2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Hír - Mix

Agro Napló
Átadás – átvételA nagy talajmûvelõ show A TÉSZ-EK VERSENY-EGYENLÕSÉGET KÉRNEKAz államfõ vidékfejlesztési miniszterré nevezte ki Fazekas SándortDIECI teleszkópos rakodó Vario váltóvalÉszak-Dunántúlon is erõsít a Valkon Kft. Kaiso WG – új rovarölõ szer a Nufarm-tól Kiválthatók a toxikológiai állatkísérletek? Kukorica Termésverseny 2010Országos mezõgazdasági leltár készülTalajmûvelõk ZsebkönyveTúl a 150. gabonahalmozó szalag értékesítésén


Átadás – átvétel

Az IKR Zrt. a Kelet-Mecsek Kft. szárító, tisztító telephelyén Pécsváradon 2010 május 6-án adta át az első IKR-F4 energiatakarékos adaptert. Az átalakított berendezés az EU és az FVM előírásainak is megfelel, az FVM gépkatalógusában 3-as korszerûségi mutatóval rendelkezik. Az IKR-F4 adapter mûszaki ismertetését Szántó Zoltántól hallhatja: www.agronaplo.hu/hanganyagok/157 linken.



Az IKR F4-es adapterről bővebben Balla Jenő üzemigazgató ismertetéséből a : http://ikr.hu/f3_f4_adapter.php olvashat.

 

 

 

A nagy talajmûvelő show

Összefogtak Európa neves munkagépgyártói, s most először mutatják be együtt legnépszerûbb munkagépeiket. A rendezvények alkalmával 15 gépkapcsolat gyakorlati bemutatóját szemlélhetik meg az érdeklődők; lazítók, ekék, tárcsás talajmûvelők, kultivátorok és vetőgépek kerülnek bemutatásra.

Az erőgépeket a Massey Ferguson biztosítja.



Az országos bemutatók helyszínei: 

2010. augusztus 3. 10 óra Mezőtúr – Bihari Gábor 

2010. augusztus 5. 10 óra Adony – Március 21. Mezőgazdasági Szövetkezet






A TÉSZ-EK VERSENY-EGYENLŐSÉGET KÉRNEK

A külföldi versenytársakéhoz hasonló gazdasági feltételek biztosítását szeretnék elérni az új kormánynál a magyar termelői értékesítő szervezetek, a TÉSZ-ek. Ez a kérés a FruitVeB legutóbbi TÉSZ-főbizottsági ülésén hangzott el, amelyen áttekintették és értékelték a TÉSZ-ek helyzetét. Az e területen dolgozó szakemberek értékelése szerint csak akkor lehetnek a magyar TÉSZ-ek versenyképesek, ha megváltoznak körülöttük a jelenlegi gazdasági feltételek.



Álláspontjuk szerint az adórendszer reformjára – vagyis az adók csökkentésére – továbbá a feketegazdaság elleni fellépésre, valamint az alkalmi munkavállalás rendszerének átalakítására, a mostani feltételek könnyítésére valamint a bürokrácia csökkentésére lenne szükség a javaslatok szerint.



Szó volt arról is, hogy a mostani feldolgozók és hûtőház-tulajdonosok nem érdekeltek a magyar termelés fejlesztésében. Így a terméktanács kezdeményezte, hogy kiemelt programként – a TÉSZ-ek bevonásával – létesüljenek feldolgozók és hûtőházak. A területen tevékenykedő szakemberek szerint ugyanis néhány milliárd forintos fejlesztéssel, beruházással ezek létrehozhatók.



Manapság a TÉSZ-ek adják a magyar zöldség-gyümölcsforgalmazás 18-20 százalékát, ám a kívánatos a 40 százalék volna, mivel így érhetné el Magyarország azt, hogy az unióban is versenyképes legyen ezen a területen. Hazánkban most 67 TÉSZ mûködik, ebből 47 a véglegesen elismert szervezet.

 

 

Az államfő vidékfejlesztési miniszterré nevezte ki Fazekas Sándort

„Tőle azt várják az emberek, hogy legyen végre valaki, aki a vidéket talpra állítja, a falu, a vidék ugyanis nem a múlt, hanem a jövő ígéretes erőforrása” – mondta Orbán Viktor.




