2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Rejtett tartalékok: vetésváltás

Agro Napló
A növények váltás nélküli termesztése a szántóföldi növények nagy többségénél – fõként a patogén elmélet miatt – nem valósítható meg még akkor sem, ha ezt ökonómiai elõnyök indokolnák. Az intenzív és specializált növénytermesztés néhány növényfajt termeszt koncentrált rövid szakaszos vetésváltási rendszerben. Ez egy sor problémát vet fel biológiai, ökonómiai és környezeti szempontból egyaránt, megnehezíti a minden tekintetben kifogástalan vetésforgó tervezését és megvalósítását.  

A nehézségek ellenére szükségszerû egy „biológiai minimum” megvalósítása, amely jelenti egy adott faj maximálisan beilleszthető koncentrációját a vetésforgóban, ezáltal biztosítva a nagy termést és a termésstabilitást. A fenntartható fejődés koncepciója nem nélkülözheti a vetésváltás alkalmazását, mert általa lehet mobilizálni a természetes erőforrásokat a talajtermékenység fenntartásához és szervezni az integrált növényvédelmet. A növények évenkénti váltása jelentősen korlátozza a kórokozók és kártevők (gyökér és szártő betegségek, nematódák, rovarok) elterjedését csakúgy, mint az egyes kultúrákban domináns gyomok elszaporodását. A monokultúrákban tapasztalható terméscsökkenés a búza esetében elsősorban a növénybetegségekre vezethető vissza, míg kukoricában a vízháztartási problémákkal és a gyomok elterjedésével hozható összefüggésbe. A vetésváltás jelentőségét a fenntartható növény-­­­­termesztés kutatása a jövőben is szükségszerûnek ítéli meg. A vetésforgó és a biológiai diverzitás hoszszú idő óta sarokköve volt a ha-­­­gyományos és sikeres növényter-­mesztésnek. Fontos a jövőben is, hogy a rotációkban rejlő potenciált, mint természeti erőforrást minél teljesebb mértékben a fenntarthatóság javára fordítsuk.





Az alábbiakban az Országos Mûtrágyázási Tartamkísérletek eredményeiből mutatunk be néhány kutatási eredményt, amelyek igazolják és számszerûsítik a vetésváltás jelentőségét. Az OMTK szabadföldi parcellás kísérleteket 1967-től hozták létre az ország (jelenleg 9) eltérő ökológiai tájegységein és különböző talajtípusokon. A kísérleteket két vetésforgóban állították be 20 NPK mûtrágyázási kombinációban, 4 ismétlésben. Vetésforgó A: őszi búza – kukorica – kukorica – borsó, vetésforgó B: őszi búza – kukorica – kukorica – őszi búza.



A búza- és kukoricatermések elővetemény hatásait az NPK trágyázatlan és a mûtrágyázási kezelések, továbbá a kísérleti helyek (talajtípusok) és évek átlagában mutatjuk be. (1968–2001)

 


 

 

Az 1. és 2. táblázatokból néhány alapvető megállapítás tehető: 



- A borsó pozitív elővetemény hatása minden kísérleti helyen igazolódott, a kontroll parcellákon a búza előveteményhez képest 900 kg/ha, a kukoricához viszonyítva 1500 kg/ha többlettermést eredményezett. 



- A mûtrágyázás nélküli kontroll kezelésekben az elővetemény-hatás kifejezetten érvényesül, magasabb tápanyagszinten ezek a hatások mérséklődnek.



- Az elő-elővetemény hatása is következetesen megnyilvánul, ezért nemcsak az előveteményt, de az egész vetésforgó teljesítményét kell értékelni. 



- A búza elővetemények hatásának sorrendje a terméstöbblet alapján BO>BU>KU, a kukorica előveteményeinek sorrendje BU>BU/BU>KU>­KU/KU, a két év kukorica elővetemény hatása az itt nem szereplő monokultúra hatásával megegyező. 



- A mûtrágyázás hatása búzánál a jó előveteményeknél kisebb, gyenge elővetemény-hatás esetében nagyobb, kukoricánál ugyanez a tendencia kisebb mértékben nyilvánul meg.



Eredményeink azt igazolták, hogy a jó elővetemény szerepe a búzánál alapvető jelentőségû, kukoricánál kevésbé meghatározó, de nem elhanyagolható. A mûtrágyázás nélküli kontroll kezelésekben az elővetemény-hatás kifejezetten érvényesül, magasabb tápanyagszinten ezek a hatások mérséklődnek. A kísérleti adatok feldolgozásából kitûnik az, hogy az elő-elővetemények hatása is következetesen megnyilvánul. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak egy előveteményt, de az egész vetésforgót kell értékelni. A vetésváltást jelenleg, de a jövőben is meghatározó agronómiai tényezőként kell figyelembe venni, főként a patogén tényezők és a vízfogyasztás tekintetében. Az előveteményből származó 10–30% termésnövekedés külső energia input nélkül érhető el, a fenntartható mezőgazdasági fejlődés koncepciójának megfelel.





Kismányoky Tamás • PE-GK • egyetemi tanár

A cikk szerzője: Kismányoky Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!