2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Hetet egy csapásra programsorozat

Agro Napló
Találó névválasztással indult el az idei tavasz egyik programsorozata a „Hetet egy csapásra”. A hét cég képviselõi, az országot lefedve, összesen négy demonstrációs ponton – Szombathely, Szentlõrinc, Nyíregyháza, Makó –, szakmai tájékoztatóval és gyakorlati bemutatóval várták az érdeklõdõ gazdákat.  

A termékeiket bemutató szervező cégeket egy közös cél vezérelte, gyakorlatban demonstrálni a szóban elhangzottakat, így egy közös párbeszédet, eszmecserét létrehozva a forgalmazói oldal és a gazdák között. Ebben nyújtott segítséget Dr. Soós Sándor, a rendezvény egyik főszervezője, aki a programsorozat levezetése mellett színes és mindenképp hasznos információkkal szolgált a bemutatott gépekkel, eszközökkel kapcsolatban.





Bemutatkozó munkagépek…



A szentlőrinci állomáson elsőként a Güttler Kft. mutatta be a SuperMaxx, függesztett kombinátorát, amelyben az 5 sorban elhelyezett rugós kapákat egy rugós boronasor követ. A Güttler LK45AS Földmestert elsősorban az őszi magágykészítéshez ajánlja a gyártó. A simítót egy három sorban elhelyezett kapasor, majd egy Güttler henger követ, melyet akár külön is használhatunk. Bemutattak továbbá egy Evers 6 méteres rövidtárcsát is; a két sorban elhelyezett, egyedileg csapágyazott tárcsalevelek szöge állítható. A DX30+ZW frontfüggesztésû magágykészítővel egy menetben is elvégezhető a magágykészítés és a vetés. A gép első tagja egy rugós kapasor, mely le is kapcsolható, így az azt követő duplex henger önállóan is használható. Először 2009-ben mutatkozott be a vontatott kivitelû FlatSpring simító, mely kifejezetten a szántáselmunkálásban nyújt igazán nagy segítséget a Güttler Master hengerekre szerelve.

 


 

 





A Knoche altalajlazító mellett a Pöttinger kínálatából először a Vitasem 300 mechanikus vetőgép mutatkozott be. A 3 méteres munkaszélességû vetőgép egyszerû kialakítású és felhasználású. A gép amellett, hogy gabona félék vetésére alkalmas jól használható apró magvak kijuttatására is.



Tekintélyt parancsolóan állt a „kis” Vitasem mellett a Pöttinger Terrasem C sorozat középső tagja. A 6 méter munkaszélességû gép 3000 literes magtartállyal szerelt. Kétféle vetőcellát biztosít a gyártó a C6-hoz, melyek egyszerûen cserélhetők, így – hasonlóan a Vitasemhez – ezzel a géppel is mind a gabonafélék mind az apró magvak egyaránt kijuttathatók. A gép három egységből áll: elöl két sor 510 mm átmérőjû tárcsák találhatók, melyeket egy Crossboard simítósor követ. A kéttengelyes kialakítású tömörítő kerekek mögött helyezkedik el a vetőegység, ami duplatárcsás csoroszlyákból, illetve egy trapézkarral a csoroszlyákhoz rögzített tömörítő kerekekből áll.



A felvonultatott munkagépek közül utolsó a Bactofil Jet. Az eszköz kifejlesztésében közremûködő AGRO.bio Hungary Kft. és a Farmcenter Kft. képviselői egymást követve mutatták be a konstrukció lényegét, miszerint a frontfüggesztésû készülék segítségével könnyedén kijuttathatók a különböző talajbaktérium készítmények.





…és erőgépek



A legkisebbtől a legnagyobbig, összesen 5 különböző típus volt látható a Massey Ferguson termékpalettájából a szentlőrinci állomáson. Az MF 3600 széria és a legnagyobb 8000-es széria mellett szó esett az 5400-as sorozat legnagyobb tagjáról, az 5480 típusról. A 155 LE teljesítményû Sisu motorral szerelt erőgép Dyna-4 sebességváltóval szerelt, mely 40 km/h maximális sebességet tesz lehetővé.



További két típus, a 6485-ös és a 6499-es is bemutatkozott. Mindkettő erőforrása az előbb említett Sisu motorok, míg az előbbiben 175 LE, addig az utóbbi 230 LE maximális teljesítménnyel bír. Mindkét traktor esetében a gyártó terhelés alatt kapcsolható Dyna-6 váltóval szerelte a traktorokat. Továbbá ergonómiai előnyökkel is találkozhattak az érdeklődők, ilyen például a rugózott fülke vagy a rugózott mellső híd.






Fontos kiegészítők



Az Agrárin Kft. hat különböző sorvezető GPS berendezést mutatott be, mindezt ötletesen megoldva, egy quad-ra szerelve.

A termékeket menet közben is lehetőség volt kipróbálni, így a használatukat, mûködésüket üzemeltetés közben a gyakorlatban is megismerhették az érdeklődők.



További fontos kiegészítő berendezéssel találkozhattak a gazdák a Deraland Kft. jóvoltából. A PTG Airbooster hordozható gumiabroncsnyomás-szabályozó rendszer segítségével az erőgépeken manuálisan, akár csökkenthető, vagy növelhető az abroncsnyomás.

 



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/89



-an-

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!