A SAATEN-UNION õszi búzája, a MULAN Európa vezetõ búzafajtája

Agro Napló

Az összes kalászos közül jelenleg egy tavaszi árpa fajta adja a legnagyobb szaporító területet, mivel a tavaszi árpa viszonylag rövid tenyészidejének köszönhetően szinte valamennyi klímarégióban sikeresen termeszthető. Eszerint a legnagyobb szaporító területtel rendelkező európai fajta 2008-ig a SAATEN-UNION sörárpája, a XANADU volt, 2009-ben a vezető szerepet a QUENCH vette át.

 

 


 

A legnagyobb jelentőségû kalászos faj, az őszi búza esetében a SU-SCALA rendszere mintegy 353 000 ha vetőmag szaporító területet és 864 fajtát ölel fel. Eszerint első helyezett a MULAN, a további helyezettek pedig az AKTEUR, PREMIO, APACHE és AUBUSSON fajták. A tavaszi árpával ellentétben az őszi kalászosok esetében alig fordul elő 10 000 ha-t meghaladó vetőmag szaporító terület, mivel az ősziek fotoperiodikus viselkedése és vernalizációs igénye az egyes fajták területi elterjedését jóval nagyobb mértékben korlátozza.


A MULAN őszi búza szaporító területeinek jelentős része Csehországban valamint Németországban találhatók. Ezeket követi Svédország, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, valamint további hat ország. A MULAN európai vezető pozíciója a fajta rendkívüli alkalmazkodóképességének köszönhető, ugyanis a fajta a mindenkor rendelkezésre álló vízellátottsághoz nagyon korán és gyorsan igazodva képes vegetációs felületét alakítani.

A MULAN 2006-ban részesült állami elismerésben Magyarországon. A fajtakísérleti vizsgálatok 3 éve alatt szignifikáns terméstöbbletet mutatott az összehasonlító fajtákkal szemben, valamennyi éréscsoport eredményeit figyelembe véve is a legnagyobb termést adó fajta volt. Mindhárom évben, az évjárathatástól függetlenül 14% feletti fehérje- és 33% feletti sikértartalom jellemezte a minőségét.

 

A hazai körülmények között is kiemelkedő termőképességét, minőségi és agronómiai stabilitását mi sem jelzi jobban mint az, hogy az MGSZH fajtakísérleteiben 2008-tól hivatalos standard fajtaként szerepel.


 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új búzafajták a Saatbau Linztől

Új búzafajták a Saatbau Linztől

Tisztelt Gazdálkodó! A cikkben olyan mondat szerepel, amit nemesítőcég eddig nem sokszor írhatott le, mert ilyesmi ritkán fordult elő a magyarországi...

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

Őszi árpa. A csúcsok csúcsai.

A kisebb területen vetett őszi kalászos fajok között a SAATEN-UNION fajtái már évek óta meghatározó, számos esetben piacvezető pozícióval rendelkeznek...

Egyre többen választanak így fajtát

Egyre többen választanak így fajtát

Az egyre szélsőségesebb időjárásnak köszönhetően nemcsak az árugabonát termesztő gazdaságok kerülnek nehezebb helyzetbe, hanem a vetőmag-előállítás is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?