2024. április 29. hétfő Péter

A csávázószerek új generációja

Agro Napló
A SUMI AGRO több éves fejlesztõ munkája eredményeként a 2010-es õszi szezonra forgalomba került Magyarországon a BIOSILD TOP újgenerációs kalászos csávázószer. A készítmény közel két évtizedes sikeres „szolgálat” után váltja a visszavonult Biosild BD-t.  

A BIOSILD TOP kalászos csávázószer kifejlesztésénél több fontos célt tûztünk ki magunk elé:

 


 

A következőkben röviden szeretnénk összefoglalni a fejlesztés eredményeit, a termék tulajdonságait és az eddig szerzett tapasztalatokat.



Hatékonyság – teljes körû magvédelem



A biztonságos kalászos gabona termesztés első lépése az egészséges mag biztosítása.

A termelő a mag csávázásával gondoskodik arról, hogy a csírázó kis növény gombafertőzéstől mentesen, biztos körülmények között kezdje a vegetációs fejlődését. A magot fertőző gomba kórokozók vagy már a mag felületén, vagy annak belsejében, vagy a talajszemcsék közül fertőzve, vagy a levegőből a csírázó növényre jutva fertőzhetik a kalászos növénykét. 



- A talajból fertőző gomba kórokozók:

Pythium spp, Penicillium spp., Aspegillus spp., Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Rhynchosporium secalis 



- A levegőből fertőző gomba kórokozók:

Erysiphe graminis, Puccinia spp. 



- A mag külső és belső eredetû gomba fertőzései:

Tilletia spp, Ustilago spp, Fusarium spp, Pyrenophora spp stb…





A BIOSILD TOP – szisztemikus csávázószer, hatóanyagai révén megvédi a magon lévő belső és külső fertőzésektől a csírázó magot, valamint a talajból és a levegőből támadó gombafertőzések ellen a gyökérbe és a levelekbe egyaránt felszívódó komponensei révén a fejlődő növényt is.



A BIOSILD TOP a fokozott hatékonyság érdekében két felszívódó hatóanyag kombinációja. Tartalmazza a tiofanát-metilt (benzimidazol) és a tetrakonazolt (triazol-származékot). Kettős szisztemikus hatása révén a kórokozó gombák széles köre ellen nyújt védelmet és a két hatóanyag szélesíti a hatásspektrumot és rezisztenciatörő hatásra is számíthatunk. Úgy is mondhatjuk hogy 3 az 1-ben hat: a tiofanát metil aktív metabolitja a karbendazim. A tiofanát metil – karbendazim átalakulása révén hosszan számíthatunk a minden maggal terjedő és talajból fertőző kórokozó elleni hatékony védelemre, a tetrakonazol hatóanyag pedig a korai lisztharmatfertőzés ellen is hosszan tartó védelmet nyújt.



Fontos megjegyezni azt, hogy a készítmény a rendkívüli gombaölő hatékonyság mellett semmilyen mérhető stresszt nem okoz a kelő növényen. Laboratóriumi és nagyüzemi vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy a kezelt növény magassága és habitusa megegyezett a kezeletlen állományéval. (1. ábra)

 


 

 





A 2010-es évjárat kihívása: a FUSARIUM



A kalászosokban a Fusarium fertőzés elleni védekezés állandó kihívást jelent a termelőknek, legyen szó akár az állomány akár a csíranövény védelméről. Mindezt a problémát fokozhatja a csapadékos, esős időjárás, a dunsztos levegő, mint amivel az idei évben is küzdünk. A Fusarium-fertőzés és a vele járó toxin probléma közismerten gondot okoz az emberi és az állati táplálékláncban.



A Fusarium gomba anyagcsere termékeként a szemekben feldúsuló toxikus anyagok (pl. DON, zearalenon) képződésének csökkentése, vagy fellépésének megakadályozása a cél. A fertőzött mag forgalomba hozatalának és felhasználásának tiltására az élelmiszerekben előforduló Fuzárium toxin értékek felső határértékének meghatározásáról az Európai Unió tagországai számára iránymutató rendelkezést léptetett életbe (1881/2006/EK).





