Tapasztalatok a GBP (Jó Higiéniai Gyakorlat) felmérõ kérdéssor alapján

Agro Napló
A GBP program célja, hogy megfelelõ gyakorlati tapasztalaton alapuló, jól és hatékonyan mûködtethetõ higiéniai gyakorlat megvalósítását tegye lehetõvé a mindennapi telepi rutin során. Cikkünkben szeretnénk az olvasó elé tárni a telepeken tett látogatások alapján összegyûjtött tapasztalatokat. Természetesen a jól mûködõ elemeket most nem taglaljuk, megpróbáljuk inkább csokorba gyûjteni a fõbb problémákat, melyek mindenképpen megoldásért kiáltanak.  

A telep belső környezete



Az istállók közötti területek ellenőrzésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni, valamint a rágcsálók, és egyéb vadon élő állatok számára menedékül szolgáló növényzetet megfelelően ritkítani kell. A telepi közlekedő utakat és a telepi gépeket is rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni szükséges, mert azokon keresztül különböző kórokozók vihetők át.





Épületek



Az épületek zártságát amennyire csak lehetséges, biztosítani kell, a gazdasági haszonállatokon kívül más háziállatok (pl.: kutyák, macskák) nem juthatnak az istállókba. A nyílászárókra szereljünk fel madár- vagy rovarhálót. A szervizperiódusban a felületi sérüléseket javítsuk ki.

 


 

 



Jármû- és személyforgalom



A telepre elkerülhetetlenül behajtó gépjármûveket alapos tisztítás és fertőtlenítés nélkül ne engedjük a telepre lépni (fertőtlenítő kapu, kerékfertőtlenítő medence). A személyforgalom dokumentálása elengedhetetlen, megfelelő, teljes testet érintő személyfertőtlenítést ne csak a telepre látogatóktól, hanem a telep saját dolgozóitól is követeljük meg. Az istállókba lépés előtt mindig fertőtlenítsük a lábbelit és a kezeket. A dolgozók a kötelező munkaalkalmassági vizsgálaton túl az adott állatfajjal kapcsolatos veszélyes kórokozóra is legyenek szûrve.





Anyagok és eszközök



A telepre bekerülő anyagokat (pl.: fertőtlenítőszerek kannáit, szerszámokat is), eszközöket is ajánlott lefertőtleníteni. Egy adott istálló szerszámait másik épületben ne használjuk.





Ivóvíz



Az ivóvízrendszer telepi szakaszát az ivóvíz megfelelő higiéniai státuszának megőrzése céljából rendszeresen fertőtleníteni szükséges, a nem fertőtlenített rendszerben szerves (pl.: biofilm) és szervetlen lerakódások (pl.: vízkő) alakulnak ki, amely akár kórokozók melegágya lehet.



Kártevőirtás



A folyamatosan és szakszerûen végrehajtott rágcsáló- és rovarirtás sok kártékony, az állatállomány egészségét veszélyeztető betegség megelőzésének fontos eszköze.



Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés



Az állományváltások alkalmával végzett fertőtlenítést mindig meg kell előznie tisztítószer kijuttatásának is, mellyel a nevelőépületekben lévő kórokozók 80%-a eltávolítható. Az épületek, felületek, eszközök, berendezések fertőtlenítése csak ezután következhet igazoltan széles hatásspektrumú, regisztrált fertőtlenítőszer alkalmazásával. Sajnos sok esetben még mindig alapszereket használnak a termelők fertőtlenítés céljára, melyek nemcsak veszélyesek, az egészségre és a technológiai berendezésekre is ártalmasak, hanem sajnos a környezetet is roppant módon terhelik. A fertőtlenítés hatékonyságáról mindig győződjünk meg!

 


 

 





Elhullott állatok kezelése



Az állati hullák kezelése kevés kivételtől eltekintve nem kielégítő. Leghatásosabb a telep kapacitásának megfelelő saját hullaégető lenne, ennek hiányában hûtött hullatároló egységet kellene használni annak érdekében, hogy a fertőzések kockázatát minden időjárási körülmény esetén biztosítani lehessen.





Természetesen a főbb hiányosságok a teljesség igénye nélkül kerültek felsorolásra, a telepi biobiztonság – és közvetve az állatállományok kiváló egészségi státuszának megőrzése – a tudatos gazdálkodó elsődleges célja, hiszen eredménye kézzel fogható a pénztárcájának vastagságában.



Litz Tamás

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!