Az állóképesség tonnákat menthet

Agro Napló
2010 minden szántóföldi kultúra szempontjából olyan esztendõ, amelyrõl sokat fogunk még beszélni. A gazdák számára sajnos nem hozott szerencsét az év, legyen az tavaszi vagy õszi vetésû növény. Ami a repcét illeti, nagy szárazsággal kellett szembenézni a vetések idején, aminek következtében sok repce ki sem kelt, a vetések egy része pedig hiányos, fejletlen állapotban ment a télbe. A mögöttünk lévõ tél az utóbbi évekhez képest jóval hidegebbnek bizonyult, viszont a leghidegebb napokon az Európa legtöbb országában jellemzõ hótakaró elég jól megvédte a vetéseket.  

Az idei év terméseredményeit igazából a május-júniusi soha sem látott mértékû csapadékos időjárása határozta meg. Az első betakarítási eredmények láttán mindenki csalódásról beszél, ami talán várható volt, csupán a kiesések mértékét tudtuk nehezen megbecsülni. Emlékezzünk vissza a repceföldekre a virágzások idején, festeni sem lehetett volna szebbet, azután betakarításra az esők, viharok hatására főleg az ország nyugati régiójában ledőlt az állomány, majd az elhatalmasodó Sclerotinia fertőzések tovább csökkentették a nagy termés lehetőségét.





A magunk részéről kellően bizakodva vártuk a betakarítási eredményeket, mert azt láttuk, hogy a Pioneer hibridek kevésbé dőltek meg, a MAXIMUS®-ok pedig ismét bebizonyították – és teszik ezt már 4 éve –, hogy állóképességben verhetetlenek.



Ennek eredménye jól látható már az első néhány kísérletünk betakarítása után, de ugyanezek a tendenciák érzékelhetők az üzemi repcék betakarítása során is. Nevezetesen a Pioneer MAXIMUS® hibridek 2010-ben is a legjobbak között szerepelnek. Óriási eredmény ez és ezt a teljesítményt még inkább öregbíti az a tény, hogy a Pioneer csak 1997-ben fogott féltörpe repcék nemesítésébe. Az eltelt 13 év eredménye, hogy ma már ezeket a genetikákat több százezer hektáron sikerrel termesztik, sok közülük a legnépszerûbb hibridek közé tartozik (például a PR45D03 Magyarország második legnagyobb területen termesztett repcehibridje), rácáfolva minden negatív hangra, ami arról szólt, hogy a féltörpék nem vehetik fel a versenyt a hagyományos hibridekkel.





A PR45D03-as hibridünk 2008-ban került bevezetésre. Két év alatt rendkívül gyorsan elterjedt a köztermesztésben. Nagy termőképessége a MAXIMUS® hibridek nyújtotta előnyös tulajdonságokkal párosulva a legszélesebb termesztői igényeknek is megfelel. Növénymagassága 120–130 cm az átlagos termesztési feltételek között. A Pioneer saját kísérleteiben az elmúlt évben a legnagyobb termést adta. A diagramon a MAXIMUS® hibridek előkelő pozíciója látható, az, amit már megszokhattunk az elmúlt években: a D03 a legjobbak egyike, és már kopogtat az új generáció a PR44D06 személyében, ami már idén kisebb területen kipróbálható lesz. (ábra)

 


 

 



Természetesen a repcetermesztés nem csak a féltörpe hibridekről szól. A Pioneer nemesítési programjának ugyanolyan fontos része a hagyományos hibridek nemesítése, mint a féltörpéké. A betakarítások előtt számtalan gazdálkodó, kereskedő és egyéb szemlélődő sétált el az ország sok pontján elvetett 20–40 hibrides un. hosszú repce sorok előtt. Közülük többen szóvá tették, hogy amíg a hibridek, fajták zöme megdőlt, a Pioneer PR46W14-es és a PR46W20-as hibridjei állóképességből nagyon jól vizsgáztak, ezért mindenképpen érdemes a 2010/2011-es szezonra a hibridválasztásnál figyelembe venni őket.



A hagyományos, magas Pioneer repcehibridek közül a legismertebb a PR46W14. Jól ismert termelőink körében megbízhatósága, az elmúlt 3 év Pioneer kísérleteiben mindig az elsők között szerepelt. A W14 egy hibridben egyesíti a stabilitást, a nagy termőképességet és a magas olajtartalmat. Őszi növekedése igen gyors, ezért kései vetésekhez is ideális választás. Átlagos növénymagassága átlagos termesztési feltételek között 160–170 cm.





Az elmúlt évben került bevezetésre a PR46W20. A W20 kiemelkedik olaj-termőképességével a Pioneer repcehibridjei közül. Őszi fejlődési erélye és szárba indulási hajlama visszafogott, ezért kifejezetten javasoljuk a korai vetésekbe. Korán és gyorsan beérik, korai betakarítást tesz lehetővé. Nem nő túl magasra, normál termesztési körülmények között 155–165 cm, ezért a W20 nagyon jó állóképességgel rendelkezik, dőlésre nem hajlamos. Különösen azoknak a gazdálkodóknak javasoljuk, akik a dőlésből eredő termesztési kockázatot szeretnék minimalizálni a hagyományos magas repcék közül.

 



Tisztelt Gazdálkodó! Reméljük sikerült Önnel megismertetni a Pioneer repcenemesítés eredményeit, akár úgy, hogy saját földjén már használja hibridjeinket, akár úgy, hogy kísérleteink valamelyikét láthatta, annak eredményeit felhasználhatta a hibridválasztáshoz, vagy pedig úgy, hogy a mára repcében is meghatározó Pioneer vállalat termékeiről elolvasta valamelyik írásunkat, összefoglalónkat. Legyen partnerünk a sikeres repcetermesztésben is!





Dr. Piukovics László • olajnövények termékmenedzsere • Kelet-Európa

Fábián László • termékmenedzser


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

Rizsnap a MATE szarvasi rizstelepén

A magyarországi rizstermesztés egyik kiindulópontja a MATE Galambosi Rizskísérleti Telepe, ahol hosszú ideje folyik a magyar rizsfajták nemesítése. A...

Már a rizstermesztéssel is baj van

Már a rizstermesztéssel is baj van

A kedvezőtlen időjárás Ázsia rizstermesztő országaiban azzal fenyeget, hogy csökken a világ legfontosabb élelmiszer-alapanyagának termelése, ami még j...

Az egész világ élelmiszerválságban

Az egész világ élelmiszerválságban

Világszerte emberek millióinak keserítik meg az életét az emelkedő energia- és élelmiszerárak. Sokan most kerültek először igazán nehéz helyzetbe.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06