Biztonságos élelmiszerlánc

Agro Napló
A közelmúlt Gyöngyösön megtartott rendezvényének médiatámogatója az Agro Napló volt. A Biztonságos élelmiszerlánc – konferencia és szakmai dialógus szervezõjét, Tóthné dr. Pásztor Zsuzsa ügyvezetõ igazgatót kérdeztük az esemény kapcsán.

Honnan ered a konferenciasorozat ötlete?



Az FVM-ben töltött évek predesztinálnak arra, hogy foglalkozzak olyan aktuális témákkal, amelynek elengedhetetlen velejárója a társadalmi kommunikáció. Az elmúlt időszakban a sajtó sokszor át nem gondolt módon szólt a magyar áruk minőségéről, sok esetben negatív jelzőkkel. Meggyőződésem, hogy a magyar élelmiszer jó minőségû, és a világon bárhol megállja a helyét. Természetesen szükséges, hogy ezt jól tudjuk kommunikálni a fogyasztóknak. A fogyasztók igényeit meg kell fogalmazni a forgalmazók számára, a forgalmazók igényeit pedig a termelőknek, illetve a döntéshozóknak. Két évvel ezelőtt vetődött fel a rendezvénysorozat ötlete, annak alapján, hogy több törvényt fogtak össze, illetve új törvényt alkottak az élelmiszerekkel összefüggésben.



A törvény megszületésekor határoztuk el, hogy először a törvényről, annak szükségességéről kell konferenciát szerveznünk.





Melyek voltak a korábbi helyszínek, és kik az előadók?



Budapesten kezdtünk, majd Szeged, Kaposvár és Debrecen előzte meg az immáron ötödik, gyöngyösi helyszínt. Az előadók szinte hagyományosan ugyanazok a szakemberek. Minden alkalommal dr. Süth Miklós szakállamtitkár úr vezeti fel a témát az élelmiszerbiztonsággal összefüggő kérdésekről, a törvényről, a törvény bevezetésének tapasztalatairól.



Milyen tervei vannak a továbbiakat illetően?



A törvényt véleményem szerint a fogyasztó oldaláról lenne érdemes megközelíteni – ezt most termelői oldalról tesszük. A fogyasztó az igény oldaláról fogalmazza meg, mire van szüksége, és az ő akarata a legfontosabb – hiszen ő az, aki vagy leveszi a polcról a terméket, vagy sem. Eddigi rendezvényeink a törvénnyel összefüggő szakmai kérdéseket feszegették, most arra keressük a megoldást, hogyan lehetne ezt a rendezvényt a nagyközönség, a fogyasztó számára is elérhetővé tenni. A sajtó felelőssége is, hogyan kommunikálja az egészséges élelmiszert, annak fogalmát és fontosságát. A mi rendezvényeinknek arra kell fókuszálnia, hogy a problémás területeken megtaláljuk azt a célcsoportot, akiket befolyásolni tudunk a magyar élelmiszerek minőségével kapcsolatban. Regionális rendezvényekre gondoltunk, mert rendkívül fontos lenne, ha a Magyarországon jelenlévő nagy multicégek a jelenleginél hatékonyabban tudnának foglalkozni azzal, hogy a „magyar árut a magyar polcokra” ne csak szlogen legyen, hanem, hogy a magyar árut a magyar fogyasztó jó minőségben meg is találhassa a magyar polcokon.





http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/285

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?