Hamarosan itt az ideje a tavaszi bokrosító hengerezésnek

Agro Napló
Bár még nincs itt az ideje, de mi már most jelezzük a gazdálkodók számára, hogy február végén, illetve márciusban érdemes elvégezni az õszi kalászosok tavaszi bokrosító hengerezését.  

Sok szó esett már erről a mûveletről, amelyet továbbra is egyre többen alkalmaznak hozamfokozás és növényvédelmi célokból. Mi is nagyon sok gazdálkodóval tartjuk a kapcsolatot, akik sikerrel használják a Güttler technológiát erre a célra is.



Ha optimális időben végezzük ezt a hengerezést, akkor ez a mûvelet jótékony hatást fejt ki a kalászos növényekre. Előfordulhat, hogy nem fog terméstöbbletet eredményezni, ellenben meg fogja akadályozni a kiszáradás miatti kiritkulást, termésvesztést. Említettük már korábban, hogy a felfagyás miatt a növények gyökere megszakad, és nem kerül közvetlen kapcsolatba a talajban lévő nedvességgel, illetve a tápanyagokkal. Ezért fogják a tavaszi szelek gyorsan kiszárítani a gabonát, amely komoly károkat okoz a termelésben. Ezt fogja megakadályozni a hengerezés úgy, hogy a felfagyott gyökereket visszanyomja a talajba. Továbbá jól ismert tény, hogy a kiszórt mûtrágya hasznosulása szempontjából is előnyös a hengerezés, mivel a hatóanyagot sekélyen bedolgozza a talajba.



A közelmúltban beszélgettem egy közel 3000 hektáros mezőgazdasági részvénytársaság traktorüzem vezetőjével, aki a következőket említette meg a Güttler technológiáról és a bokrosító hengerezésről:





„Időjárástól függően, március eleje és április eleje között minden őszi vetésû gabonánkat a Güttler hengerrel hengerezzük. A hengerezés után kb. 10–15 nap múlva robbanásszerûen bokrosodik és „dúsul” a gabona. Korábbi években sima hengerekkel végeztük a tavaszi hengerezést, de messze nem „törte” meg úgy a gabonát, mint a Güttler. S tudjuk, hogy a fûfélék (hisz a gabona is az) minél jobban taposva, törve vannak, annál erőteljesebbek lesznek. Mióta „güttlerezünk” bátran merem mondani, hogy 10–15% termést növel a hengerezés.” – V. J. traktorüzem vezető.



Páska Norbert – agrármérnök – tanár





Ha Ön is szeretné kipróbálni a Güttler technológiát, vagy csak többet szeretne megtudni aktuális akcióinkról, akkor hívja kollégánkat, Vörös Endrét a 30/236-9503 telefonszámon! Látogassa meg honlapunkat is, ahol videókat is nézhet a bokrosító hengerezésről! • www.guttler.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!