Az új miniszterelnök a tárcavezetők bemutatásakor azt mondta, hogy olyan kormánytagokra van szüksége az országnak, akik meg tudnak felelni egy új politikai-gazdasági rendszer megalapítása által támasztott követelményeknek, megfelelő kvalitásokkal rendelkeznek, megfelelő jártasságot szereztek, tapasztalt emberek, vezetők, és készen állnak arra, hogy politikai vezetőként viselkedjenek, vagyis döntéseket hozzanak, és a döntéseikért vállalják a felelősséget. Forrás: www.fvm.hu  

 

 

 

DIECI teleszkópos rakodó Vario váltóval






A Szegána Kft. forgalmazásában már Magyarországon is kapható a DIECI gyár legújabb Vario váltós teleszkópos rakodója az Agri Plus 40.7 H VS. A rakodó max. emelési magassága 7,0 m max. emelési képessége 4.000 kg. A gép akár 40 km/h sebességre is képes, ami azért is fontos, mert ez a megoldás a hidrosztatikus hajtással ellentétben akár 20 t légfékes vontatmánnyal is megfelelően tud boldogulni.



Bővebben: www.agronaplo.hu/termekinformaciok/320  

 

 

 

 

Észak-Dunántúlon is erősít a Valkon Kft.



Gépátadással egybekötve nyitotta meg legújabb pápai telephelyét május 21-én a kecskeméti Valkon Kft. A pápai telephellyel céljuk a gépértékesítés támogatása mellett, az észak-dunántúli partnereiknek történő megfelelő alkatrész- és szervizszolgáltatás nyújtása. www.valkon.hu/hirek/?act=showItem&id=59



A 2007-ben tervbe vett telephelybővítésre a rossz gazdasági helyzet miatt csak idén nyílt lehetőség – árulta el az Agro Naplónak Kecskeméti Sándor ügyvezető, valamint hozzátette, hogy terveik között szerepel egy további, kaposvári központ megnyitása is.



Képgaléria: http://www.agronaplo.hu/kepgaleria/96  




 

 

 

 

Kaiso WG – új rovarölő szer a Nufarm-tól



A napokban kapta meg az engedélyét a Kaiso WG– egy gyors hatású, széles hatásspektrumú rovarölő szer, mely a szántóföldi növények, a szőlő, a gyümölcs és a zöldségfélék legveszélyesebb rovarkártevői ellen hatékony. A Kaiso WG egy teljesen egyedi formulációja a lambda-cihalotrin hatóanyagnak, melyet a szabadalmi oltalom alatt álló Sorbie-technológiával készítenek.



Formulációjában kiváló minőségû, egyforma szemcseméretû Sorbie-granulátumok találhatók, így a hatóanyag gyors oldódására és az oldat hosszú ideig tartó stabilitására számíthatunk.



A Kaiso WG lambda-cihalotrin hatóanyaga a piretroidok között kimagaslóan hosszú ideig tartó hatással és széles hatásspektrummal rendelkezik a szívó és rágó kártevők ellen.

 

 

 



Kiválthatók a toxikológiai állatkísérletek? 




- A BASF az alternatív, állatkísérleteket nem igénylő kutatási módszerek fejlesztésében a világelsők között található, és évente több millió eurót áldoz ezen projektekre. 



- Manapság a BASF által végzett toxikológiai vizsgálatok több mint egyharmadához már nincs szükség állatkísérletekre.



Ma csak olyan vegyipari termékek – például aktív gyógyszeripari hatóanyagok vagy növényvédő szerek – kerülhetnek forgalomba, amelyek az egészségre bizonyítottan ártalmatlanok. A törvényhozói szigor következtében rengeteg toxikológiai vizsgálatot kell elvégezni, és az új termékeket a cégek korábban szinte kizárólag állatkísérletekkel tesztelték. Most azonban már más, alternatív megoldások is rendelkezésre állnak.

További információk a társaság hivatalos magyarországi weboldalán: www.basf.hu internetes címen olvashat.



A sajtóközleményt a http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/321 olvashatja.

 

 

 



Kukorica Termésverseny 2010



A Magyar Kukorica Klub kezdeményezésére II. alkalommal megrendezésre kerülő verseny elsődleges célja az egyéni teljesítőképesség bemutatása mellett az ágazat versenyképességének fokozása, figyelembe véve a különböző termőhelyek agro-ökológiai teljesítőképességét is – hangsúlyozta a verseny propagálására hivatott országos fórumokon (Debrecen, Székesfehérvár) Dr. Szieberth Dénes, a klub elnöke.



