2024. május 14. kedd Bonifác

Egy traktor fokozatmentes sebességváltóval

Agro Napló
A 2009-es év folyamán egy igen fontos mérföldkõhöz érkeztünk a New Holland történelmében. Megszületett az elsõ teljes mértékben saját fejlesztésû folyamatosan változó áttételû (CVT) vagyis fokozatmentes sebességváltó.  

Nincsenek fokozatok és csoport váltások, csak a menetsebesség fokozatmentes növekedése az adott alkalmazáshoz való tökéletes illeszkedés érdekében. Az 50 km/h ECO fokozatban a motor a rendkívül üzemanyag takarékos 1550-es fordulatszámon forog.



Az Antwerpeni valamint a London mellett található basildoni és belgiumi Zedelgem New Holland gyárak együttmûködésében megszületett a T7000 Auto CommandTM traktorszéria. Az új széria a 167–225 LE közé eső teljesítmény tartományban öt modellt kínál.



A kizárólag az új fokozatmentes sebességváltóval elérhető új T7070-es modell bevezetésével kiszélesedik a 200 LE feletti választék.

A T7070 Auto CommandTM névleges motor teljesítménye 225 LE, maximálisan pedig 251 LE leadására képes.



A Sima 2009-es mezőgazdasági seregszemlén a T7000 Auto CommandTM fejlesztési munkálatairól a project egyik vezetője, Pierre Lahutte a New Holland Globális Marketing igazgatója számolt be. „Az új Auto CommandTM traktorokat könnyû kezelhetőségre és a maximális termelékenységre terveztük. A New Holland azt is jól tudja, hogy a mezőgazdaságban a legváltozatosabb alkalmazások közé kell a legmegfelelőbb gépet adaptálni. Hosszadalmas fejlesztő és tesztelési munkán vagyunk túl, amiben sok kollégám fáradhatatlan munkája benne van, azonban nem csak az övék, hiszen például az új SideWinder IITM jobb oldali könyöktámasz kifejlesztésénél 300 végfelhasználóval együttmûködve, véleményüket kikérve sikerült ezt a feladatot a legtökéletesebb módon megoldanunk”.

 


 

 





Az Integrált Vezérlő panel gyors hozzáférést biztosít az olyan funkciókhoz, mint pl. a Terralock™ vonóerő vezérlő rendszer, az automata TLT és differenciálzár, az Auto Command menet üzemmódok, a hátsó három pont vezérlése, vagy a mellső hídrugózás ki-be kapcsolása.



A kartámaszon található a Command GripTM vezérlő kar is, amellyel egy ujjal irányt válthatunk, vezérelhetjük az elektro-hidraulikus kihelyezett szelepeket, a hátsó 3-pont függesztő szerkezet emelését-süllyesztését, az IntelliSteerTM kormányautomatika rendszert, táblavégi forduló rendszert, de aktiválhatjuk az Auto CommandTM sebességváltó menetvezérlést is. Menetvezérlés üzemmódban a traktor a motorfordulatszámot és az áttételt a kívánt sebesség fenntartása érdekében szabályozza, miközben gondoskodik a legalacsonyabb üzemanyag fogyasztásról. Az alapértelmezett automata üzemmódban az Auto CommandTM sebességváltó a motorfordulatszámot és az áttételt a célsebesség fenntartása érdekében szabályozza. Amikor TLT-vel hajtott munkagéppel dolgozik a traktor a TLT üzemmód használata ajánlott, így a sebességváltó állandó értéken tartja a motorfordulatszámot.





Az ISOBUS 11783 kompatibilis IntelliView IIITM érintőképernyős monitor könnyen hozzáférhető információkat szolgáltat a gépkezelő számára a munkavégzés hatékonyságára, a szerviz és teljesítmény adatokra vonatkozóan, de további jellemzők is könynyen beállíthatók vele, mint a kihelyezett szelepek átfolyása és időzítése vagy a táblavégi forduló programozása. A kartámasz oldalán található gomb segítségével az egész kartámasz pozíciója elektronikusan fel és le állítható.





A traktorok rendelhetők akár öt hátsó és négy mellső kihelyezett hidraulika kör vezérlő szeleppel is. A maximális maszszív 10 463 kg emelési kapacitású hátsó 3-pont függesztő szerkezet képes a legnehezebb munkagépekkel is hosszú időn keresztül dolgozni. Az integrált szállítási lengéscsillapító funkció elnyeli a nehéz függesztett munkagépek által keltett hosszirányú lengéseket nagy sebességû vonulás során.



Az Auto CommandTM sebességváltó legfontosabb biztonsági jellemzője az Aktív StartStop funkció.

A traktor megállításakor a sebességváltó rögzíti a traktort, így az nem gurul el még nehéz teher szállítása során sem.



A T7000-es széria rendelhető a New Holland által tervezett és kifejlesztett, teljesen integrált IntelliSteerTM kormányautomatika rendszerrel.





Az új T7000 Auto CommandTM traktorok új fejlesztésû fokozatmentes erőátviteli rendszere igen nagy hatékonysággal dolgozik együtt a nyomatékos New Holland motorokkal az üzemanyag takarékosság új szintjére lépve. Az új SideWinderIITM jobboldali kartámasz a legtapasztaltabb gépkezelőt is meggyőzi arról, hogy ilyen szinten egyetlen gépet sem tartott még az irányítása alatt.



Az itt ismertetett kiemelkedő jellemzők elismeréseképpen kapta meg a New Holland T7070 AutoCommandTM a 2010-es Év traktora kitüntető díját, amelyet a legnagyobb mezőgazdasági seregszemléjén, az Agritechnica 2009-es kiállításon hirdettek ki!

 


 

 

Molnár István

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erősít és fejleszt a New Holland

Erősít és fejleszt a New Holland

Különleges online bemutatót tartott a New Holland, amelyen a cég szakértői az üzleti stratégiájukon és a 2021-ben megjelenő gépújdonságaikon kívül a m...

Középpontban a gépkezelő!

Középpontban a gépkezelő!

A New Holland fejlesztéseinek középpontjában mindig is a gépkezelő állt. Pontosabban megfogalmazva az az alapelv, miszerint a lehető legjobban meg kel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?