A Nagy Talajmûvelõ Show

Agro Napló
A szaksajtót olvasó, a szakmai híreket hallgató mezõgazdasági vállalkozó, termelõ, dolgozó figyelme megakadhatott egy különleges címû rendezvényre szóló meghívón. A két helyszínen (Mezõtúr, Adony) megrendezett bemutató címét olvasva felmerül(het) a kérdés, mitõl „Nagy”, mitõl „Talajmûvelõ” és fõleg mitõl „Show”?  

„Nagy” mert az ország keleti és nyugati részén egy traktoros és négy munkagépgyártó/forgalmazó mutatta be termékeit. Az Austro Diesel cég Massey Ferguson traktorai (96–370 LE), a bemutatókon szereplő tizenegy Kverneland, tizenkét Väderstad, tizenhat Lemken és tizenegy Vogel-Noot munkagép közül húszat üzemeltettek, míg a többit álló helyzetben lehetett tanulmányozni.



„Talajmûvelő” mert minden bemutatott munkagép a talajelőkészítés valamelyik mûveletének megvalósítására készült vagy el volt látva valamilyen talajmûvelő részegységgel. A bemutatott talajmûvelő gépek széles választékából célszerû válogatással, hagyományos (szántásos) és szántás nélküli technológia egyaránt megvalósítható. A betakarítás utáni első mûvelethez, a tarlóhántáshoz, szántóföldi kultivátorokat és kompakt („rövid”) tárcsákat mutattak be. A szerszámválaszték gazdagsága szempontjából a Väderstad Top Down és a Kverneland CTC emelhető ki. Az alapmûveléshez a Kverneland, a Lemken és a Vogel-Noot ajánlott ekét, amelyek közül kiemelést érdemlő megoldás az ekével együtt szállítható Kverneland Packomat elmunkáló. A szántást helyettesítő alapmûvelésre a Vogel-Noot nehéz kultivátort és középmély lazítót, a többi cég nehéz kultivátort ajánlott. Az alapmûvelés külön menetes elmunkálására a kultivátorok és a kompakt tárcsák használhatók, de célszerûbb a mûvelettakarékos, környezetkímélő talajelőkészítő vetőgépkombinációk alkalmazása. Ez utóbbi módszer gyakorlati megvalósításához a Lemken cég a Compact–Solitar, a Kverneland cég az Accord MSC gyártmányait szerepeltette, míg a Väderstad cég külön megoldást ajánlott a könnyebb mûvelésû (Spirit) és a nehéz mûvelésû (Rapid) területekre.





„Show” mert a bemutató vendégei nemcsak a szokásos cégbemutatkozást, marketing ismertetést hallgathatták, hanem valós szántóföldi körülmények között tanulmányozhatták a gépcsoportok mûködését.

Ráadásul a különböző cégek azonos feladatra tervezett gépeit egymás mellett láthatták, s közben hallhatták Dr. Soós Sándor szakértő ismertetését az egyes gyártmányok specifikus megoldásainak hatásáról.





Az első ízben megrendezett Nagy Talajmûvelő Show nálunk újdonság, de Európában és főleg Nagy-Britanniában ennek komoly és sikeres hagyománya van. Az angliai bemutatókról évről évre beszámol, a jelenlegi rendezvényen is jelenlévő és ad-hoc szakmai eligazítást adó Birkás professzor asszony. Szakszerû és színes cikkeiből megtudhatjuk, hogy Angliában nem csupán négy, hanem az összes számításba vehető talajmûvelő cég bemutatja termékeit.

Az egyes gépek láthatók és tanulmányozhatók álló helyzetben, munka közben, sőt a szerszámok hatásának pontos és szakszerû szemléltetése érdekében, kiásott keresztszelvényeken. Mindezek alapján felvetődik a kérdés, hogy lehetne-e, érdemes-e hasonló programot itthon is megvalósítani?






 







A programban résztvevő versenytársak számának növelése, egyes szakmailag kevésbé megfelelő bemutatók elhagyása segítheti az új megoldások elfogadását, versenyképességét. Az ilyen jellegû bemutatók hasznosságát nem lehet megkérdőjelezni, hiszen a modern talaj- és környezetkímélő technológiák megvalósítására alkalmas új munkagépek pontos, szakszerû, széles ­körû ismertetése megkönnyíti a vásárlói döntést és segíti a vevőszolgálat hatékony mûködtetését.



Jóri J. István

 

 

Magyarországon először hasonlították össze a négy gyártó vontatott szántóföldi kultivátorát azonos talajviszonyok között.

 

A TerraTop M típusú szántóföldi kultivátor 23 cm-es kapaosztású, igen robosztus munkagép, különböző lezáróhengerrel kombinálható és elsősorban a nagygazdaságok nagyobb erőgépei után ajánlott.

 


 

 

Kverneland CTC 4 m szántóföldi vontatott nehéz kultivátornál az új erősített rugós biztosítás 640 kg-os talajnyomással minden talajkörülmények között biztosít-ja az egyenletes munkamélységet. A Cracker hengerek nedves talajon is kitûnő munkát végeztek, a sárkaparók és a rögtörő kések megakadályozzák az eltömődést.

 


 

 





Väderstad Cultus szántóföldi kultivátor egy nagysúlyú, robusztus kialakítású kultivátor sekély tarlómunkákra éppúgy használható, mint magágy készítésre vagy 30–35 cm mélységû alapmûvelésre.

 


 

 





LEMKEN Karat 9/300 grubber: keverés, egyengetés és visszatömörítés – mindezt egy menetben.

 


 

 




A talajmûvelők „őrangyala”



Birkás Márta professzor ­asszony rendkívül hasznosra értékelte a bemutatót nemcsak azért, mert a gazdálkodók sokféle, korszerû, talajhoz igazodó gépet ismerhettek meg, hanem azért is, mert egy ilyen bemutató igazán tanulságos és hasznos beszélgetéseket indukál. A professzor asszony vizsgálta a talajt minden egyes gépprodukciót követően, tudását, tapasztalatait megosztotta a gazdákkal.





A bemutatón szót kapott Papp László, aki Agárdon gazdálkodik, mintegy 1000 ha-on. Hat darab Massey Ferguson géppel dolgoznak, beleértve a kombájnokat is.


Vezérgépük az MF 8480-as traktor, melynek mûködéséről hallhattunk egy rövid, rögtönzött beszámolót. A nagygazda dicsérte a fokozatmentes sebességváltót, mely által a legnehezebb feladatok is könnyedén és hatékonyan elvégezhetőek. Ez a fokozatmentes menethajtás teszi lehetővé azt, hogy a motor minden elképzelhető munkánál a lehető legnagyobb teljesítményt nyújthassa anélkül, hogy engedményeket kellene tenni a területi teljesítmény vagy a munkavégzés eredményessége terén.

 

Kiemelte továbbá a traktor mellső tengely rugózását, mely nagyobb utazási komfortról és biztonságról gondoskodik, valamint elismerően nyilatkozott a rendkívül csendes fülkéről is, ami lehetővé teszi számára a nyugodt munkavégzést.



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/111

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A faggyal küzdenek a gazdák

A faggyal küzdenek a gazdák

Emberfeletti küzdelmet folytatnak a faggyal a gyümölcstermelők, miközben az aszály és a koronavírus-járvány is sújtja a mezőgazdaságot – mondta agrárm...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?