Az Útkeresés címmel meghirdetett konferenciák megrendezését szponzorok támogatták, akik termékeikkel és szolgáltatásaikkal meghatározó szereplői a hazai kukoricatermesztésnek, illetve részesei lehetnek a Kukorica Termésverseny sikerének.



Kik és hogyan járulnak hozzá a jövedelmező kukoricatermesztéshez?

Piaci körképünk: www.agronaplo.hu/hirek/5330

Kapcsolódó cikk: Miért érdemel nagyobb figyelmet a kukorica? 

Versenykiírás dokumentumai: www.magyarkukoricaklub.hu/iratok.php  

Jelentkezési határidő: 2010. július 31.

További információ: magyarkukoricaklub@t-online.hu

 

 

 

Országos mezőgazdasági leltár készül



A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hónap elején megkezdte, az Általános Mezőgazdasági Összeírást, ami június 21-ig tart. Az idei adatfelvétel a magyar mező­gazdasági statisztika történetének hetedik teljes körû általános mezőgazdasági összeírása.



A jelzett időszakban az ország minden településén mintegy két- millió háztartást keresnek fel a KSH összeírói. Az összeírásra a KSH 2,65 milliárd forintot fordít. Ebből az összegből mintegy félmilliárd forintot az unió finanszíroz.



Az összeírás célja, hogy átfogó képet adjon a magyar mezőgazdaságban lezajló folyamatról, annak jelenlegi szerkezetéről és az ágazat szereplőinek helyzetéről. Az összeírás feldolgozott és összesített adatai alapozzák meg a hazai és az Európai Unió agrárpolitikájának döntéseit, valamint a támogatási rendszer esetleges újragondolását. Az összeírás során a kérdező­biztosok minden olyan mező­gazdasági tevékenységet folytató háztartás és társas vállalkozás – természetes és jogi személy – esetében kérdéseket tesznek fel, akik az összeírás kezdetének időpontjában, azaz június 1-jén: mezőgazdasági hasznosítás alatt álló termő­területet használtak; mezőgazdasági haszonállatot tartottak; intenzív kertészeti termelést, illetve gombatermesztést folytattak, vagy mezőgazdasági szolgáltatást végeztek.



A gazdaságokat szakszerûen felkészített összeírók keresik fel és személyes beszélgetés során töltik ki a kérdőíveket. A gazdálkodó szervezeteknek pedig maguknak kell kitölteniük a kérdőívet, és postán visszaküldeni azt a KSH-nak – közölték a KSH illetékesei.

 

 

 

Talajmûvelők Zsebkönyve



A Mezőgazda Kiadó júniusi – nyári talajmunkák kezdetéhez időzített – újdonsága Birkás Márta professzor Talajmûvelők Zsebkönyve címû mûve. A könyv lektorai kiváló szakértők, Búvár Géza és Pepó Péter.



„Ez a zsebkönyv azért született meg, hogy segítsen” – írja a könyv bevezetőjébe a szerző – „mivel a talajmûvelésben 1999-2000 óta új időszámítást írunk, a klíma szélsőségesebb, mint belátható időn belül bármikor”.



Ilyen nehéz helyzetben a gyakorlat klímakár csökkentő módszereket, használható javaslatokat vár. A tudomány, sok év eredményeinek hátterével talajminőség javításra, nedvesség- és szervesanyag kímélő módszerek alkalmazására, de ehhez gyökeres mûvelési szemléletváltozásra ösztönöz.



Bővebben olvashat: www.agronaplo.hu/hirek/5319



 

 

Túl a 150. gabonahalmozó szalag értékesítésén



Az Alex Kft. az idei évben értékesítette a 150. T-428-2 típusú mobil kivitelû gabonahalmozó szalagot a hozzá kapcsolódó T-300 típusú 4 m3-es mozgatható garattal, mely a gabonabetárolás ideális mobil géplánca.

Az Alex Kft. saját gyártmányú szállítószalagjaival már 1991 óta jelen van a mezőgazdasági anyagmozgató gépek piacán. Céljuk, hogy szállítószalagjaik használatával partnereik számára gyorsabbá és egyszerûbbé tegyék a magtári betárolást, anyagmozgatást. www.alexkft.hu




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!