A 2010-es esztendő tenyészidőszakában tapasztalt szélsőséges, rendkívül csapadékos időjárás egyik következménye az, hogy nem volt mód (időben) védekezni a gombabetegségek ellen. A két tényező miatt országszerte igen magas a betakarított gabona Fusarium-fertőzöttsége. A mérések szerint a DON toxin értéke többszörösen felülmúlja az előírt 0,5 ppm határértéket. A magas fertőzés nem csupán a gabonaipari termékek, hanem a vetőmag minőségét is veszélyeztetik.



Annak érdekében, hogy 2010. őszén biztonságban vethessünk, az idén még fontosabb szempont lesz a hatékony magvédelem. A BIOSILD TOP – elődjéhez hasonlóan – kiemelkedő hatással rendelkezik e kórokozó ellen. A felszívódó hatás mellett fontos tulajdonsága, hogy a sejtlégzés gátlása révén gyorsan blokkolja a kórokozó toxinképző képességét. (2. ábra)

 

 


 





Korszerû szerforma



A csávázás hatékonyságát a megfelelő mûszaki háttér és a szakmai felkészültség mellett nagyban javítja a megfelelő formuláció. A magcsávázási technológiai folyamat hatékonysága, a pontos dózis bemérése, az egyenletes felhordás és festés mind-mind a jó minőségû szerformán is múlik. A BIOSILD TOP korszerû, mikro-emulziós formában kerül forgalomba, ami a technológia minden fázisát előnyösen befolyásolja (könynyû hígítás és csávázólé készítés, egyenletes borítás és magfestés stb.). Többek között új, környezetbarát színezőanyagot is tartalmaz, ami élénk színt biztosít a kezelt vetőmagtételeknek, ugyanakkor a jövőben várható szigorúbb EU-s szabványoknak is megfelel.



A készítmény a hatóanyagokat magas koncentrációban tartalmazza, vetőmag-tonnánkénti dózisa csupán 1 liter.





Hazai fejlesztés – kedvező költségek



Új csávázószerünk az európai piacon tevékenykedő SUMI AGRO Europe cégcsoport egyik első saját engedéllyel rendelkező terméke. Büszkén mondhatjuk, hogy az új BIOSILD TOP kalászos csávázószer sok szempontból hazai fejlesztés gyümölcse mivel a készítmény szakmai koncepciójának kidolgozását és a biológiai vizsgálatok jelentős részét Magyarországon végeztük.



Ez természetesen nem csak a hazai innováció miatt fontos, hanem azért is, mert a Kárpát-medence termesztési viszonyaira rendelkezünk a legtöbb eredménnyel. Itthon, nálunk már többször bizonyított. A BIOSILD TOP engedélyezése számos más EU-s országban is folyamatban van.



A formuláció kidolgozása és a gyártás is a hazai szakemberek szakértelmét dicséri. Hazánkban 4 féle kiszerelésben (1, 5, 10 és 600 literes) kerül kereskedelmi forgalomba. Szintén jó hír az is, hogy elődjénél jóval kedvezőbb költséggel kell számolni alkalmazásánál.





Dobos Judit • Wirth László

Sumi Agro




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

Intenzívebb fejlődés Ympact®-tal

A Corteva™ Agriscience növekedést serkentő csávázó szerei, már a vetéstől komplex módon segítik a növények kelését és korai fejlődését. A termékek ger...

Amikor jó csávában, pácban lenni!

Amikor jó csávában, pácban lenni!

Kicsit képzavarnak, esetleg badarságnak tűnik a főcím, de amennyiben pl. a kalászos csávázásra, annak előnyeire gondolunk, akkor talán érthető a válas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!