül a lisztharmat 20-30%-os, a rozsdabetegségek akár 50-60%-os termésveszteséget okozhatnak.






A kalászvédelemhez (kalászhányásra, virágzás kezdetére időzítsük) olyan fungicidet kell használnunk, amely 



- kiemelten hatékony a kalászfuzáriózis ellen, és a többi ilyenkor előforduló betegség ellen, 



- zsíroldékonysága kiváló, ezért gyorsan felszívódik, 



- vízoldékonysága közepes, mivel a lepermetezett részekből (kalász és zászlóslevél) nem kell elvándorolnia, mivel hatását ott kell kifejtenie, 



- kombinálható a rovarölő szerekkel (Fury® 10 EC, Talstar® 10 EC – keverési próba szükséges), 



- hektárköltsége kiemelkedően kedvező.



E követelményeknek megfelel a Fezan® 250 EW (250 g/l tebukonazol) gabonafungicid. Dózisa: 1,0 l/ha.

 

 



A kalászvédelem akkor igazán hatékony, ha az első védekezés megtörtént. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a második védekezésnek az első elvégzése ad értelmet. Ha nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelően. Ha a kalász egészsége sérül, akkor mennyiségi és minőségi kárt fogunk elszenvedi. Védekezés nélkül az ilyenkor fertőző foltbetegségek (pirenofóra és szeptória) valamint a fuzárium 10–30% közötti termésveszteséget okozhatnak.



Az említett két készítménynyel (Eminent és Fezan) a kalászosok teljes lombvédelmi programja igen gazdaságosan valósítható meg, nagy biológiai hatékonyság mellett. Az Eminent® 125 SL és a Fezan® 250 EW valódi ikercsomagban Eminent®-T néven is megvásárolható jelentős árkedvezménnyel! Kalászos csomagjaink vásárlásakor még további kedvezmény érhető el!





Vig József • Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!