2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Túl a bemutatókon, viaszérésben

Agro Napló
Annak ellenére, hogy az idei rendkívüli idõjárás miatt sok demonstrációs kísérlet megsemmisült, vagy kiértékelhetetlenné vált, július közepéig az ország meghatározó kukorica-termesztési régióiban megtartottuk a már hagyományosnak számító virágzáskori, virágzás utáni fajtabemutatóinkat.  

A korai koncepcióba (korán vethető korai kukoricák) tartozó hibridjeinket már az új brand alatt mutattuk be a termelőknek (1. kép).

 


 

 

A korán vetett fajtáink – MT Nele, MT Lena, MT Mattes, MT 261, MT 291, MT Milo, MT Eco – a bemutatók idején már jóval túl voltak a virágzáson, sőt az MT Nele a tejes érés közepén tartott, az MT Lena, MT Mattes a tejes érés előtt, illetve legelején voltak, a FAO 200-as anyagaink még a tejes érés előtt, a szemtelítődés legintenzívebb szakaszában jártak.

Sok termelőnél, ahol az időjárás nem tette lehetetlenné a korai vetést, és nem gátolta a növényvédelmi munkákat, június végén ezek a korai hibridek már a teljes virágzás végéhez közeledtek, illetve túl voltak azon, míg a hagyományos kukoricák közül a legkorábban vetett fajták éppen csak elkezdtek virágozni.

A júliusi melegben a szemtelítődés intenzívebbé vált, és a korai kukoricáink sokat lefaragtak a tavalyi évhez képest megfigyelt kezdeti lemaradásukból. Termékfejlesztési kísérleteinkben július végén az MT Nele már a viaszérés végén járt, az MT Lena, MT Mattes a viaszérés elején-közepén tartott, míg a FAO 200-as hibridek tejes érésben, illetve annak végén voltak (2. kép).

 


 

 

Úgy tûnik, hogy ezeket a hibrideket idén is jóval korábban lehet majd betakarítani – augusztus legvégén, szeptember elején – mint a hagyományos társaikat. Ezt az előnyét ennek a koncepciónak ebben az évben is szeretnénk aratással egybekötött fajtabemutatókon demonstrálni partnereinknek. Z.Zs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A klíma hatása a hibridválasztásra

A klíma hatása a hibridválasztásra

2017 őszén a kieli egyetemmel és a bólyi AgResearch kísérleti szolgáltatóval együttműködve összesen három helyszínen végeztünk kísérletsorozatot Német...

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A hónap takarónövénye: a perzsa here

A Közép-Ázsiából származó perzsa here (Trifolium resupinatum) hírnevét legelők és kaszálók alkotóelemeként szerezte, azonban sűrű, egységes talajborít...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!