A Santana 1 G beváltotta a hozzáfûzött reményeket

Agro Napló
Szántóföldi tanácskozásra hívta a termelõket az ország két helyszínére az Arysta LifeScience Magyarország Kft. talajfertõtlenítés témakörben. A cél, hogy a termelõk megosszák egymás között a tapasztalataikat a SANTANA 1 G alkalmazásának elsõ évérõl.  

Az amerikai kukoricabogár 1995-ös magyarországi megjelenése óta alapvetően megváltoztatta a hazai kukorica-termesztési gyakorlatot. A talajfertőtlenítésre –, mint az egyik leghatékonyabb védekezési módszerre – alkalmazható készítmények köre az utóbbi években jelentősen leszûkült.



A Santana 1 G talajfertőtlenítő granulátum megjelenése új korszakot nyitott a kukoricatermesztés gyakorlatában, hiszen felszívódó tulajdonsága révén, mind a gyökéren táplálkozó, mind a kukorica fiatal (2–3 leveles) egyedeit károsító rovarok ellen megfelelő védelmet nyújt. Ezt támasztották alá a tanácskozáson megszólaló termelők, növényvédő szakmérnökök is, akik a hatékonyságon kívül más-más előnyét is megemlítették a szernek.



Mindezek előtt azonban Vasas Lászlónak, a Békés megyei MGSZH munkatársának kukoricabogár témakörben tartott előadásából emelnék ki egy érdekes momentumot.

Az általa bemutatott legfrissebb elterjedési térképen láthattuk, hogy a kártevő Európa több helyszínén is szigetszerû megjelenéseket mutat. Felvetődik a kérdés, hogy az európai populáció ugrálásáról, vagy egy újabb amerikai betelepedésről van szó?

 


 

 



A választ megkaptuk: Hummel német professzor, tavaly Belgiumban, egy nemzetközi növényvédelmi tanácskozáson ismertette a legújabb genetikai alapokra épült kutatási eredményeket, mely szerint az európai kukoricabogár populációkat öt különböző betelepedési hullám eredményezte, vagyis megállapítható, hogy a betelepedés folyamatos az amerikai kontinensről. A növényvédelmi zoológus a továbbiakban a kártevő magyarországi felmérésével kapcsolatos legfrissebb, idei évi eredményeket ismertette. Érdekes jelenséget eredményezett a szokatlanul hûvös és csapadékos tavaszi időjárás, mely az ország több területén, főleg a kötöttebb talajokon, nagymértékû lárvapusztulást okozott. Részben emiatt, részben a bőséges csapadék következtében a súlyosan károsított területek aránya 2010-ben alacsony mértékû volt.

 


 

 

TERMELŐI TAPASZTALATOK


Bárány Sándor • magángazdálkodó és szaktanácsadó, Szentlőrinc



400 ha-on cseréltük le a Force-ot, és próbáltuk ki a Santana-t. Elmondhatom, hogy kiválóan bizonyított a szer. Hatáskifejtésének módja egyedülálló, merőben eltér az eddig forgalomban kapható talajfertőtlenítő szerekétől. Hatóanyaga a klotianidin.



A csíranövény már a gyökérképződés kezdeti szakaszában felveszi a hatóanyagot, annak a nedvkeringésbe való kerülése megfelelő védettséget biztosít a kukoricabogár lárvája és az olyan korán jelentkező kártevők ellen, mint a kukoricabarkó. A felhasználói igényeket szem előtt tartva elmondhatom, hogy rendkívül felhasználóbarát a készítmény praktikus kiszerelése, vagyis az, hogy 1 zsák=1ha, ami nagymértékben leegyszerûsíti a munkánkat.

 

 

 






Sümegi Zsolt • cégvezető – Mezőszöv Zrt., Enying



450 ha-on próbáltuk ki a SANTANA 1 G-t, nálunk a drótféreg okozza a legtöbb problémát kukoricában. Ennek oka a gabona – repce – gabona vetésforgó utáni kukorica. Felvételezéseink szerint a fertőzés 2,2 és 7,5 db/m2 között változik. Idei tapasztalataink bizonyították, hogy ha sikerül pontosan beállítani az adagolót, akkor az engedélyezett dózisban – még a rendkívül erősen fertőzött területen is – a gazdasági károkozás szintje alá szorítja a kár mértékét. Ő is egyértelmûen kihangsúlyozta a felhasználó-barát kiszerelést, csomagolást.



Bárány Sándorral és a többi termelővel is nagy egyetértésben emelték ki a szer egyik legfontosabb pozitívumát, a kiváló ár-érték arányt, melyet Bárány Sándor számszerûsített is. Az ő általa irányított gazdaságban 100 ha-ra vetítve 800 000 Ft. megtakarítást jelentett a SANTANA.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!