ONFARM határszemle – fókuszban a kalász fejlődése (Lánycsók, 2022.02.01.)

Agro Napló
A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Baranya Megyei Területi Szervezete támogatásával és Szabó Gergely házigazda meghívására Lánycsók határában találkoztunk a soron következő határszemlére.

A hőmérséklet a pozitív tartományban kecsegtetett bennünket egy kellemes délelőttel, de a metsző szél kihívást jelentett a maroknyi lelkes érdeklődő számára. Ennek ellenére tartalmas két órát töltöttünk előbb kötetlen beszélgetéssel, majd az őszi búza aktuális fejlődési szakaszának helyszíni vizsgálatával és növényélettani elemzésével.

Az őszi búza csak akkor képes virágozni és termést hozni, ha átesik az ún. hideghatáson (jarovizáció v. vernalizáció), illetve a nappalok hosszának növekedésével összegyűjti a megfelelő mennyiségű „fényegységet”. Magyarországon az időben elvetett állományok nagyjából újév napjáig túlesnek a vernalizáción, és a napfényes órák növekedésével hamarosan bekövetkezik a csúcsi osztódó szövet „státuszváltása”, ugyanis a levelek képződését a virágzatkezdemény (búza esetében füzéres füzér, azaz a kalász) differenciálódása váltja fel.

A virágzat részeinek kialakulásáról azt kell tudni, hogy egy időben csak egy szerkezeti elem differenciálódik. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a kalász fejlődésében időrendi sorrendben és kívülről befelé haladva a következő kezdemények (egységek) kialakulása zajlik:

  • kalász
  • kalászka
  • pelyvalevelek
  • toklászok
  • lepelserték v. –pikkelyek
  • porzók
  • termő
  • pollensejtek
  • embrió

A kalászka kezdeményeinek, illetve a zárókalászka megjelenésével véglegesedik a kalász potenciális hossza (a kalászpadkák száma – a búza harmadik terméseleme). Ekkor kezdődik a szárbaindulás, majd közvetlenül az embriósejtek differenciálódása után a virágzás. Az elnyelő korlátozott búza termése szempontjából a legkritikusabb a szárbaindulást követő illetve a virágzást megelőző egy hét (a potenciális virágszám és az ivarsejtek kialakulása). Ebben az időszakban érdemes a növényt érő környezeti hatások (stressz) káros következményeit megfelelő, pl. támogató típusú biostimulátor kezeléssel meglőzni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!