Az Aratási Koordinációs Bizottság idei elsõ ülése

Agro Napló
A Vidékfejlesztési Minisztérium tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal és a biztosítótársaságokkal a rendkívüli árvíz, belvíz és jégkár miatt károsult gazdák hiteleinek átütemezése érdekében - mondta Czerván György agrárgazdasági államtitkár az Aratási Koordinációs Bizottság idei elsõ ülése után.  

A megbeszélést követően elhangzott, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) június 18-i becslése alapján 97 ezer hektár mezőgazdasági termőterület pusztult ki az országban a rendkívüli esőzések miatt. Ebből a szántó terület 87 ezer hektár. Május és június hónapban országos szinten átlagosan annyi csapadék hullott, amennyi megfelel a máskor szokásos évi összmennyiségnek.



A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a gabonatáblákat a megrongálódott utakon rendkívül nehéz megközelíteni és egyes szántó területeken a belvíz miatt még a lánctalpas kombájnok is elakadnak időnként.

 


 

 

Czerván György agrárgazdasági államtitkár az ülés után hangsúlyozta, hogy a termés az ország búzaszükségleteihez elegendő lesz.





A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy az adatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal június 18-i becslése alapján ismertette, és azok napról napra változhatnak az időjárás függvényében is.



A termésminőségről szólva elmondta, hogy a tárcának egyelőre csak becslései vannak. Az azonban biztos, hogy a tartós vízborítás, illetve a védekezések elmaradása nem tett jót a termésállománynak.



A gabonapiaci árak a tavaly október-decemberi mélypont óta stagnálnak, csak az utolsó hetekben volt enyhe emelkedés. Ez alól csak a takarmánykukorica kivétel, amelynek ára idén június elejéig jelentősebben emelkedett.





Czerván György kiemelte: a tárca kérte a rendőrséget, hogy a betakarítási munkák során segítsék a gazdák munkáját. Ha nem készülnek el aratásig a mezőgazdasági gépek közlekedését könnyítő jogszabályok, a termelőkkel szemben akkor se a büntetés, sokkal inkább a figyelemfelhívás eszközével éljenek.






Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a megbeszélés után tragikusnak nevezte a gazdák helyzetét. Hozzátette: vannak, akiknek terményét, szerszámait teljes egészében elvitte a víz, vannak akiknek földjét a jégverés károsította, de vannak olyanok is, akiket nem érintettek a rendkívüli esőzések.





A gazdák számára a 10%-os terméscsökkenés is beláthatatlan következménynyel jár, de Vancsura József szerint összességében várhatóan 25%-os lesz a terméskiesés.





A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azt kérte a kormánytól, hogy ne hagyja a gazdákat magukra.





Czerván György hangsúlyozta, hogy a tárca mindent megtesz a termelőket ért károk mérséklése és a betakarítási munkák megkönnyítése érdekében. Emlékeztetett: június 18. óta a minisztérium honlapján részletesen olvashatóak a tárca kárenyhítéssel kapcsolatos intézkedései. Ezek közül Czerván György kiemelte, hogy a Kárenyhítési Alap felülről nyitott és a Vidékfejlesztési Minisztérium javasolja a kormánynak a Kárenyhítési Alap kötelező mértéken felüli feltöltését is. Az eddig megtett lépéseken túlmenően a tárca tárgyalásokat kezdeményez a bankokkal és a biztosítótársaságokkal a károsult gazdák hiteleinek átütemezése érdekében.



A megbeszélés után a résztvevők elmondták, hogy az Aratási Koordinációs Bizottság a jövőben rendszeresen, várhatóan kéthetente ülésezik majd. Rendkívüli helyzet esetén sûrûbben.



Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!