2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Takarítsa meg a gázszámláját

Agro Napló
Az emelkedõ energiaárak mellett egyre inkább megnõtt az érdeklõdés a költségcsökkentõ, megújuló energiát felhasználó megoldások iránt.  


A hazai fosszilis energiaforrások elenyészőek, ezért a jövőben, energetikai értelemben egyre kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülhetünk az exportőr országokkal szemben, gondoljunk csak az emelkedő gázárakra, vagy az elzárt gázcsapokra. Ugyanakkor természeti feltételeink a növénytermesztésben egyedülállóan kedvezőek Európában. A legnagyobb bővíthető energiahordozó-bázis a biomassza. Szintén nagy potenciál rejlik a biomassza jellegû melléktermékek, hulladékok energetikai hasznosításában, ez kiemelten fontos terület a mezőgazdaság számára is.

 

 

 




A hazai biomassza felhasználás még elenyésző, de a korszerû technológiák, és az elért előnyök a rohamos térhódítás irányába mutatnak. Adottságaink kitûnőek, mégsem élünk a lehetőségekkel, holott a környező országokban, akár a szomszédos Ausztriában számos jó példát láthatunk. A biomasszában megvan a lehetőség, hogy az energiaigényünk jelentős részét lefedje. Nem beszélve a mezőgazdaságról, ahol rengeteg plusz hozadéka van a felhasználásának. Miközben újjáéleszti a vidéki gazdaságokat, növeli az energiafüggetlenséget, – a gazdaságok önnfenntartóvá válnak, – csökkenti a szennyezést, emellett a fő szempont, hogy jelentős összegeket takarít meg az üzemeltetés során, plusz jövedelmet termelve az üzemeltetőknek.





A cél, hogy drasztikusan csökkenjenek az üzemeltetési költségek, aminek – mint minden szektorban –, jelentős részét az energiaköltségek teszik ki, így a fûtési, és a terményszárítási költségek is. Nem kétséges, hogy a termelés és az energiafelhasználás racionalizálása alapvető jelentőségû a gazdaságok eredményességének érdekében. A jelen helyzetben, ahol a költségek és az energiafelhasználás kulcskérdés, mindenképpen figyelmet érdemelnek a megújuló energiát felhasználó megoldások. Az új rendszerek több tíz, akár százmilliós ki nem fizetett gázköltségből adódó megtakarítást eredményeznek, emellett az alapanyag rendelkezésre áll, vagy önköltségen megtermelhető.



Számos kiemelkedő, követendő minta van már erre Magyarországon is. A pellettel, agropellettel fûtött családi házak, faaprítékkal üzemelő ipari, mezőgazdasági üzemek mellett kiemelkedő beruházás a szilárd biomasszával mûködő szárító.

 


 

 



Egy számszerûsített példán szeretném bemutatni az eredményeket. Egy szilárd biomassza alapanyaggal mûködtetett terményszárító értékei beszédesebbek a fent vázoltaknál.



A szárító eddigi üzemelése során közel 100.000.000 forintot takarított meg csak az alapanyag felhasználáson, nem beszélve a bérszárításból képződött plusz jövedelemről, és a ki nem fizetett rendelkezésre állási díjakról.

 


 

 



Az Öko-Power Kft. az osztrák Hargassner, a Bioflamm Magyarország pedig a német Bioflamm kizárólagos magyarországi képviselője. 9 kW-tól 6 MW-ig forgalmazzuk, üzemeltetjük rendszereinket. Cégünk számos referenciával – köztük egy Magyarországon egyedülálló szilárd biomassza szárítóval – rendelkezik, ha Önnek is fontos a profit, keressen minket, állunk rendelkezésére. Minimalizáljuk együtt energiaköltségeit!





www.hargassner.huinfo@hargassner.hu



Kőnigsfelder Ferenc: +36-30/916-6890


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!