Fordítsunk kellõ figyelmet kocáink termelékenységére!

Agro Napló
Biomin® pHD – csökkent hogy növeljen A világpiacon a sertéstakarmányok ára nõ. Nem csak a tej eredetû melléktermékeké, de a kukorica ára is. Az alapanyagárak nagymértékben befolyásolják a termelés nyereségességét.

Mivel az árakat nem tudjuk befolyásolni, ezért a jövőben a figyelmet a termelékenységre kell fordítani. Ez azt jelenti, hogy növelni kell a kocánkénti választott malacok számát évente, mivel már almonként fél malac is nagy jelentőséggel bír hosszú távon. Minden visszaivarzó koca és halvaszületett, vagy elhullott malac nagymértékben csökkenti a sertéstartás eredményességét.





Mindenki által ismert tény, hogy a takarmányadag anion-kation egyensúlya nagy mértékben szerepet játszik a tehenek ellési bénulásának megelőzésében. Akkor miért nem használjuk ki ezt a tudást és alkalmazzuk a kocáknál is? Természetesen kocáknál nem kell számolnunk a tipikus ellési bénulással, de az elhúzódó fialás miatti halva született malacok számának megnövekedése nagy probléma a kocaállományokban.





Az okok a következők lehetnek: 



- fárasztó ellés a túlságosan gyenge izomtónus miatt, amely a vér alacsony Ca-szintje miatt alakul ki, 

- az oxitocin csökkent felszabadulása, amely kiváltja az ellési fájdalmakat, a tejtermelést, a tejleadást, 

- túl szûk ellési csatorna genetika, székrekedés, vagy első ellés miatt.





Az alacsony vér Ca-szint, a gyenge izomtónus és a megnövekedett halvaszületések közötti összefüggés késztetett minket a Biomin® pHD kifejlesztéséhez, amellyel nagymértékben javíthatjuk a kocák termelékenységét.



A készítmény növeli a vér Ca-szintjét, hogy csökkentse a halvaszületések számát. Már korábban sokan publikáltak megoldásokat, amelyekkel csökkenthető a húgyivarszervi fertőzések kockázata és minimalizálható a méhgyulladás, ezáltal csökkenthető a halvaszületett malacok száma, de létezik további út is a választott malacok számának növeléséhez.



Mi ennek a háttere?



Ca-metabolizmus és szabályozása



A Ca-szint hormonális szabályozás alatt áll, amely a szintet egy szûk határ között tartja (2,3–2,8 mmol/liter a kocában). A résztvevő hormonok a parathyroid hormon, a kalcitonin és az 1,25-(OH)2-D-vitamin (a D3 vitamin aktív formája). Ha a plazma Ca-koncentrációja csökken, a hormonok aktiválódnak és a Ca-visszaszívás megindul a vesén keresztül, valamint a csontmobilizáció is megnövekszik.



A vemhessség alatt kisebb a Ca-igény, így a „Ca-túlkínálat” miatt ez a mechanizmus nincs edzésben és nem tud időben reagálni a megnövekedett Ca-igényre az ellés körüli időben. Következésképpen a csökkenő Ca-szint nincs időben kiegyenlítve, ezáltal hiányzik a Ca az izomkontrakcióhoz, valamint Ca-deficit van az oxitocin felszabaduláshoz, amely szintén az izomösszehúzódáshoz kellene. A csökkent Ca-szint a fialás elhúzódásához vezet, amely csökkenti a malacok túlélési esélyeit az ellés során és ellés előtti elhulláshoz vezet.



Vizeletsavanyítás és szabályozása



A sav-bázis egyensúly beállítása és a vér pH-jának 7,42 körül tartása fontos a test öszszes életfunkciójához. A pH-beállítás 3 mechanizmuson keresztül folyik: 



- A H+ megkötése és felszabadítása pufferrendszerekkel; 

- A CO2 parciális nyomásának szabályozása a légzéssel; 

- A vesében történő H+ és HCO3-kiválasztással.



Tekintsük át a vér pH szabályozását a vese kiválasztásán keresztül, hogy megértsük a Biomin® pHD hatásmechanizmusát.



A pH szabályozás olyan funkciója a takarmány sav-bázis egyensújának, amely az anion-kation egyensúj beállítása révén a test sav-bázis egyensúját befolyásolja. Az anionok növelése a takarmányban a szervezetek acidikus stresszéhez vezet. Az acidikus stressz nagyságától függően az azonnali következmény a metabolikus acidózis. A test próbálja az acidózist kompenzálni a H+ kiválasztásával és a HCO3-visszaszívással, amely savanyítja a vizeletet.



Továbbá azt is leírták, hogy a sav-bázis egyensúly acidikus stressze a Ca-kiválasztáshoz vezet a vese megnövekedett kiválasztása által. A test próbálja kompenzálni ezt a hiányt a csontokból való Ca-mobilizáció növelésével és ezzel egyidőben a test próbálja pufferolni a vér pH-t a Ca-visszaszívás növelésével (a parathyroid hormon és az 1,25-(OH)2-D-vitamin által szabályozva), ezáltal nő a vér Ca-szintje.



Ez azt jelenti, hogy az aniongazdag takarmányozás tréningezi a parathyroid hormon és az 1,25-(OH)2-D-vitamin mechanizmust, ezáltal a megnövekedett Ca-igény esetén a fialás körüli időszakban ez a mechanizmus gyorsabban és hatékonyabban reagál.

 



Az előbb vázolt mechanizmusok bizonyítják a Biomin® pHD hatékonyságát és új utat nyitnak meg a jövőben. Az új tények fényében végeztek kísérletet a Biomin® pHD-vel Ausztráliában és az eredmények meglepőek voltak.



108 koca volt a kontroll és 109 a kísérleti csoportban. A kísérleti csoport egyedei 0,5 kg Biomin® pHD-t kaptak 10 nappal ellés előttől az inszeminálásig. A kísérleti csoportban a halva született malacok aránya átlagban 0,73 volt almonként, a kontroll csoportban 1,15, ami plusz 0,4 malacot jelent kocánként a pHD-vel. Az is megfigyelhető volt, hogy a kísérleti csoportnál kevesebb ellési segítség kellett és az ellés utáni problémák sem jelentkeztek.





Természetesen a Biomin® pHD ezen hatásmechanizmusa fontos a malacok számának növeléséhez, de nam szabad elfelejtenünk a termék másik hatását sem. A vizelet savanyítása révén a húgy-ivarszervi fertőzések kockázatát is csökkenti. Ezt két úton érjük el. Egyrészt kedvezőtlen körülményeket teremtünk a baktériumoknak, ezzel akadályozzuk a szaporodásukat, mivel a termék szervetlen savakat és anionokat tartalmaz. Másrészt a baktériumok vizelet-traktusban való megtapadását is gátolja a termék, mert egy proantocianidisz nevû növényi alkaloidát is tartalmaz.





Következésképpen a Biomin® pHD adagolása növeli az állomány termelékenységét, a húgy-ivarszervi fertőzések és a kapcsolódó méhgyulladás megelőzésével, valamint az élveszületett malacok számának növelésével.





Dr. Jakab Gábor

Biomin Takarmányozási Kft.


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Folyékony elemi kén vagy ATS?

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!