ONFARM határszemle – fókuszban a búza minősége (Katádfa, 2021. május 18.)

Agro Napló
Megkezdődött a búza virágzása. A növény öntermékenyülő, tehát amikor megjelennek a portokok a pelyvaleveleken kívül, akkor a beporzás már megtörtént, és fejlődésnek indultak a szemek.

Kb. 100 effektív fejlődési hőegység összegyűjtését követően (ez 20°C-os napi átlaghőmérséklet esetén a portokok megjelenése után 5 nappal van) intenzív sejtosztódással kialakulnak a szemben a csíraszervek és a táplálószövet sejtszáma. Eldől, hogy mekkora lehet a termés ezerszemtömege! A folyamat 150 effektív fejlődési hőösszeget igényel, ami a fenti számítást alapul véve kb. egy hetet jelent.

Ezt követően megindul a sejtek „feltöltése”, intenzíven növekszik a szemek szárazanyag tartalma. A pásztázó elektronmikroszkóppal készült felvételeken (Forrás: Ma és mtsai. 2014) jól látszik, hogy a megtermékenyítést követő 14. naptól (14 DPA) a táplálószövetben egyre több és nagyobb átmérőjű keményítő szemcse (A, B és C típusú granula) halmozódik fel. Mire a mag eléri a 28 napos kort (ez lényegében a viaszérés időszaka), akkorra a mag eléri a szárazanyag- tartalmának maximális nagyságát, és megkezdődik a vízleadás. A szemek tehát ettől az időponttól kezdve csak vizet veszítenek, de szárazanyag- tartalmuk már nem változik.

Technológiai javaslat:

A portokok megjelenését követő napokban támogató biostimulátor kezelés segíti a sejtdifferenciálódást és osztódást, illetve egy hatékony mikroelemsoros lombtrágyázás a levelek fotoszintetikus aktivitását növeli. A kezelés hatására növekedhet a magok sejtszáma (ezzel a potenciális ezerszemtömeg), illetve javulhatnak a beltartalmi mutatók, mert növekszik a keményítő és fehérje szintézis és a magban való felhalmozódás.

Szója

Az első hármas osztatú levelek megjelenésével megindul a lombozat intenzív fejlődése, növekszik a fotoszintetikus aktivitás és a megtermelt asszimiláták (elsősorban cukrok) mennyisége. A növény a második hármas osztatú levél megjelenésekor már rendelkezik annyi raktározott szénhidráttal, hogy táplálni képes a vele szimbiózisban élő nitrogénkötő baktériumokat. Ettől a fejlődési fázistól kezdve jelennek meg a gyökereken az első gümők.

A növény fejlődésének kezdetén intenzíven növekszik és fejlődik a gyökérzet, mert ebben az időszakban ez az elsődleges felhasználója (a levelek mellett) a megtermelt asszimilátáknak. A következő fontosabb fejlődési stádium az 5. hármas osztatú levél megjelenése lesz, amikor megkezdődik a virágdifferenciálódás és véglegesedik a potenciális levélemeletek száma – azaz eldől, hogy mekkora lehet a hüvelyemeletek száma!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!