Sajtónap a világ legnagyobb kapacitású vetõmagüzemében

Agro Napló
A Pioneer szarvasi vetõmagüzeme szolgált helyszínül a decemberi sajtónaphoz – s a 4. alkalommal megrendezett találkozót ezúttal üzemlátogatás is kiegészítette. A nagyszabású rendezvény aktualitását az is indokolta, hogy a Pioneer ma már szerves részévé vált a mezõgazdaságnak, s a magyar piacon is kiemelkedõ mentalitásával, szervezésével és széles termékajánlatával mûködik.  

Nagy Lajos kelet-európai termelési igazgató jó házigazda módjára vezette körbe a látogatókat a világ legnagyobb vetőmagüzemén, ahol magyar termelők állítják elő azt a vetőmagot, amely a világ sok országába kerül el. Az export Európa szinte valamennyi országára kiterjed, de a hazai vetőmag eljutott már Japánba, Új-Zélandra, de az USA-ba és Kanadába is. A magyar gazdák által előállított vetőmag egységes minőséget prezentál.

 

 


A nagyszámú érdeklődőnek Kara Béla kelet-európai értékesítési igazgató beszélt a mögöttük lévő időszakról, illetve a jövőről. A válság, bár mintegy egy éves késéssel, de elérte a mezőgazdaságot is. Ez megmutatkozott a mért teljesítményben is, de mára a válság csúcsán túllendültek, és már a kilábalás jelei láthatók, ahogy ezt a 2010-es eredményeik is alátámasztják.

Magyarország esetében – ahol három növénnyel vannak jelen – a Pioneer nem csak megtartotta vezető pozícióját, de még növelni is tudta. A kukoricapiacon Kelet-Európában is stabilan piacvezetők, ahol több jel is mutat a válságból való kilábalásra. Több országban tapasztalható erős piaci igény a megmutatkozásra, a jövőkép pedig a termelők számára kedvezőbb, mint ahogy az elmúlt évben tapasztalható volt. Impresszív célokkal indul tehát a Pioneer a következő szezonnak, piaci pozíciójukat nem csak megtartani, de növelni is akarják a következő évben, amihez jó alapot adnak a termékeik.

 

 


Major Zoltán kelet-európai marketing menedzser a globális, illetve a regionális nemesítési törekvésekről szólva a 2011-es év új szlogenjét – „Tudomány a siker szolgálatában” – említette, miszerint nem csak kereskedelemmel kell foglalkozniuk, de szolgálniuk is kell a gazdálkodókat. A piaci igényeknek legmegfelelőbb hibridekkel állnak mindenkor a gazdák rendelkezésére, a csúcsteljesítményû hibridek is a Pioneerhoz fûződnek, de Kelet-Európában és itthon is a legkiterjedtebb értékesítési csapattal rendelkeznek. Termékfejlesztési kísérleteiket nagyüzemi körülmények között végzik, vezető szerepük pedig elvitathatatlan a kutatás-fejlesztésben, ahol a legszélesebb adaptációs és hibridspecifikus adatbázissal rendelkeznek – majd száz éves fejlesztői munka eredményeként.

 

 



A nagy invesztíciójú kutatás-fejlesztés következménye, hogy a Pioneer termékek 10–15%-a minden évben új, céljaik szerint így minél magasabb szinten tudják kiszolgálni a termelői igényeket. Az általuk alkalmazott integrált nemesítési rendszer segítségével 2012-re másfélszer annyi hibridjelöltet akarnak létrehozni, mint eddig, 2014-re pedig megtízszereznék a nemesítési hatékonyságot.



A Pioneer új integrált növénynemesítési technológiája lendületet ad a terméspotenciál fokozásának. Az új nemesítési rendszer lényege a szabadalmaztatott markeres növényszelekció, amely lehetővé teszi, hogy a nemesítők azonosítsák és összerendezzék a termést védő és -növelő géneket. A rendszer kukorica alkalmazása 2011-re lesz teljes körû. Az integrált nemesítési rendszer növeli az előre jelezhetőséget, csökkenti a termésingadozást, fokozza a termésmennyiséget és hozzásegíti a Pioneert, hogy jobb terméket adjanak a termelőknek.





A hazai gazdákat leginkább a termőképesség növelése, a termésbiztonság fokozása, (szárazságtûrés növelése, agronómiai stabilitás erősítése, ellenálló képesség növelése) érdekli. A szárazságtûrő képesség kiemelendő, bár az idei év katasztrofálisan sok esőt hozott. A trend az átlaghőmérséklet növekedését mutatja, a tavasz és a nyár a legkritikusabb, ami a mezőgazdaság számára különösen figyelembe veendő. Az évi csapadékösszeg mennyiségén is csökkenés figyelhető meg, a csapadékelosztás kritikus – a mezőgazdaság klimatikus feltételei rosszabbodnak. A hibridválasztásnál mindezen tényezőt is figyelembe kell venni. A Pioneer válasza az olyan hibridek sora, amelyek aszályos és igen ­csapadékos évjáratban is teljesítenek.



Bár 2010-ben fontos volt a vízleadási képesség a hibrideknél, nem lehet ez az egyetlen eleme a hibridválasztásnak. Az a FAO 300 eleji hibrideknek kedvezett. A „Szemtől szemben” kísérleti program keretében háromszor 1 hektáros területeken vizsgálták a hibrideket, ahol három új Pioneer hibridet hasonlítottak az elmúlt években legynagyobb területen termesztett FAO 310 hibridhez. Ötven helyen állították be a kísérletet; az eredmények alapján a P9578 az első helyen végzett, követte a P9400, majd a P38A79, – a fent említett hibrid a negyedik helyen zárt. A Pioneer igencsak felkészült FAO 300-as hibrideknél, ahol a P9578 válhat vezérhibriddé. A P37N01 a közeljövő egyik legnagyobb hibridje lehet, már 2006 óta van a középpontban, 2010-ben pedig a legnagyobb területen termesztett Pioneer hibrid lett. Várakozásuk szerint a 2011-es esztendőben is a legnagyobb területen termesztett, első számú helyezett cím birtokosa lesz. Külön sikerként könyvelhető el, hogy a tíz legnagyobb területen termesztett hibridből hat Pioneer lett, és a P9494 már bevezetésének időszakában bekerült a portfólióba.

KÉPGALÉRIA



–Keresztes–

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Végre testközelben az újdonságok

Végre testközelben az újdonságok

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentb...

Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!