A korai kukoricák próbaéve Dalmandon

Agro Napló
A Dow AgroSciences vetõmag üzletága, a Dow Seeds szuper korai és igen korai kukorica fajtái által új lehetõségek nyíltak meg a magyarországi termesztõk számára. A 9600 ha szántóterülettel rendelkezõ Dalmand Zrt. szakemberei kipróbálták ezeket a fajtákat, s a tapasztalatok megvitatására a helyszínen, egy kellemes hangvételû tanácskozáson került sor.  

Az elmúlt három év tapasztalatait tartalmazó képes beszámoló – melyet Szundy Péter, a Dow Seeds értékesítési vezetője prezentált – ékes bizonyítéka e korai koncepcióban rejlő előnyöknek, nem utolsó sorban az előadó által kiemelten hangsúlyozott biztonság megteremtésének.





A korai vethetőség adja a lehetőségét annak, hogy új technológiát alkalmazzunk a kukoricatermesztésben. A „korai koncepcióba” tartozó kukoricáink alacsony, már 6°C-os talajhőmérsékletnél fejlődésnek indulnak. Magyarországon 5 év átlagában ez már március végén rendelkezésre áll, így a vetés jelentősen előbbre hozható. Egy extrém kísérlet által mutatta be a korai vethetőség létjogosultságát: Kovászna megyében, Sepsiszentgyörgyön 2009. április 2-án kerültek elvetésre a korai kukoricák (a normál vetésidő: május eleje). Április 23-án mínusz 7 fokos fagy volt, ami leborotválta a 3–4 leveles kukoricákat. A kukorica tenyészőcsúcsa viszont nem sérült, így újra hajtott. A fejlődés ugyan megtorpant, de szeptember 11-én betakarították a kukoricát és 8 t/ha termésmennyiséget regisztráltak 19,7% szemnedvesség mellett.





Milyen előnyöket mutatott az elmúlt három évben ez a kukoricatermesztési technológia?



A kora tavaszi nedvesség hasznosulását a 2009-es évben Békés megyében a március 31-én elvetett hibridek bizonyították.



A rendkívüli szárazság beköszöntéig a növények már megerősödtek és kellően fejlettek voltak ahhoz, hogy gyökereikkel lépést tartsanak a lefelé húzódó talajnedvességgel. Másik, korábbi példa erre 2007 aszályos időjárása, melynek következtében elkeserítő termésmennyiségeket takarítottak be országszerte; a hosszabb tenyészidejû fajták átlagban 3 t/ha, míg a korai fajtáink 5 t/ha mennyiséget tudtak produkálni. A korai virágzás – mely kritikus a termésképződés szempontjából – megelőzi az igazán forró, aszályos júliusi napokat. 2009-ben Baranya megyében is ez történt, a későn virágzó fajtáknál a szemtelítődés folyamata nem fejeződhetett be, míg a korai virágzásúaknál volt erre lehetőség.



A korán vetett korai kukoricákkal megvalósítható a szárítás nélküli kukoricatermesztés. A szemek érése a rendszerint forró és száraz augusztusban történik, ezért igen intenzív lehet a vízleadás. Így történt 2008-ban is, amikor igen nehéz volt profitot termelni, hiszen a magas input árakat alacsony terményárak követték. A korai kukoricafajtáknál a költség és árbevétel kalkulációban a szeptember 3-án mért 13,7%-os szemnedvességgel a szárítási költségeket nullára lehetett csökkenteni.



Dalmand a példa rá, hogy a korán vetett korai kukoricák jól illeszthetők a vetésforgóba, mely a biztonságos búzatermesztés szempontjából jelent kiemelt értéket. Lengyeltótiban, Légrádi Miklós gazdaságában készített fotók pedig bizonyították, hogy a kukorica akár repce elővetemény is lehet.



Zeitvogel Zsolt, a Dow Seeds termékfejlesztője kitûnően szemléltette, hogy a kimagasló fejlődési erélyû kukoricák lépéselőnyre tesznek szert a kártevőkkel szemben. A megerősödött növényeket a barkók, lárvák már kevésbé tudják károsítani, a kukorica „kinőtt a foguk alól”. A korai vetés és a rövid tenyészidő igen korai virágzást eredményezhet. Mire a kukoricabogarak rajzani kezdenek, a kukorica már elvirágzott, a bibeszálak már beszáradtak, így is csökkentve a rovarok okozta kártétel kockázatát.

 



A Dalmand Zrt. szakemberei három, a Dow Seeds korai kukorica koncepciójába tartozó hibridet próbáltak ki 5–5 hektáron, a Zrt. ihárosi tábláján. Az MT Mattes, az MT Léna és az MT 261 hibrideket március 30-án vetették el.



Megkérdeztük Gyenei Ferencet, a Dalmand Zrt. termelési igazgatóját: 




Miért lehet szüksége Dalmandnak a korai kukorica fajtákra?

A szarvasmarha telepeink felszámolása miatt jelentős silókukorica területünk szabadult fel, így több, mint 4500 ha-on termesztünk takarmánykukoricát. A vetésszerkezetbe való beillesztés során jelentős mennyiségû takarmánykukorica után kerül őszi kalászos. Az őszi kalászos időben való vetése a kalászos vetési koncepciónk alapja, emiatt rendkívül fontos számunkra a korán betakarítható kukorica. Nem elhanyagolandó kérdés továbbá, hogy ezekkel a fajtákkal jelentős szárítási költséget takarítunk meg, ami kiemelt fontossággal bír e csapadékos évjáratban.

 



Mik a tapasztalatok most, a betakarítás küszöbén?

Csak alátámasztani tudom Szundy Péter által elmondott ismérveket. Látszik, hogy kompakt fajtákkal dolgozunk, a korai vetést jól tûrték, a virágzás korán elindult. Gyönyörû, egységes állományt mutatnak a táblák, a szemnedvesség terén ebben a pillanatban 10% előnyük van a későbbi tenyészidejû fajtákkal szemben. A termésmennyiség 10 t/ha körül várható.





Hanganyag és képgaléria

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

Új hibridek – erős innováció!

Új hibridek – erős innováció!

Ahhoz, hogy egy vállalat a mai világban sikereket érhessen el, elengedhetetlen tényező a termékének vagy szolgáltatásának teljes körű ismerete. Nincs...

LG vetőmag az innováció homlokterében

LG vetőmag az innováció homlokterében

Nemzetközi kutatómunkánk eredményének és különleges infrastrukturális hálózatunknak köszönhetően kiemelkedő teljesítőképességű fajták, hibridek teszte...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!